The Accident (2019)

                          


Brittiläinen neliosainen draamasarja seuraa tapahtumia Glyngolaun kaupungissa yhdeksän henkeä vaatineen tehdasonnettomuuden jäljiltä. Päätähtenä loistaa muun muassa Happy Valley -sarjasta tuttu Sarah Lancashire. 

Glyngolau on pieni, taloudellisissa vaikeuksissa oleva kaupunki Walesissa, jonka tulevaisuus näyttää valoisammalta suuren tehtaan rakennusprojektin myötä. Aiemmin teräs -ja kaivostoiminnan varaan pärjäämisensä laskenut kaupunki joutui pakon edessä kehittämään uusia keinoja toimeentulonsa takaamiseksi ja nyt Kallbridge Developmentsin rakennuttaman tehtaan on tarkoitus luoda 1000 uutta työpaikkaa minkä toteutumiseksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iwan Bevan on tehnyt kaikkensa. 

Iwanin ja tämän vaimon Pollyn 15-vuotias tytär Leona on pikkurikollinen ja auktoriteetteja vastaan kapinoiva murrosikäinen, joka päättää isäänsä ärsyttääkseen lähteä kavereineen tehdasalueelle aiheuttamaan ongelmia ja näin valitettavasti myös tapahtuu kauheimman kautta, sillä tehdas romahtaa räjähdyksen seurauksena ja kaikki Leonan kahdeksan ystävää ja työmaapäällikkö Alan Keth menehtyvät. Leona itse vammautuu vakavasti ollen ainut eloonjäänyt.

Tragediaa seuraa oikeudenkäynti, jossa lapsensa menettäneet vanhemmat nostavat siviilisyytteen tehtaan rakentamisesta vastannutta Harriet Paulsenia vastaan. Saadaanko syyllinen/syylliset vastuuseen tapahtuneesta ja kuinka Polly perheineen selviää uudessa, elämän päälaelleen kääntäneessä tilanteessa? 

Channel 4- kanavalla esitetty neliosainen minisarja on fiktiivinen tarina, jonka on kirjoittanut Jack Thorne. Brittiläinen näytelmäkirjailija tunnetaan parhaiten Harry Potter ja kirottu lapsi -näytelmän, elokuvien Wonder ja Enola Holmes ja His Dark Materials -televisio-ohjelman kirjoittamisesta. Melko perinteisen oloinen oikeussalidraama The Accident yllättää hetkittäin hieman vinksahtaneilta tuntuvilla käänteillään aiheuttaen ainakin allekirjoittaneelle epämukavan olon. Kyseisiä käänteitä sisältävät kohtaukset liittyvät vallan väärinkäyttöön eri tavoin. Ehkä juuri siksi ne tuntuvat vastenmielisiltä, mutta eittämättä myös yliampuvilta ja jopa sensaatiohakuisilta.

Tarina etenee joka jakso ajallisesti viikkoja tai kuukausia eteenpäin, mutta säilyy helposti seurattavana. Sarjan vahvana pääteemana näkyy moraalisesti oikein toimiminen, jota pohditaan monesta eri näkökulmasta. Keskiössä on Bevanin perhe, mutta myös syytetty Harriet Paulsen. Reilu 40-minuuttiset jaksot on rytmitetty jouhevasti ja kiinnostavasti eteneviksi ja vaikkei minisarja olekaan parasta brittilaatua on se kelpo kokonaisuus.

Näyttelijöinä häärii tuttuja kasvoja kuten Happy Valley -ja Viimeinen Tango Halifaxissa -sarjoista tuttu, upea Sarah Lancashire ja tanskalaisessa tv-sarjassa Borgen pääministeriä näyttelevä, taitava Sidse Babett Knudsen, jonka englannintaito on hyvä muttei täysin vakuuttava. Miesvoimaa tuovat mukanaan walesilainen pitkän linjan näyttelijä Mark Lewis Jones (55 Degrees North) ja nuoremman polven edustaja Nabhaan Rizwan (Informer, Station Eleven). 

The Accident pohjaa vahvasti tosielämän onnettomuuksiin kuten Grenfell Towerin tulipaloon vuonna 2017, jossa kuoli 72 ihmistä. Yleensä vastaavanlaisista onnettomuuksista ei ole tuomittu ketään, minkä sarja nostaa kriittisesti esille, mutta saa nähdä miten Grenfellin edelleen käynnissä olevan tapauksen tutkinnan ja syytteiden nostamisen suhteen käy. The Accident on siten edelleen ajankohtainen sarja, joka pohtii aiheellisesti niin yksilöiden kuin yritystenkin vastuunkantoa ja moraalia. 

Sarja on katsottavissa Disney +-palvelussa. 


                                     ⭐️⭐️⭐️

       Kuva ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)