Mother’s Instinct (2024)

                             


1960-luvun amerikkalaisessa esikaupungissa asuvat naapurit Celine ja Alice viettävät lähes täydellisen oloista kotirouvien elämää kohtalokkaaseen tragediaan saakka. Sen jälkeen mikään ei ole enää niin kuin ennen. 


Ohjaus: Benoît Delhomme

Käsikirjoitus: Sarah Condrat

Näyttelijät: Anne Hathaway, Jessica Chastain, Josh Charles, Anders Danielsen Lie

Lajityyppi: draama/trilleri 

Kesto: 1 t 34 min


Mother’s Instinct pohjautuu belgialaisen kirjailijan Barbara Abelin Behind the Hatred -romaaniin ja on uudelleenfilmatisointi ranskankielisestä Olivier Masset-Depassen elokuvasta vuodelta 2018. Palkittu kuvaaja Benoît Delhomme tarttui myös teemaan ohjaten siitä englanninkielisen version esikoiselokuvanaan.  

Kahden kotirouvan ja äidin, Celinen ja Alicen, ystävyydestä ja sen järkkymisestä traagisen onnettomuuden myötä kertova elokuva vie edetessään oudoille urille. Celinen poika kuolee tapaturmaisesti mikä aiheuttaa merkittävän särön naisten väleihin, sillä Celine syyttää järkyttävästä onnettomuudesta painostavaa syyllisyyttä tuntevaa ystäväänsä. Kuolemantapaukset seuraavat toisiaan ja Alice alkaa epäillä ystävättärensä olevan syyllinen. Kukaan muu ei halua uskoa surevaa äitiä Celineä syypääksi, mutta lopulta Alicen mies alkaa havahtua tilanteen vakavuuteen, tosin liian myöhään. Elokuvan loppu onkin melkoisen synkkä ja dramaattinen.

Mother’s Instinct tuo vahvasti mieleen Käsi, joka kehtoa keinuttaa -elokuvan (1992), jossa tapahtuu myös useita kummallisia onnettomuuksia ja kuolemantapauksia, mutta jossa syyllinen onnistuu vaikuttamaan täysin syyttömältä eikä tilanteesta selviällä olevaa henkilöä usko kukaan. Ohjaaja Delhomme yrittää pitää kokonaisuuden kasassa, sillä elokuvassa on kuin kaksi eri maailmaa: aluksi onnellinen idylli, joka rikkoontuu surun painosta ja toinen puolisko elokuvasta on trillerimäinen murhamysteeri. Delhomme onnistuu tehtävässään tyydyttävästi jättäen kuitenkin katsojan ihmettelemään yllättävää suunnan muutosta. Elokuva kiehtoo ja pitää kyllä otteessaan, mutta kaiken yllä leijuva epätasapaino syntyy pääosanäyttelijöiden Anne Hathawayn ja Jessica Chastainin tasoerosta. Oscar-voittajista Hathaway (Les Miserables) sortuu jälleen kerran ylinäyttelemiseen ja liian häikäilemättömään pahatar-tyyliin, kun taas Chastain (The Eyes of Tammy Faye) tekee aidon tunteikkaan roolisuorituksen. Käy turhankin ilmeiseksi kumpi naisista on taidokkaampi tulkitsija ja vaikka kuinka pidän muutamista Hathawayn rooleista on harmillista, että hänen tapansa näytellä on kovin pintapuoliseksi jäävää.  

Miespääosahahmot Simon ja Damian tyytyvät seuraamaan vaimojensa nokittelua eli näyttelijät Josh Charles (The Good Wife) ja Anders Danielsen Lie (22 July, Oslo trilogy) tekevät sen mitä laihoilla eväillään pystyvät. Herroilla olisi ollut taitoa paljon enempäänkin, mutta tarinan ohuus ei anna vaihtoehtoja. 

Mother’s Instinct sopisi teatteriin näytelmän omaisen tyylinsä puolesta, on onnistunut 1960-luvun ajankuvan tuotantosuunnittelultaan eli esimerkiksi lavastukseltaan ja puvustukseltaan ja on sisäsiisti esitys kokonaisuudeltaan. Elokuva ei vaan osaa päättää millainen se on vaan jää oudon epämääräiseksi. Jäljelle jää hämmennys ja lopun aiheuttama kauhun tuntemus. Elokuva on katsottavissa mm. Prime Video -palvelusta.


                                     ⭐️⭐️⭐️

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)