Top 10 elokuvamusikaalit
Musikaalielokuvia on tehty 1920-luvun lopulta lähtien, kun äänielokuva syntyi. Musikaalien kulta-aikaa oli 1930-1950 väliset vuosikymmenet, jolloin syntyi monta klassikkoa kuten Fred Astairen ja Ginger Rogersin yhteistyönä tekemät kymmenen elokuvaa. Nykyään musikaalielokuvia (tai elokuvamusikaaleja) tehdään harvakseltaan ja ne tuntuvat lähinnä kunnianosoituksilta vanhaa, mutta loisteliasta lajityyppiä kohtaan. Elokuva-ala on kenties vieraantunut musikaaleista, mutta esimerkiksi sing-along-elokuvanäytökset elvyttävät tätä itselleni läheistä genreä. Omat suosikit listalle oli nimittäin helppo valita, vaikka vaihtoehtoja oli paljon. Valintani ovat sekalaisessa järjestyksessä.Top 10:

1. La La Land

2. Evita

3. West Side Story

4. Maija Poppanen

5. Moulin Rouge!

6. Sound of Music

7. Grease

8. Ihmemaa Oz

9. Mamma Mia!

10. Herrat pitävät vaaleaveriköistä   Perustelut: 


1. La La Land (2016) kosketti ja iski minuun melkoisella voimalla elokuvateatterin penkissä ilmestymisvuotenaan. Värit ja niiden intensiivisyys, unelmiaan tavoittelen Mian ja Sebastianin rakkaustarina ja ennen kaikkea mukaansa tempaava musiikki innostivat, itkettivät ja saivat rakastumaan tähän 14 Oscar-ehdokkuuden elokuvamusikaaliin, joista se voitti kuusi (muun muassa paras naispääosa, musiikki ja ohjaus). Damien Chazellen mestariteos La La Land ehdittiin julistaa vuoden parhaan elokuvan Oscarin voittajaksi, mutta skandaali oli valmis, kun kirjekuori osoittautui vääräksi ja oikea voittaja olikin Moonlight -elokuva. Ostin La La Landin omaan hyllyyni ja nuottikirjan, josta soitan ja laulan Justin Hurwitzin upeita kappaleita, kun olen unelmoivalla tuulella. Kävinpä myös pyytämässä elokuvan julisteen leffateatterista nauttiakseni sen estetiikasta ja osuvasta tekstistä: Here’s to the fools who dream!
 2. Näin Evitan (1996) vasta jokin aika sitten vaikka elokuva on kohta kolmekymmentä vuotta vanha. Argentiinan presidentin puolisosta ja kansallissankarittaresta Eva Perónista kertova musikaali on erityisesti laulajana tunnetun Madonnan taidonnäyte ja paras näyttelijäsuoritus valkokankaalla. Evitan on ohjannut Alan Parker ja miespääosissa nähdään Jonathan Pryce ja Antonio Banderas. Musikaali voitti parhaan laulun Oscarin kappaleesta ”You must love me” mikä on kaunis ja herkkä Andrew Lloyd Webberin ja Tim Ricen kirjoittama laulu. Oma suosikkini kappaleista on kuitenkin ”I’d be surprisingly good for you”. Evita on onnistunut ja koskettava kokonaisuus ja Madonna-fanin ehdoton valinta.
3. Nimenomaan alkuperäinen Jerome Robbinsin ja Robert Wisen ohjaama West Side Story vuodelta 1941 sykähdyttää ja on täyttä timanttia. Se voitti kymmenen Oscaria ja on eniten tähän mennessä Oscareita voittanut elokuvamusikaali. Steven Spielberg teki uusintaversion vuonna 2021, mutta se ei tehnyt minuun samanlaista vaikutusta kuin originaali. West side story on latinoyhteisöön sijoittuva rakkaustarina, joka pohjautuu Romeon ja Julian tarinaan. Laulut ”America” ja ”Somewhere” soivat päässäni säännöllisesti. Mainittakoon, että alkuperäisestä elokuvasta parhaan naissivuosan Oscarin voittanut Rita Moreno näyttelee myös vuoden 2021 versiossa ja Ariana DeBose voitti vastaavan palkinnon uusintaversiosta. Aikamoista!
4. Maija Poppanen (1964) on rakas vaikkakin myös hieman ristiiritainen muisto lapsuudesta. Maija Poppanen tulee huolehtimaan Banksin perheen lapsista ja kodista ja tuo samalla mielikuvitusta ja järjestystä heidän elämäänsä. Musikaalin laulut ovat hurmaavia, täynnä ilon ja surun säveliä. Poppasen laukku, johon mahtui mitä vaan, talojen katoilla tanssivat nuohoojat ja Banksin perheen isän ja lasten välinen suhde ovat jääneet erityisesti mieleen. Elokuvassa on energiaa ja jonkinlaista psykedeelistäkin menoa esimerkiksi tanssivien animaatiopingviinien myötä, mutta myös melankolisia ja ahdistavia sävyjä. En suoranaisesti pidä kaikista kohtauksista vaan osa tuntuu jopa vastenmielisiltä (kuten katon rajassa leijuva outo eno tai pelottava vanha pankinjohtaja). Julie Andrews ja Dick Van Dyke ovat vastustamattoman ihanat yhdessä. Suosikkilauluni on ”Feed the Birds”, joka leikittelee duuri-molli-vaihtelulla ja rakentaa sitä kautta toisaalta raskaan ja surullisen mutta myös toiveikkaan tunnelman. Jos Maija Poppanen -musikaalielokuvan syntytarina kiinnostaa, on siitä tehty elokuva ”Saving Mr. Banks” vuonna 2013 ja päärooleissa ovat upeat Emma Thompson ja Tom Hanks. 
5. Baz Luhrmannin mestariteos Moulin Rouge! (2001) on ennen kaikkea rakkaustarina. Englantilainen runoilija Christian (Ewan McGregor) rakastuu Moulin Rougen tähteen, kurtisaani ja kabareenäyttelijätär Satineen (Nicole Kidman) eikä kaikki järjesty rakastavaisille onnellisten tähtien alla. Luhrmannille tuttuun tapaan elokuva on visuaalista ja musiikillista ilotulitusta, jolle on tyypillistä nopeat leikkaukset ja dramatiikka. Kidman ja McGregor ovat upea pari ja vakuuttavat myös laulutaidoillaan. Elokuvan soundtrack on ollut itselläni kovassa kuuntelussa.
6. Muistan kuinka katsoimme nuorisokuoron kanssa iki-klassikon Sound of Music (1965) yli kaksikymmentä vuotta sitten ja se oli elämys. Musikaalin laulut ovat ehdottomasti parasta koko elokuvassa ja kuinka monta hienoa sävellystä ja sanoitusta ovat Richard Rogers ja Oscar Hammerstein II meille lukuisille sukupolville jättäneet ihasteltavaksi. Rakastan erityisesti ”My Favourite Things” -kappaletta ja elokuvan tunnuslaulua ”Sound of Music”. Julie Andrews on saanut olla mukana upeissa musikaalielokuvissa ja tämä on kyllä hienoin hänen urallaan. Sound of Music on Andrewsille kuin Maija Poppasen uusinto vain erilaisiin maisemiin sijoitettuina ja rakkaustarina mukaan lisättynä. Christopher Plummer tekee myös hienon roolityön armeijan kurilla perhettään luotsaavana isänä. Viisi voitettua  Oscar-palkintoa ei ole väärässä. Sound of Music on yksi parhaimmista musikaalielokuvista!
7. ”You’re the one that I want…” alkaa soimaan välittömästi päässä, kun ajattelen Grease -musikaalia (1978). Viime vuonna edesmennyt Olivia Newton-John ja tosielämän ystävänsä John Travolta ovat ikimuistoiset Sandy ja Danny. Grease on täynnä nuoruuden energiaa ja ihastumisen huumaa sisältäen myös melkoisen Sandyn muodonmuutoksen kiltistä tytöstä seksikkääksi ja rohkeaksi naiseksi. Ehdoton laulusuosikkini on kaunis ja herkkä ”Hopelessly Devoted to You”, joka sai myös syystä Oscar-ehdokkuuden. Grease on yksinkertaisesti täydellinen kokonaisuus.  
8. Ihmemaa Oz (1939) edustaa musikaalielokuvien kulta-aikaa. Kyseessä on todellinen klassikko ja Judy Garlandin tulkitsema ”Somewhere Over the Rainbow” on yksi kaikkien aikojen lauluista ja voitti myös parhaan laulun Oscarin. Elokuvassa Dorothy (Garland) ja koiransa Toto joutuvat Kansasissa myrskyn silmään, joka kuljettaa heidät sateenkaaren toiselle puolelle Ihmemaahan. Siellä he tapaavat hyvän ja pahan noidan, maiskiset, Variksenpelättimen, Tinamiehen ja Leijonan. Melkoisen seikkailun päätteeksi Dorothy haluaa päästä takaisin kotiin ja ymmärtää, että koti on paras paikka maailmassa. Elokuva leikittelee mustavalko -ja värimaailmoilla ja on unohtumattoman hieno elämys. 
9. Mamma Mia! (2008) perustuu legendaarisen ruotsalaisen yhtyeen ABBA:n musiikkiin. Sophie (Amanda Seyfried) on menossa naimisiin ja kutsuu äitinsä (Meryl Streep) tietämättä tämän kolme entistä heilaa paikalle selvittääkseen kuka heistä on hänen isänsä. Näitä kolmea miestä esittää karismaattiset Pierce Brosnan, Colin Firth ja Stellan Skarsgård. Niin kuin huomata saattaa on näyttelijävalinnat huikeat. Mamma Mia! on kevyt, hauska ja täydellinen pakoretki aina viihdyttävän ABBA:n musiikin maailmaan ja jos kaipaa hyväntuulista musikaalielokuvaa on tämä loistava vaihtoehto.
10. Minun oli pakko valita listalle musikaalielokuva Marilyn Monroelta, joka teki näitä useampia urallaan. Marilyn oli kerrassaan lahjakas komedienne, laulaja ja upea kaunotar, jonka vaikutus on ollut massiivinen niin monella saralla. Herrat pitävät vaaleaveriköistä (1953) on kenties hänen paras musikaalielokuvansa. Se sisältää yhden tunnetuimmista Monroen lauluesityksistä mikä on vaikuttanut vahvasti pop-kulttuuriin eli laulun ”Diamonds Are a Girl’s Best Friend”. Elokuvassa revyyssä laulavat ystävykset Dorothy (Jane Russell) ja Lorelei (Monroe) kaipaavat miehiltä rakkautta ja rikkauksia ja naisten matkatessa laivalla Pariisiin tapahtuu kaikenlaisia mehukkaita juonenkäänteitä. Vaikeuksien kautta Dorothyn ja Lorelein toiveet toteutuvat. Elokuva on täynnä tarttuvia lauluja, glamouria ja huumoria. Hieno klassikko!
Lähteet: www.imdb.com, www.wikipedia.org
Videot: youtube.comKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)