Top 10 hyvän mielen elokuvaa



Joskus ihminen tarvitsee levyn suklaata, viltin, johon kääriytyä ja elokuvan, josta tietää tulevansa hyvälle mielelle. Elokuvan, joka naurattaa, tuo kevyen olon tai saa hymyilemään kyynelten läpi. On hyvä olla tiedossa tällaisia tilanteita varten sopivia elokuvia ja varmasti monella onkin ne tietyt tutut ja turvalliset teokset, joihin voi palata aina uudelleen. Listasin omat suosikkini, joita katson, kun tarvitsen positiivista ja kohottavaa fiilistä. Vaihtoehtoja oli yllättävän paljon, mutta tässä kirkkain kärki satunnaisessa järjestyksessä. 


Top 10: 


1. Finding Forrester

2. Odottamaton ehdotus (The Proposal)

3. Paholainen pukeutuu Pradaan (The Devil Wears Prada)

4. Unelmien Manhattan (Maid in Manhattan)

5. Morning Glory

6. Pieni suklaapuoti (Chocolat)

7. Billy Elliott

8. Erin Brockovich

9. Julie ja Julia

10. Piiat (The Help)


Perustelut:


1. Finding Forrester (2000) on Gus van Santin ohjaama loistava draama ja suosikkini näyttelijä Sean Conneryn tuotannosta. 16-vuotias lupaava koripalloilija ja lahjakas kirjoittaja Jamal Wallace (Rob Brown) pääsee yksityiskouluun opiskelemaan, mutta kohtaa ennakkoluuloja ja syytöksiä parantuneiden kirjoitustaitojensa vuoksi saatuaan apua erakoituneelta Pulitzer-palkitulta kirjailijalta William Forresterilta (Connery). Elokuva on innoittava, täynnä mielenkiintoisia vastakohtia ja katsojan palkitsee huikea tarina, jota rakennetaan taitavasti kohti koskettavaa loppuhuipennusta. Jamalin ja Williamin yllättävä ystävyys lämmittää sydäntä ja se miten he puolustavat toisiaan tuo aina täyttymyksen ja onnen tunteen. Katselusuositus tälle laadukkaalle ja inspiroivalle draamalle!



2. Sandra Bullockilla on monta mainiota elokuvaa ja päädyin lopulta valitsemaan hänen ja Ryan Reynoldsin tähdittämän romanttisen komedian Odottamaton ehdotus (2009). Tämän parin kemia on hulvatonta ja vielä siihen päälle muutkin hauskat henkilöhahmot kuten erilaisissa rooleissa paikalle tupsahtava Ramone ja ihanan Betty Whiten esittämä isoäiti Annie niin ainekset hyvän mielen elokuvaan ovat valmiina. Elokuvassa Margaretia (Bullock) uhkaa maastakarkotus, mutta hän keksii kosia assistenttiaan Andrewta (Reynolds) ja tästä alkaa näytelty seurustelusuhde, joka hämmästyttää kaikki ja parin itsensä eniten, kun ilmassa onkin yhtäkkiä oikeaa ihastusta. Odottamaton ehdotus on helppoa ja hupaisaa katsottavaa.



3. Paholainen pukeutuu Pradaan (2006) on jo oman aikansa klassikko. Anne Hathawayn esittämä Andrea Sachs, päämäärätietoinen, mutta nuhjuinen toimittajaksi haaveileva nuori nainen päätyy muotilehden päätoimittajan Miranda Priestleyn (fantastinen Meryl Streep) assistentiksi ja saa huomata, että unelmatyö vaatii häneltä valtavasti uhrauksia ja lopulta omien rajojen asettamista. Elokuvassa on parasta upea naiskolmikko (Hathaway, Streep ja Emily Blunt) ja tietysti huumaava muoti. Myös New York ja Pariisi saavat sydämeni läpättämään. Paholainen pukeutuu Pradaan viihdyttää ja on hieno kasvutarina oman tiensä löytämisestä. 



4. Jennifer Lopez on erikoistunut romanttisten komedioiden tekemiseen ja Unelmien Manhattan (2002) on yksi parhaista hänen tuotannossaan. Lopez esittää hotellisiivoojaa ja yksinhuoltajaäitiä Marisa Venturaa, joka kohtaa väärinkäsityksen kautta komean senaattoriehdokkaan Christopher Marshallin (Ralph Fiennes). Katsoja saa jännittää milloin totuus Marisan taustasta tulee ilmi ja onko tällä toisiinsa ihastuneella parilla yhteistä tulevaisuutta. Elokuvan yhtenä näyttelijänä nähdään jo edesmennyt Natasha Richardson, joka tekee myös hienoa työtä. Unelmien Manhattan on listaukseni edellisen elokuvan tapaan New Yorkia rakastavalle nautinnollista katsottavaa ja tämä elokuva saa unelmoimaan ja uskomaan, että elämä on täynnä ihmeitä. 





   5. Morning Glory (2010) -elokuvassa Becky Fuller (Rachel McAdams), uusi Daybreak-aamuohjelman tuottaja joutuu todelliseen testiin yrittäessään nostaa ohjelman katsojalukuja samalla kun juontajapari vihoittelee toisilleen (Harrison Ford ja Diane Keaton). Nautin tässäkin elokuvassa siitä, että päähenkilö kohtaa haasteita, mutta voittaa ne lopulta ja löytää samalla itsensä ja tapansa toimia. Beckyn tilanteeseen on helppo samaistua ja olla hänen puolellaan. Morning Gloryssa on myös romanttinen aspekti mikä lisää sen viehättävyyttä. Parasta antia on näyttelijätrion kemia ja etenkin äksyilevä Harrison Ford ja aina yhtä hulvaton Diane Keaton. 


6. Pieni suklaapuoti (2000) on kerrassaan hurmaavan herkullinen elokuva, jonka kruunaa Juliette Binoche ja Johnny Depp. Mukana on myös muita lahjakkaita näyttelijöitä kuten aina upea Judi Dench. Lasse Hallströmin ohjaama elokuva ei turhaan ansainnut lukuisia palkintoja ja viittä Oscar-ehdokkuutta. Vivienne (Binoche) ja tyttärensä Anouk saapuvat pieneen ranskalaiskylään ja perustavat sinne suklaapuodin, jossa Vivienne osaa valita asiakkailleen juuri sopivan herkun, joka vaikuttaa hämmentävällä tavalla syöjänsä elämään. Kyläläiset menevät enemmän ja vähemmän sekaisin suklaasta ja saapa Vivienne itsekin kokea ihastumisen Roux -nimisen miehen kanssa (Johnny Depp). Kaikki eivät tietenkään tällaisesta herkuttelusta ja humputtelusta pidä minkä Vivienne saa myös huomata. Pieni suklaapuoti on suosikkini listan elokuvista eikä vähiten johtuen sen pääainesosasta eli suklaasta! 




7. Tähän mennessä listalleni on valikoitunut vain amerikkalaisia elokuvia, mutta Billy Elliott (2000) edustaa brittiläistä osaamista. Tanssin intohimoa pursuava elokuva kertoo 11-vuotiaasta kaivoskaupungin kasvatista Billysta (Jamie Bell), joka rakastaa tanssia, mutta hänen isänsä Jackie (Gary Lewis) ei ole asiasta yhtään innoissaan vaan haluaisi pojan mieluummin miehekkäästi nyrkkeilevän. Billy aloittaa kuitenkin isäänsä uhmaten salaisen balettiharrastuksen opettajanaan Georgia Wilkinson (vakuuttava Julie Walters). Billyn intohimo tanssimista kohtaan on kadehdittavaa ja on koskettavaa seurata hänen matkaansa kohti unelmaansa eli balettitanssijan uraa. Elokuva sai paljon palkintoehdokkuuksia ja voitti kaksi Baftaa (paras elokuva ja paras naissivuosa). 



8. Oli selvää, että valitsen jonkin Julia Robertsin elokuvista listalle ja otin suosikkini Erin Brockovichin (2000), joka on samalta vuodelta kuin kaksi aiempaa listan elokuvaa. Tämä tosielämän tapahtumista kertova draama on sähäkkä ja vetävä ja Julia voitti ansaitun naispääosa Oscarin. Jättiyritys Pacific Gas & Electric Company on syyllistynyt ympäristörikokseen, jonka vuoksi on sairastunut lähes 650 ihmistä. Erin Brockovich on inspiroiva tarina, jossa oikeus voittaa ja tästä syystä elokuvasta jää aina vahva ja voimaantunut tunne. Erinin näyttämä esimerkki siitä kuinka ilman oikeustieteellistä koulutusta voi koota valtavan aineiston, jonka pohjalta nostetaan syyte, on häkellyttävä ja osoittaa, että periksiantamattomuudella voi saavuttaa paljon. 



9. Julie & Julia (2009) on kulinaristinen elämys ja ihan harmittaa ettei ranskalaisen keittiön ruokalajeja pääse maistamaan. Meryl Streepin ja Amy Adamsin tähdittämä elokuva kulkee kahdessa aikatasossa kertoen kuuluisan kokin Julie Childin (Streep) ranskalaisen keittokirjan syntyhistoriasta ja toisaalta Julie Powellista, joka päättää kokeilla jokaisen Childin keittokirjan reseptin (niitä on 524) vuoden aikana ja pitää blogia valmistamistaan ruoista. Powell teki alun perin kirjan kokeilustaan, josta syntyi myöhemmin tämä ihastuttava ja mukaansa tempaava elokuva. Kaiken ruoanlaiton lomassa seurataan myös sekä Childin että Powellin rakkauselämää ja naisten elämän omia kipukohtia. Rakastuin Julie & Julia -elokuvaan ensisilmäyksellä ja se jaksaa viehättää kerta toisensa jälkeen. Bon appétit! 



10. Piiat eli The Help (2011) on alun perin menestysromaani, joka sittemmin filmatisoitiin. Muistan, kun kävimme katsomassa elokuvan anoppini kanssa ja pidimme siitä molemmat. Piiat sijoittuu Amerikan syvään etelään Missisippiin 1960-luvulla, jolloin valkoisilla ylemmän keskiluokan perheillä oli mustia naisia kotiapulaisina. Nämä piiat joutuivat kohtaamaan rotuerottelua ja ihmisarvoa alentavaa käytöstä ja näitä kokemuksia alkaa kirjata ylös paikallisen talousvinkkipalstan toimittaja Skeeter. Elokuvassa on aivan mieletön näyttelijäkavalkaadi kuten Viola Davis, roolistaan Oscarin voittanut Octavia Spencer, Emma Stone, Jessica Chastain ja Bryce Dallas Howard. Piiat onnistuu liikuttamaan, naurattamaan, hämmästyttämään, suututtamaan ja lopulta riemastuttamaan jonkin asteisen oikeuden toteutuessa. En ikinä unohda Aibileenin sanoja pellavapäiselle pikkutytölle, jota hän hoiti: ’You is kind. You is smart. You is important’. 




Kuvat: imdb.com, trailerit: youtube.com, tiedot: imdb.com, wikipedia.org


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival