Aki Kaurismäki ja työläistrilogia


Aki Kaurismäki (1957-) on tällä hetkellä kenties Suomen kansainvälisesti arvostetuin ohjaaja, jonka käsikirjoittama, ohjaama ja tuottama elokuva ’Kuolleet lehdet’ (Les Feulles Mortes) voitti Cannesin elokuvajuhlien niin sanotun pronssimitalin eli tuomariston palkinnon (Le Prix du Jury) lauantai-iltana 27.5.2023. ’Kuolleet lehdet’ keräsi suitsutusta pitkin viikkoa ensi-iltansa jälkeen ja sen uumoiltiin voittavan jopa pääpalkinnon. Kaurismäen aiemmat elokuvat ovat olleet myös mukana Cannesin kilpailusarjassa ja menestyneet kuten esimerkiksi ’Mies vailla menneisyyttä’ vuonna 2002 (Grand Prix -palkinto) ja ’Kauas pilvet karkaavat’ vuonna 1997 (ekumeenisen juryn palkinto). 

Akia, Kaurismäen veljeksistä nuorempaa, pidetään yhtenä auteur -ohjaajista millä tarkoitetaan 1950-luvulla syntynyttä teoriaa siitä miten ohjaaja on elokuvan tekijä, joka kanavoi teoksiinsa henkilökohtaisia ja taiteellisia näkemyksiään. Teoria on saanut kritiikkiä siitä miten se jättää huomiotta muut elokuvantekoon osallistuvat tekijät kuten esimerkiksi kuvaajan ja leikkaajan, sillä elokuva on yleensä yhteistyön hedelmä. Kaurismäestä voisi todeta, että hän osallistuu merkittävästi elokuviensa tekoprosessiin muutenkin kuin ohjaajana (käsikirjoitus, leikkaus, tuottaja) ja lisäksi omaperäiseksi muodostunut tyyli, joka poikkeaa selkeästi valtavirtaelokuvista, vahvistavat auteur -nimikkeen osuvuuden Kaurismäen kohdalla. 

’Kuolleet lehdet’ on tulossa ensi-iltaan kotimaassa 15.9.2023, mutta ennen sitä voi tunnelmoida Yle Areenasta muita Kaurismäen elokuvia ja etenkin työläistrilogiaa, jonka neljäs osa ’Kuolleet lehdet’ tulee olemaan.

Kaurismäen työläistrilogiaan kuuluvat ’Varjoja paratiisissa’ (1986), ’Ariel’ (1988) ja ’Tulitikkutehtaan tyttö’ (1990). Näyttelijöinä elokuvissa nähdään muun muassa Kaurismäen luottotekijät Kati Outinen ja Matti Pellonpää sekä Turo Pajala, Susanna Haavisto, Esko Nikkari, Vesa Vierikko ja Sakari Kuosmanen. 

 Vähäeleisyys, lakoninen dialogi, runsas tupakanpoltto, iskelmä -ja rockmusiikki ja omaperäinen huumori ovat Aki Kaurismäen tyylin kivijalat. Hänen elokuvissaan kiteytyy suomalainen sielunmaisema lyhyesti ja ytimekkäästi, sillä ne ovat kestoltaan hyvin katsojaystävällisiä eli noin reilusta tunnista puoleentoista tuntiin. 

Työläistrilogiassa tai kuten Kaurismäki itse kutsuu ’luuseritrilogiassa’ tavalliset duunarit kaipaavat rakkautta ja hyvää elämää joutuen kuitenkin usein hankaluuksiin. Trilogian ensimmäisessä elokuvassa seurataan roskakuskin ja Valintatalon kassatytön välistä rakkaussuhdetta, ’Ariel’ taas näyttää Helsingissä seikkailevan työttömän ja asunnottoman miehen suhteen yksinhuoltajaäitiin ja viimeinen osa on kaurismäkeläinen tulkinta H.C.Andersenin Tulitikkutyttö -sadusta. 

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä ’Kuolleet lehdet’ ja miten se jatkaa työläistrilogiaa reilun kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Odotukset ovat eittämättä korkealla ja toivottavasti elokuva löytää myös katsojia teattereihin. 
’Kuolleet lehdet’ -elokuvan traileri:


Kuvat: imdb.com, fi.wikipedia.org

Tiedot: fi.wikipedia.org (auteur 27.5.2023 ja Aki Kaurismäki 28.5.2023)

 traileri: youtube.comKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival