American Psycho


Kiitos blogini lukijan kommentin innostuin katsomaan uudelleen American Psychon vuodelta 2000. Olen nähnyt elokuvan vain kerran aiemmin ilmestymisvuotenaan ja muistelen, että olisin käynyt katsomassa sen elokuvateatterissa, mutta minut ja muistini tuntien saatan olla väärässä. Muistikuvani elokuvasta ovat hyvin hatarat ja mieleeni tuli lähinnä verisyys ja väkivalta.

American Psycho kertoo 27-vuotiaan Patrick Batemanin elämästä. Pintapuolisesti anopin ihannevävy työskentelee Wall Streetillä, asuu upeassa 11. kerroksen asunnossa New Yorkissa, pitää hyvää huolta itsestään ja on miellyttävän komea mies. Häntä esittää ansiokkaasti mielipiteitä jakava Christian Bale, joka on sittemmin voittanut Oscarin elokuvasta The Fighter (2010) ja tullut tunnetuksi äärimmäisestä valmistautumisesta roolisuorituksiinsa. 

Etenkin Patrickin aamurutiinit ja Wall Streetin herrasmiesten keskinäinen käyntikorttien vertailu ja kilpailu siitä, kenen kortti on hienoin, huvittavat kaikessa turhamaisuudessaan. Elokuva henkii 1980-luvun loppupuolta ja kiinnitin huomiota varsinkin musiikkiin. Soundtrackille pääsivät mukaan muun muassa klassikkokappaleet Sussudio Phil Collinsilta, The Lady in Red Chris de Burghilta ja Hip To Be Square Huey Lewis & The Newsilta. Mielenkiintoinen kontrasti syntyy väkivallan ja musiikki-analyysin yhdistelmästä, jota Bateman harrastaa. 

"Periaatteessa olen ihminen -- mutta en tunne mitään muuta kuin ahneutta ja inhoa" toteaa Bateman itsestään. Pinnan alla kuohuu mitä synkimmät ajatukset ja pikkuhiljaa tyylikäs ulkokuori pettää. "Tervejärkisyyden naamio on putoamaisillaan" on Patrcikin oma tulkinta tilanteestaan. Batemanista kuoriutuu sarjamurhaaja ja etenkin alastomana ja verisenä moottorisahan kanssa uhrin perässä juokseva Bateman tuo mieleen 2000-luvun version Texasin moottorisahamurhaajasta. Elokuvassa nähdään itse asiassa vilahdus alkuperäisestä Texasin moottorisahamurhaajasta samalla, kun Patrick tekee aamuvoimisteluaan. Kuinkas muuten. 

American Psychossa näyttelee monia tunnettuja kasvoja kuten esimerkiksi Willem Dafoe, Reese Witherspoon ja Jared Leto. Huomion saa kuitenkin itseoikeutetusti Christian Bale, joka on elokuvan parasta antia. Väkivalta ahdistaa, mutta silti kaikessa on mukana huumori mikä keventää elokuvaa. Ehkä juuri tuo väkivaltaisuus on vaikuttanut itselläni siihen, että American Psycho ei ole päätynyt omaan leffahyllyyni, vaikkakin katson usein kauhua ja väkivaltaa sisältäviä elokuvia. Joka tapauksessa kannattaa katsasta elokuva, jos ei ole sitä vielä tehnyt ja kiinnostuneille tiedoksi, että leffan voi katsoa tällä hetkellä ainakin Netflixistä. 


                                                                                                   ⭐⭐⭐


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival