Everything everywhere all at once  


Tämä elokuva oli varsinainen ilotulitus eri tyylejä ja toi mieleeni Matrix-saagan reiluun kahteen tuntiin tiivistettynä. Everything everywhere all at once (2022) on Dan Kwanin ja Daniel Scheinertin eli Daniels-tiimin yhteisesti käsikirjoittama ja ohjaama teos. Ajattelin heti alussa, että tämä on sellainen elokuva, jonka katsomiseen pitää keskittyä 110 prosenttisesti, koska muuten siinä ei pysy kärryillä nopeutensa ja yksityiskohtiensa vuoksi. 

Everything everywhere all at once on yksi tämän vuoden eniten kehuja ja kiitosta herättäneistä elokuvista ja kovasti mukana Oscar- veikkauksissa. Naispääosan esittäjä, legendaarinen Michelle Yeoh sai juuri Time Icon of the Year -tittelin ja hänelle povataan Ocar-palkintoa roolisuorituksestaan. Yeoh on itselleni tutuin Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme (2000) ja Crazy Rich Asians (2018) elokuvista ja Everything everywhere all at once hienoine erikoistehosteineen tuo mieleen ensin mainitun sekä jo aiemmin mainitun Matrixin. Michelle Yeoh on roolissaan upea ja myös miespääosan esittäjä Ke Huy Quan on loistava ja Jamie Lee Curtis mainio ja yllättävä lisä näyttelijäkaartiin.

Elokuva kertoo pesulaa pyörittävästä kiinalaisesta maahanmuuttajasta, Yeohin esittämästä Evelyn Quan Wangista, joka ajautuu pelastamaan maailman tutkimalla eri universumeja eli elämänpolkuja, jotka olisivat voineet olla hänen elämänsä jos hän olisi valinnut toisin. Elokuvasta jäi mieleeni muutama lausahdus ja yksi niistä oli miespääosahahmon Waymond Wangin kommentti vaimolleen Evelyn Quan Wangille: "Elät huonointa versiota itsestäsi". Tämä ilmentää mielestäni hienosti elokuvan syvällisiä teemoja ja filosofista pohdintaa. Everything everywhere all at once ei ole vain vauhdikas seikkailu vaan ihmissuhteisiin, erityisesti äidin ja tyttäreen väliseen, ja oman elämän hyväksymiseen paneutuva teos. Myös Yeohin ja Curtisin välinen dialogi, jossa toinen toteaa "Jotain rakastettavaa on aina! Ei sinua ole mahdoton rakastaa!" iski syvälle. 

Tämäkin elokuva kannattaisi katsoa heti uudestaan, jotta se avautuisi vielä paremmin eikä olisi niin hämillään kuin itse olin. Toivon, että Everything everywhere all at once on voitokas tulevissa palkintogaaloissa. 

    
   ⭐⭐⭐⭐⭐Elokuva loppuu upeaan Son Luxin, Mitskin ja David Byrnen "This is a life"- kappaleeseen, joka tiivistää hienosti elokuvan teeman. Kannattaa kuunnella sanat tarkasti!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)