Top 10 elokuvamusiikit (scoret)
Nyt on vuorossa listaus elokuvascoresuosikeistani. Elokuvamusiikki eli film score on siis elokuvassa käytettävää musiikkia, joka on joko sävelletty tiettyä elokuvaa varten tai sijoitettu siihen. Musiikilla luodaan ja tehostetaan kuvamateriaalin tunnelmaa. (Wikipedia.)

Lempparielokuvasäveltäjäni ovat John Williams ja Hans Zimmer, joiden tuotanto on luonnollisesti edustettuna listauksessa:) Järjestys on sama kuin leffatunnareiden osalta eli vanhimmasta uusimpaan.


Top 10 scoret:

1. John Williams: Star Wars

2. Howard Shore: Uhrilampaat

3. John Williams: Jurassic Park

4. Hans Zimmer: Leijonakuningas

5. James Horner: Titanic

6. Howard Shore: Lord of the Rings; The Fellowship of the Ring

7. Yann Tiersen: Amelie

8. Michael Giacchino: Up- kohti korkeuksia

9. Hans Zimmer: Interstellar

10. Justin Hurwitz: La La Land


Miksi juuri nämä?


1. Upea klassikko, joka on täynnä mieleenpainuvia teemoja. Williams on voittanut Oscarin tällä sävellystyöllään ja kyllähän Star Wars on ehdottomasti yksi rakastetuimmista ja tunnetuimmista elokuvamusiikeista.

2. Uhrilampaat on yksi lempielokuvistani ja Shoren musiikki poikkeuksellisen hyytävä. Heti ensi sekunneista lähtien musiikki rakentaa pelon ja ahdistuksen tunnelmaa ja suorastaan rakastan alun klarinetin kuviointia. Olisin suonut tälle scorelle ehdottomasti edes Oscar-ehdokkuuden ellen jopa voiton.

3. Jurassic Park- elokuvan musiikki on ensimmäinen soundtrack-levy, jonka omistan ja siksi ehkä yksi tärkeimmistä. Muistan tehneeni erinäisiä tanssiesityksiä tämän scoren tahtiin ja tässäkin on Williamsille ominaisesti tarttuvia teemoja ja seikkailun huumaa.

4. Leijonakuninkaassa on muutakin kuin hienot Elton Johnin laulut. Zimmerin musiikki on kaikin puolin upeaa ja ehdoton suosikkini on ”Battle for Pride Rock”, liikutun joka kerta. Voisi sanoa, että tuossa kappaleessa tiivistyy koko elämän kaari iloineen ja suruineen. Ja Zimmer sai ensimmäisen Oscarinsa tästä musiikista.

5. Edesmennyt James Horner sävelsi hienon musiikin Titaniciin, jossa on kuultavissa meren aallot, laivan majesteetillisuus ja kyllähän tuo ”My heart will go on”-kappaleen tuttu teema, joka toistuu scoressa, on superkaunis ja varsinkin kun se soitetaan säkkipillillä. 

6. Tämä score on yksi parhaimmista ikinä ja käsittämätön taidonnnäyte. Howard Shore on löytänyt juuri oikeat sävyt ja harmoniat kuvaamaan LOTR -elokuvan juonittelevaa ja salaperäistä tunnelmaa. Konnun iloisen leppoisa ja kevyt teema vastakohtanaan kerrassaan kammottavat äänimassat nazguleiden ilmaantuessa on huikeaa kuunneltavaa. Kuoron käyttö etenkin tehokeinona noissa pelottavissa kohdissa on äärimmäisen toimiva ratkaisu. Shore sai Oscar-palkinnon Lord of the Rings -trilogian ensimmäisestä ja kolmannesta elokuvasta ja niin ansaitusti. 

7. Tiersen on säveltänyt ihastuttavan musiikin Amelie-elokuvaan. Melodiat ovat jumalaisen kauniita, samoin harmoniat ja soitinvalinnat täydelliset. Tämä score henkii ranskalaista tunnelmaa ja tiettyä leikkisyyttä. 

8. Up- kohti korkeuksia-elokuvassa on Giacchinon hurmaava musiikki, jossa on ilmapallon kepeys yhdistettynä 1930-luvun tyyliin ja vastapainona kuullaan haikeutta ja jännitystä. ”Married life” on ehdoton suosikkini ja kohtaus, johon se on sävelletty, on yksinkertaisesti täydellinen. The story of my life.

9. Toinen Zimmeriltä valitsemani score on upeasta Interstellar-elokuvasta ja oscar-ehdokkuuden saanut musiikki on pysäyttävä. Urut sopivat kuin unelma tähän sci-fi-seikkailuun ja miten taitavasti Zimmer rakentaa uruilla ensin yksinkertaiselta kuulostavasta teemasta valtavan pauhun ja maailmankaikkeuden kokoisen äänimaailman. 

10. La La Land on musikaalielokuva, joten se poikkeaa siltä osin muista valinnoistani. Justin Hurwitz toimii ohjaaja Damien Chazellen hovisäveltäjänä kuin John Williams konsanaan Steven Spielbergin kanssa. La La Landin musiikki on toisaalta energistä ja täynnä iloa, mutta myös haikeaa ja unenomaista. ”Another day of sun” -laulu on mahtava aloitus ja suosikkini kaikista kappaleista elokuvassa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival