Arvio: Sisu

  Sisu


Sisu on Rare Exports ja Big Game -elokuvien käsikirjoittajan ja ohjaajan Jalmari Helanderin uusin toimintaelokuva, joka tuli ensi-iltaan perjantaina 27.1.2023. Pääosassa nähdään Jorma Tommila, joka tekee mielettömän roolisuorituksen sanomatta lähes sanaakaan.

Olihan melkoinen puolitoista tuntinen toimintapläjäys! Elokuva kertoo Aatami Korvesta, Kuolemattomaksi kutsutusta, joka on ollut talvisodassa yksikkönsä pelätyin sissi ja tappanut satoja venäläisiä. Kun omat maanmiehetkään eivät saa pidettyä miestä kurissa, on hänet lähetetty yksin Lapin erämaahan vaeltamaan kuin Clint Eastwood lännenelokuvissaan konsanaan. Seuraavaksi on sitten vuorossa natsit ja Lapin sota. 

Lapin luonto komeilee kuvissa ruska-aikaan ja myös musiikki on täynnä Lapin eksotiikkaa ja kansanmusiikin sävyjä. Dialogi on suht vähäistä ja elokuvan juoni yksinkertaisen tehokas ja oikeastaan melko toissijainen, sillä toiminta on ykkösasia. Väkivalta on raakaa ja sitä riittää toiminnan ystäville. Vertailun vuoksi on todettava, että katsoin samana päivänä Netflixistä saksalaista Länsirintamalta ei mitään uutta -elokuvaa, joka sai juuri tällä viikolla yhdeksän Oscar-ehdokkuutta, eikä siinä ollut läheskään näin brutaalia väkivaltaa. 

Ainut asia mikä itseäni ärsytti oli se, että natsit puhuivat englantia. Toki se on usein valittu tehty valinta varsinkin jos tarkoitus on saada kansainvälisiä katsojia ja etenkin kiinnostusta Amerikan suunnalta. 

Ilahduin suuresti siitä miten paljon katsojia oli elokuvateatterissa iltapäivänäytöksessä ja toivon, että tämä enteilee hyviä katsojalukuja elokuvalle. 

Nyt tuli nimittäin tupenrapinat!


⭐⭐⭐⭐Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival