Top 10 katastrofielokuvaa



Rakastan katastrofielokuvia ja halusin ehdottomasti tehdä listauksen kymmenestä suosikistani, jotka laitoin paremmuusjärjestykseen. Huomasin, että 90-luvulla on tehty uskomaton määrä tämän genren elokuvia ja vielä loistavia sellaisia. 2010- ja 2020-luvuilta ei tullut valituksi listalle yhtäkään. Nautin katastrofielokuvissa tehosteista, liikuttavista tarinoista ja ennen kaikkea siitä tunteiden kirjosta, jonka niiden aikana kokee eli jännitystä, pelkoa, surua, iloa ja helpotusta kun yleensä lopussa kaikki on taas hyvin. 


Top 10:

1. Liekehtivä torni (1974)

2. Deep Impact (1998)

3. Apollo 13 (1995)

4. Independence Day (1996)

5. Maailmojen sota (2005)

6. Armageddon (1998)

7. Twister (1996)

8. Dante’s Peak (1997)

9. World Trade Center (2006)

10. Meren raivo (2000)


Perustelut:

1. Liekehtivä torni on 70-luvun mestariteos. Tehosteet toki ovat aika erilaiset laadultaan kuin nykyään, mutta näyttelijäkaarti on aikansa huippua ja onkin parasta nähdä samassa elokuvassa Paul Newman, Steve McQueen ja Faey Dunaway muutaman nimen mainitakseni. Tarinan juoni ilmenee jo kohtuu hyvin elokuvan nimestä, mutta pähkinänkuoressa sanottuna vasta valmistuneessa pilvenpiirtäjässä syttyy tulipalo huonoista ja halvoista sähköjohdoista johtuen samalla kun ylimmässä kerroksessa vietetään rakennuksen avajaisia. Palomiehillä on melkoinen savotta yrittäessään pelastaa juhlivat ihmiset ja muut talon asukkaat tulipalolta. Elokuva onkin kunnianosoitus rohkeille palomiehille, jotka vaarantavat itsensä muiden puolesta. Muistan Liekehtivän tornin jo lapsuudestani, jolloin se teki lähtemättömän vaikutuksen. Kerrassaan jännittävä ja koskettava elokuva!

2. Deep Impact tuli ensi-iltaan samana vuonna kuin Armageddon (melkoinen vuosi) ja molemmissa elokuvissa komeetta on iskeytymässä maahan ja aiheuttamassa massiiviset tuhot ja ihmiskunnan lopun, jonka estämiseksi avaruuteen lähetetään taitavia ja oman alansa huippuja astronautteja tuhoamaan komeetta. Aika identtiset tarinat siis. Olen aina ollut enemmän Deep Impact -fani, koska siinä viehättää sen inhimillisyys ja hahmojen samaistuttavat tarinat. Katsoja saa tutustua moniin katastrofin koskettamiin tahoihin ja heidän rooliinsa maailmanlopun estämisessä kuten toimittajiin, tavallisiin perheisiin, hallinnon edustajiin ja astronautteihin. Elokuva kuvaa maailman tuhoutumiseen valmistautumista ja toki on todettava, että eritoten Yhdysvaltojen näkökulmasta, sillä yleensä tällaiset maailmanlopun elokuvat sijoittuvat tarinallisesti Pohjois-Amerikkaan ja muun maailman tilannetta käsitellään ikään kuin sivulauseessa. Pakko myöntää, että jos saisin valita jonkun henkilön Yhdysvaltain presidentiksi tai koko maailman johtajaksi niin se olisi Morgan Freeman, jonka ääni on puhdasta hunajaa ja karisma huikeaa 😉Hän on ehdoton suosikkielokuvapresidenttini kautta aikojen. 

3. ”Houston we have a problem!”. Siinä yksi elokuvahistorian tunnetuimmista lausahduksista. Apollo 13 teki teini-ikäiseen meikäläiseen niin suuren vaikutuksen erikoistehoisteillaan, että olin aivan äimän käkenä! Tässä tositarinasta tehdyssä elokuvassa on kaikki kohdillaan: loistavat näyttelijät, majesteetillinen musiikki, hermoja raastava tarina ja hieno toteutus. Onneksi tämä tarina päättyi onnellisesti, sillä avaruuslentojen historiassa on hyvin traagisia tapauksia. Apollo 13 on todellinen klassikko ja yksi parhaista Ron Howardin elokuvista.

4. Independence day on kenties räikein esimerkki elokuvasta jossa Yhdysvallat pelastaa maailman ja vielä omana itsenäisyyspäivänään. Tämä elokuva on toteutettu tehosteiltaan erinomaisesti ja tarina on uskomaton. Will Smith ja Jeff Goldblum, äly ja voima yhdistettynä, ovat loistava pari taistelussa vihamielisiä avaruusolentoja vastaan. Independence day korostaa paitsi Yhdysvaltojen roolia ja tietämystä ufoista myös ennen kaikkea perheen merkitystä. Mitä emme tekisikään rakkaidemme puolesta. Independence day sai jatko-osan, joka ei yltänyt lähellekään ensimmäisen tasoa. 

5. Tom Cruise on yksi Hollywoodin legendoista ja todellinen toimintasankari. Hän on yksi syy miksi pidän Maailmojen sota -elokuvasta niin paljon. Elokuvan alkuosa on etenkin nerokas ja on pelottava ajatus, että avaruusolennot olisivat nukkumassa maan alla ja odottamassa aikaa, jolloin iskeä ja hävittää ihmiset julmalla tavalla. Myös tässä elokuvassa perheellä on suuri merkitys ja se on eittämättä syy miksi taistelisimme pahuutta vastaan. Loppuratkaisu ja syy maan ulkopuolisen elämän häviöön on kerrassaan nokkela. Ja kukapa muu toimii kertojan äänenä kuin jo aiemmin hehkutettu Morgan Freeman. 

6. Armageddonia tulikin jo käsiteltyä jonkin verran aiemmin, mutta todettakoon, että tämä elokuva muistetaan yhtenä Bruce Williksen parhaista ja hienosta tunnuskappaleestaan ”I don’t wanna miss a thing”. Armageddon oli suositumpi lippukassoilla kuin Deep Impact ehkä päheämpien näyttelijävalintojen tai rokahtavamman tyylin vuoksi. Joka tapauksessa tässä maailman pelastaminen komeetalta -elokuvassa sankareina toimivat astronauttien lisäksi öljynporaajat, joka onkin melkoisen persoonallinen joukko täynnä älykkyyttä, taitoa, intuitiota, intohimoa, huumoria ja sekoilua. Myös Armageddon onnistuu koskettamaan ja itkettämään katsojaa etenkin sillä kuka pelastuu ja kuka ei. Trevor Rabinin musiikki, etenkin teema, on kaunista kuunneltavaa.

7. Twister oli tehosteiltaan jotain uskomatonta ilmestyessään ja vaikka ne näyttävät tänä päivänä vähän vanhentuneilta on elokuva edelleen viihdyttävä ja mukaansa tempaava. Näyttelijäkaarti on kovia nimiä pullollaan ja Helen Huntin ja Bill Paxtonin kemia ja sanailu on herkullista katsottavaa. Twisterissä on myös hyvä tarina mikä varmistaa sen etteivät tornadot pääse lähtemään liikaa käsistä eli tehosteista ei tule itsetarkoituksellisia. Olen nähnyt mainoksia tulevasta uudesta Twister -elokuvasta, mutta onko sellainen oikeasti tulossa jää nähtäväksi. 

8. Dante’s Peak on Twisterin ohella toinen luonnonkatastrofeja imitoiva elokuva listallani ja tähän liittyy muisto kuoroleiriltä, jonne oli pakko saada tämä elokuva yhdessä katsottavaksi ja tuli soitettua äidille aneleva puhelu ja niin äiti ajoi leirikeskukselle vhs-kasettia tuomaan. Pierce Brosnan ja Linda Hamilton on paitsi söpö myös kivenkova toimintapari, joka yrittää pelastaa Dante’s Peak -tulivuoren lähellä sijaitsevan kaupungin asukkaineen. Elokuvan henkilöhahmot ovat samaistuttavia ja katsojana joutuu jännittämään ketkä hahmoista selviävät ja ketkä eivät. Pelottavaa realismia.

9. World Trade Center on tarina unohtumattomasta vuoden 2001 terrori-iskusta, jolloin New Yorkissa sijanneitsiin kaksoistorneihin iskeytyi terroristien ohjaamat lentokoneet ja lopulta tornit romahtivat. Tämä järkytti koko maailmaa ja tuhansia ihmisiä kuoli kadoten jäljettömiin. World Trade Center kertoo kahden sortuneiden tornien alle jääneen poliisin selviytymistarinan. Ei voi kuin todeta, että nämä miehet, John McLaughlin ja Will Jimeno, ovat olleet uskomattoman vahvoja ja onnekkaita. Miesten perheiden kokema pelko ja huoli rakkaistaan on sydäntä särkevää katsottavaa. Tästä elokuvasta on tullut itselleni eräänlainen WTC:n muistopäivän elementti.

10. Meren raivo eli Perfect Storm näyttää miten voimakas luonto ja tässä tapauksessa meri on suhteessa ihmiseen. Elokuva kertoo huonoon kalasaliiseen kyllästyneistä kalastajista, jotka lähtevät paremman onnen toivossa vaarallisille vesille ja yrittävät päästä kotiin kaikkien aikojen pahimman hirmumyrskyn raivotessa. Näyttelijöinä ovat varmat ja vakuuttavat George Clooney, Diane Lane ja Mark Wahlberg. Fanitan Clooneya, joka tuo jokaiseen rooliinsa karismaa ja pilkettä silmäkulmassa huikean ammattitaidon lisäksi. Meren raivo on hyvin tehty ja toteutettu ja vaikka loppu onkin katkeransuloinen niin tämä leffa vetää puoleensa kerta toisensa jälkeen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival