Oscarit 2023


 Nyt on juhlittu 95. Oscarit ja olipahan melkoinen gaala!Liikutuksen kyyneliä, yllätyksiä, hienoja musiikkiesityksiä, koskettavia puheita ja upeita juhlijoita.

Illan ehkä isoin yllätys oli naissivuosan Oscar-palkinto, joka meni Jamie Lee Curtisille elokuvasta Everything Everywhere All at Once. Olin varma, että Angela Bassett voittaa, mutta Jamie Lee teki kovan loppurynnistyksen viime metreillä. Bassett oli silminnähden pettynyt mikä on täysin ymmärrettävää, mutta oli selvästi myös huono häviäjä ja antoi sen harmittavasti näkyä. 

Ke Hyu Quan voitti odotetusti miessivuosan palkinnon ja piti todella sydämellisen ja inspiroivan puheen. Kerrassaan hurmaava ja energinen ihminen! 

Paras animaatio -kategorian voitto oli myös odotettu eli Guillermo del Toro’s Pinocchio sai Oscarin. Animation is Cinema!

Parhaan pitkän dokumentin Oscar-palkinto meni itselleni yllättäen Navalny -dokumentille vaikka voittoa oli povattu All the Beauty and the Bloodshedille tai omalle suosikilleni Fire of Lovelle. Tämä oli selkeä poliittinen kannanotto ja viesti Putinille. 

All Quiet On the Western Front ja kuvaaja James Friend sai parhaan kuvauksen Oscarin mistä olen superiloinen, koska nimenomaan kuvaus teki itseeni tämän elokuvan suhteen suuren vaikutuksen.

Paras maskeeraus -kategorian voitto meni hieman yllättäen The Whale -elokuvalle Elviksen nenän edestä, mutta olen iloinen voitosta, sillä kyllä maskeerauksella on tehty valtava työ Brendan Frasierin roolityötä ajatellen.

Black Panther: Wakanda Forever ja legendaarinen Ruth Carter voitti parhaan puvustuksen Oscarin. Puvustus on tässä elokuvassa huikeaa ja merkityksellistä. Ja Ruth Carter piti hienon puheen, jossa mainitsi tällä viikolla edesmenneen äitinsä ja toivoi Chadwick Bosemanin pitävän hänestä huolta. Liikuttavaa!

Parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnon voitti ennakkokaavailuiden mukaisesti All Quiet on the Western Front eli Länsirintamalta ei mitään uutta mikä on todella hieno elokuva ja resonoi valitettavan hyvin tänä päivänä.

Naatu Naatu voitti parhaan laulun Oscarin ja se onkin todella tarttuva kappale, kannattaa kuunnella jos ei ole vielä kuullut. Parhaan laulun ehdokkaat esitettiin upeasti, mutta harmittaa, kun laulut oli lyhennetty. Toki näin on tehty gaalan pituutta ajatellen, mutta lauluesitykset olisivat ansainneet tulla kuulluiksi kokonaisina teoksina. Siitä huolimatta iso käsi Naatu Naatu -kappaleelle ja sen iloisen energisille esitykselle ja huikealle tanssille. Ja Lady Gaga minkä teit! Hänen ei pitänyt esiintyä, mutta onneksi hän esitti Hold my hand -laulun raadollisen rehdillä tavalla ilman meikkiä ja sydän auki. Wau! Rihanna oli myös vakuuttava ja mikä vuosi hänellä on jo ollutkaan!

Parhaan musiikin Oscarin sai oma suosikkini All Quiet on the Western Front ja säveltäjä Volkel Bertelmann. Tämä score jää päähän soimaan ja kiinnitti huomioni välittömästi. Voitto meni oikeaan osoitteeseen vaikka suosikkisäveltäjäni John Williams olikin ehdolla.

Everything Everywhere All at Once sai parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin täysin odotetusti ja ansaitusti. Parhaan sovitetun käsikirjoituksen palkinto meni myös odotusten mukaisesti Sarah Polleylle elokuvasta Women Talking.

The Danielsit eli Everything Everywhere All at Once -elokuvan ohjaajat voittivat Oscarin parhaasta ohjauksesta. Loistavaa!

Miespääosan kutkuttava kilpailu kääntyi Brendan Frasierin voitoksi, mahtavaa! Kisa oli todella tiukka Austin Butlerin ja Frasierin välillä ja olisin ollut aidosti onnellinen kumman tahansa voitosta. Brendan ansaitsi tämän voiton. Naispääosan suhteen oli yhtä jännittävä kisa ja pystin sai historiallisesti ensimmäisenä aasialaisena naisena Michelle Yeoh elokuvasta Everything Everywhere All at Once. Hienoa!

Parhaan elokuvan Oscar -palkinnon sai tänä vuonna illan isoin menestyjä ja palkintorohmu Everything Everywhere All at Once. Upeaa!

Onnea voittajille ja kiitos hienosta illasta/yöstä! Ensi vuonna sitten uudestaan!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival