Hansun Oscar -veikkaukset 2023Vihdoin alkaa odotettu hetki olla käsillä! Oscar-palkinnot jaetaan ensi yönä ja tiedossa on hyvin jännittävä gaalailta. Päätin tehdä oman supistetun listauksen mahdollisista voittajista, joka pohjautuu paitsi omiin toiveisiin myös etenkin eri palkintogaalojen perusteella tehtyihin arvioihin. 


Tässä mun veikkaukset Oscar-voittajiksi pääkategorioissa ja vähän muissakin 😉:


1. Paras elokuva: Everything Everywhere All at Once

2. Paras naispääosa: Michelle Yeoh

3. Paras miespääosa: Austin Butler

4. Paras naissivuosa: Angela Bassett

5. Paras miessivuosa: Ke Huy Quan

6. Paras ohjaaja: Everything Everywhere All at Once (The Daniels)

7. Paras vieraskielinen elokuva: All Quiet on the Western Front

8. Paras kuvaus: All Quiet on the Western Front (James Friend)

9. Paras animaatio: Guillermo del Toro’s Pinocchio

10. Paras laulu: Naatu Naatu (RRR)

11. Paras musiikki: All Quiet on the Western Front (Volkel Bertelmann)

12. Paras alkuperäinen käsikirjoitus: Everything Everywhere All at Once

13. Paras sovitettu käsikirjoitus: All Quiet on the Western Front


Toivon kovasti, että Top Gun: Maverick voittaisi parhaan elokuvan Oscarin, mutta en usko niin käyvän. Top Gunin jatko-osa käytännössä palautti katsojat elokuvateattereihin koronan jälkeen ja kyseessä on yksi parhaista jatko-osista mitä on koskaan tehty. Uskon kuitenkin The Danielsin ohjaaman Everything Everywhere All at Once -elokuvan vievän voiton, koska se on hyvin suosittu ja voitokas monissa palkintogaaloissa. 

Nais -ja miespääosapalkintojen suhteen käydään tiukka kisa eli naisissa Cate Blanchett vs. Michelle Yeoh ja miehissä Austin Butler vs. Brendan Fraser. Tein itse vielä viime hetken vaihdon naispääosan voittajan suhteen nähtyäni molemmat roolisuoritukset. Olin alun perin Cate Blanchettin kannalla perustuen hänen lukuisiin voittoihinsa Lydia Tárin roolista, mutta päädyin Michelle Yeohiin, koska odotin Blanchetiltä enemmän ja toisaalta voittaessaan Yeoh tekisi historiaa olemalla ensimmäinen aasialainen voittaja naispääosakategoriassa.

Miespääosan suhteen valinnan tekeminen oli järkyttävän vaikeaa. Austin Butler tekee upean roolisuorituksen Elviksenä etenkin kun tiedetään miten ainutlaatuinen esiintyjä Elvis oli ja miten helppoa olisi jäädä vain imitoinnin tasolle. Butlerin tulkinnassa on mukana Elviksen sielukkuutta mikä nostaa sen Oscar-ehdokkuuden tasolle. The Whale on taas Brendan Frasierin paluuelokuva Hollywoodin huipulle. Hän tekee paitsi fyysisesti myös emotionaalisesti todella vakuuttavaa työtä. Haluaisin antaa Oscarin molemmille, mutta pakon edessä valitsen Austin Butlerin, koska hän oli ilmiömäinen Elviksenä. 

Nais- ja miessivuosan voittajat vaikuttavat tällä hetkellä aika selviltä. Sekä Angela Bassett että Ke Huy Quan ovat pitkän linjan näyttelijöitä, joiden päämäärätietoisuus ja sinnikkyys olisi myös syytä palkita tietysti loistavien roolisuoritusten lisäksi. Liputan myös Hong Chaun (the Whale) puolesta. Hän voisi olla totaalinen yllättäjä ja musta hevonen kisassa, koska Chaun roolisuoritus kotisairaanhoitajana oli kerrassaan hieno ja koskettava.

 Nähtäväksi jää kuinka monta palkintoa saksalainen All Quiet on the Western Front rohmuaa, kun se oli yllättävän voitokas Baftojen suhteen ja sai myös paljon Oscar-ehdokkuuksia. Vieraskielisen elokuvan voittoa pidän varmana, mutta muiden kategorioiden suhteen olen epäilevämpi. Kuvaus oli vakuuttavaa työtä ja ihastelin sitä kovasti ja myös musiikin tietty konemaisuus ja kylmyys teki vaikutuksen. 

Uskon, että Everything Everywhere All at Once tulee olemaan illan isoin voittaja ainakin merkittävimmissä kategorioissa. Elokuva oli huikea, visuaalisesti näyttävä ja tarinaltaan koskettava. Tekijäryhmästä huokuu eri palkintogaaloissa ihailtava arvostus ja rakkaus toisiaan ja elokuvaa kohtaan. 

Kaikille Oscar-gaalaa seuraaville nautinnollista iltaa/yötä! 

  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival