Naistenpäivän leffasuositus: Teräskukat


  Kuva: sfanytime.com


Teräskukat on valloittava ja elämänmakuinen viiden tähden draama vuodelta 1989, jota en ainakaan minä pysty nenäliinoitta katsomaan. Elokuva on täynnä uskomatonta naisenergiaa kuuden upean näyttelijättären ansiosta. He ovat Sally Field, Shirley McLaine, Dolly Parton, Daryl Hannah, Olympia Dukakis ja Julia Roberts uransa alkutaipaleella. Teräskukat on itse asiassa elokuva, jonka Roberts teki juuri ennen Pretty Womania ja josta hän sai ensimmäisen oscar-ehdokkuutensa. Elokuvan neljä naistähteä sai erinäisiä palkintoehdokkuuksia mikä on hienoa ja merkillepantavaa tällaisessa ensemble-teoksessa. Elokuvan on ohjannut Herbert Ross, jonka muita ohjaustöitä on muun muassa Play it again, Sam ja Footloose.

Truvy (Dolly Parton) pitää kotonaan kauneushoitolaa, johon hän palkkaa apulaisekseen vastavalmistuneen kosmetologin Annellen (Darryl Hannah). Truvyn ystävä M’Lynn (Sally Field) saapuu tyttärensä Shelbyn (Julia Roberts) kanssa laittautumaan Shelbyn häitä varten ja paikalle tulevat myös kahdesti leskeksi jäänyt ärhäkkä Ouiser (Shirley McLaine) ja hauskan kepeä leskirouva Clairee (Olympia Dukakis). Tästä käynnistyy tunteikas ja lämminhenkinen tarina, joka kertoo paitsi äidin ja tyttären suhteesta myös kuuden naisen välisestä ystävyydestä. Nämä vahvat ja herkät naiset ovat kuin alkuperäisen nimensä mukaiset teräsmagnoliat. He kohtaavat matkan varrella sekä ilon että surun hetkiä ja mikä tärkeintä, he tukevat toisiaan kaikessa ehdoitta ja rakkaudella. Elokuvan mieshahmot ovat tärkeitä ja rakastettavia, mutta jäävät selvästi sivurooleiksi.

Sally Field, joka palkittiin juuri pari viikkoa sitten elämäntyöstään SAG-palkinnolla (Screen Actors Guild Awards), tekee erittäin väkevän roolisuorituksen Shelbyn äitinä. Julia Roberts hehkuu nuoruuden viattomuutta ja näyttelee taitavasti myös hahmonsa terveydelliset haasteet. Oscar-ehdokkuus oli täysin ansaittu. Dolly Parton on valloittava ja lämmin oma itsensä ja Darryl Hannah sympaattisen ujo, mutta rohkea Annelle. Olympia Dukakis ja Shirley McLaine ovat porukan kokeneimmat näyttelijät, jotka vakuuttavat työllään. 

Olen nähnyt Teräskukat monta kertaa ja siinä viehättää näiden hehkutettujen naisnäyttelijöiden työn lisäksi sen voimaannuttava ja tunteisiin vetoa tarina ja tunnelma. Elokuva herättää kiitollisuuden tunteen elämää kohtaan  ja saa nauramaan kyynelten läpi. Toivon, että kaikilla voisi olla tällainen ystäväporukka, johon kuulua. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)