Arvio: Karaokeparatiisi

 


Karaokeparatiisi (2022) on Einari Paakkasen käsikirjoittama ja ohjaama kotimainen dokumentti, joka palkittiin viime viikolla Jussi -palkinnolla parhaasta dokumenttielokuvasta. Paakkanen on ohjausuransa alkutaipaleella ja työskennellyt aiemmin muun muassa elokuvien kuvauspaikkojen etsijänä.

Dokumentin aihe on erittäin mielenkiintoinen ja suomalaista sielunmaisemaa hivelevä. Kukapa meistä ei olisi laulaa luikauttanut karaokessa joko yksin tai kaveriporukalla? Sain syntymäpäivälahjaksi alakouluikäisenä karaokekasetin vhs -muodossa ja vieläpä tangoversiona, mikä ei välttämättä ollut ykköstoiveeni, mutta kasetti ei todellakaan jäänyt keräämään pölyä. Ja muistanpa myös yhdet kaverisynttärit, jossa laulettiin nimenomaan tangokaraokea ja kappaleeni oli ”Hiljainen kylätie”. Näistä karaokehetkistä on jo muutama vuosikymmen aikaa ja lisää muistoja on syntynyt erinäisissä juhlissa ja illanvietoissa. Karaoke on varmasti asia, johon enemmistöllä on kosketuspintaa ja siksi uskon dokumentin myös kiinnostavan monia. 

Pääsemme seuraamaan 23 vuotta karaoke-emäntänä toimineen Evin työskentelyä ja sitä miten hän ajaa tuhansia kilometrejä antaakseen ihmisille mahdollisuuden kokea laulun ilon ja terapeuttisen voiman. Eville työ on oikeastaan enemmän elämäntapa ja on todettava, että hänen välitön olemuksensa ja tapa kohdata asiakkaansa on hyvin lämmin ja aito. Evi on todellinen aarre!

Dokumentti esittelee erilaisia karaoken laulantapaikkoja, joista yksi mieleenpainuvimmista on karaoken ja autokorjaamon yhdistelmä. Miksi tällaisia ei ole enemmän, huomaan ihmetteleväni. Katsoja pääsee myös tutustumaan lukuisiin ihmistarinoihin, joille on yhteistä se mitä karaoken laulaminen heille merkitsee ja mahdollistaa: se on väylä rohkaistua ilmaisemaan itseään, tapa käsitellä tunteita, mahdollisuus tavata ihmisiä tai keino auttaa jaksamaan arjen aherrusta. Karaokeparatiisi näyttää hienosti miten valtavan suuri vaikutus musiikilla on ihmisen terveydelle ja psyykkiselle hyvinvoinnille eikä musiikki todellakaan ole luksusta vaan kuuluu kaikille. 

Karaoke on dokumentin perusteella kaikenikäisten mielenkiinnon kohde ja se ylittää genrerajat. Hyvä esimerkki tästä on karaokekisat, joissa lauletaan kaikkea iskelmän ja hevin väliltä. Ja karaokeen liittyy myös vahvasti yhteisöllisyys. Onhan se mukavampaa laulaa, kun on yleisö, joka kuuntelee ja kannustaa. 

Karaokeparatiisi lunastaa lupaukset ja on kerta kaikkiaan riemastuttavaa katsottavaa! Dokumentti koskettaa kovasti olematta imelä. Tälle on helppo antaa täydet viisi tähteä ja erittäin lämmin katselusuositus. Olipa sydämen sulattava elämys! 


⭐⭐⭐⭐⭐

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival