Arvio: Causeway


”Entä jos Afganistan ei ollut ainoa trauma?”


Causeway (2022) on Lila Neugebauerin ohjaama draamaelokuva, jonka pääosissa ovat Jennifer Lawrence ja miessivuosa oscar-ehdokkuuden roolistaan saanut Brian Tyree Henry. Tämä on Neugebauerin ensimmäinen elokuvaohjaus. Causeway on striimattavissa Apple Tv+ -suoratoistopalvelussa.

Lynsey (Lawrence) on haavoittunut työkomennuksella Afganistanissa ja kuntoutuksen jälkeen hän palaa kotikaupunkiinsa äitinsä luo. Linsey löytää työn uima-altaiden puhdistajana ja autonsa hajottua hän tutustuu korjaamolla James nimiseen rentoon ja lempeään mieheen (Henry), jonka kanssa syntyy orastava ystävyys. Tätä odottamatonta parivaljakkoa yhdistää traumaattinen kokemus menneisyydessä. 

Elokuva on tarina toipumisesta ja selviytymisestä. Ihminen on kokonaisuus, joten fyysinen trauma vaikuttaa myös ihmisen psyykkeeseen ja toisinpäin. Näin tapahtuu myös Causewayn päähahmojen elämässä, jolloin he jo pahimpien fyysisten oireiden helpotettua työstävät psyykkistä haavaa. Tämä kuntoutumisen prosessi kuvataan elokuvassa realistisen tuntuisesti.
Lynsey ja James myös pakottavat toisensa kohtaamaan totuuden ikävien kokemustensa taustalla ja etenkin Lynsey rohkaistuu lopettamaan pakenemisen ja ottaa vastuun elämästään. 

Causeway on lisäksi lämminhenkinen tarina ystävyyden synnystä ja toisaalta riipaiseva kuvaus yksinäisyydestä ja hylätyksi tulemisesta. Elokuva kerrotaan Lynseyn näkökulmasta ja vaikka hän löytääkin Jamesista ystävän joutuu hän samalla äitinsä kaltoin kohtelemaksi. Lynsey vaikuttaa turtuneelta tilanteeseensa vaikka katsojana on hänen puolestaan pahoillaan ja jopa vihainen.

Elokuva on vähäeleisen sympaattinen, mutta samalla jotenkin jähmettynyt, josta jää ristiriitaisesti hieman ontto olo. Muistelin jälkeenpäin etenkin Linseyn tyhjiä katseita ja lukuisia otoksia hänestä, joiden merkitystä jäin pohtimaan. Kenties ohjaaja halusi kuvata hänen ulkopuolisuuden kokemustaan. Kiinnitin huomiota myös siihen kuinka monta kertaa Linsey riisui vaatteensa elokuvan aikana ja se tuntui ärsyttävän pinnalliselta ratkaisulta. Oliko ajatuksena esitellä Lawrencen kadehdittavan hyvässä kunnossa olevaa vartaloa vai oliko taustalla jokin syvempi merkitys kuten se, ettei trauma aina todellakaan näy päällepäin?

Jennifer Lawrence on yksi Hollywoodin suosituimmista naisnäyttelijöistä, joka on nuoreen ikäänsä nähden ehtinyt tehdä jo paljon ja voittanut Oscarin kymmenen vuotta sitten 22 -vuotiaana. Lawrence on vähentänyt elokuvien tekoa viime vuosina muun muassa tultuaan äidiksi ja Causeway on hänen ainut elokuvansa viime vuodelta. Olen seurannut hänen uraansa ja tässäkin elokuvassa Jennifer onnistuu olemaan todella luonteva ja karismaattinen. Brian Tyree Henry oli minulle uusi tuttavuus ja tekee vaikuttavan ja lupaavan roolityön. Jään odottamaan mielenkiinnolla myös hänen tulevia projektejaan. 


⭐⭐⭐


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival