Arvio: Boston Strangler”Kukaan ei jahdannut totuutta”


Boston Strangler on perjantaina 17.3.2023 ensi-iltansa saanut rikoselokuva. Se on striimattavissa tällä hetkellä ainoastaan Disney Plus -palvelussa. Tositapahtumien inspiroima elokuva kertoo sarjamurhaajasta 1960-luvun Bostonissa, joka kuristi ja häpäisi todistetusti kolmetoista naista julmalla tavalla. Kaksi Record American -lehden naistoimittajaa alkaa tutkia tapauksia ja auttaa poliisia selvittämään syyllisen. 

 Elokuvan on ohjannut harvakseltaan työskentelevä Matt Ruskin, jolle Boston Strangler on viides ohjaustyö. Ruskin myös käsikirjoitti elokuvan, joka on hänen ansioluettelossaan ensimmäinen selkeästi nimekkäitä näyttelijöitä sisältävä teos. Pääosissa nähdään Keira Knightley, Carrie Coon ja Chris Cooper. 

Loretta McLaughlin (Knightley) työskentelee toimittajana Record American -lehden elämäntapaosastolla ja on etsinyt omalla ajallaan mielenkiintoista rikosjuttua tutkittavakseen vaikka miesten hallitsemalle rikososastolle on lähes mahdotonta päästä toimittajaksi. Esimerkiksi leivänpaahtimen testaaminen kun ei tyydytä huomattavasti kunnianhimoisempaa Lorettaa. Kuristettujen naisten tapaukset herättävät hänen uteliaisuutensa ja Loretta tekee sinnikkäästi töitä vakuuttaakseen esimiehensä kyvykkyydestään raportoida rikoksista. Hän saa selville, että murhia yhdistää naisten kaulojen ympärille kaksoistasosolmuina solmitut sukkahousut. Jean Cole (Coon) määrätään Lorettan pariksi tutkimaan lisää tapauksia ja kirjoittamaan niistä lehteen. Loretta on elokuvan mukaan se, joka nimeää murhaajan Bostonin kuristajaksi ja tekee yhteistyötä poliisin kanssa syyllisen etsinnässä. 

Elokuva on perusvarma ja hyvin perinteinen rikoselokuva. Se etenee virtaviivaisesti kohti loppuratkaisuaan. Lupaavan alkukohtauksen jälkeen tarinassa siirrytään ajallisesti muutama vuosi taaksepäin aikaan, jolloin tapauksia alettiin vasta yhdistellä toisiinsa ja tästä edetään sitten uskollisesti eteenpäin tutkinnassa.  Boston Strangler ei ole tylsä muttei se herätä jännityksen tunteita tai ylipäänsä suurempia tunnereaktioita. Se jää turhan pikkunätiksi ja pinnalliseksi puuhasteluksi. Eittämättä jäin odottamaan lisää toimintaa ja intensiivisyyttä, mutta elokuva jäi niiltä osin laihaksi. Elokuvan lavastus, puvustus ja kuvaus ovat kylläkin laadukasta työtä ja rakentavat hyvin ajankuvaa. 

Yksi ehdoton suosikkini rikoselokuvien saralla on David Fincherin Zodiac (2007), joka kertoo myös 1960-luvun lopulla vaikuttaneesta sarjamurhaajasta, joka teki hyvin raakoja surmatöitä eikä hänen henkilöllisyyttään saatu koskaan selville. Jos vertaa Zodiac ja Boston Strangler -sarjamurhaajaelokuvia keskenään niin on todettava, että jälkimmäisessä ei ole lähellekään samaa syvyyttä, tarinan jännitteisyyttä tai hahmojen kehittelyä kuin Zodiac -elokuvassa. Toki murhien tyylissä on eroja näiden elokuvien välillä ja Zodiacin osalta niistä on saanut rakennettua ahdistavampia kohtauksia, mutta Boston Strangler -elokuvalta oli lupa odottaa enemmän etenkin näyttelijävalintojen perusteella.

Elokuva on sarjamurhaajan etsinnän sijaan ennemminkin kunnianosoitus kahdelle sinnikkäälle naistoimittajalle, joiden urat ja ystävyys jatkuivat vielä pitkään Bostonin kuristajan -tutkinnan jälkeen. Erityisesti Lorettan tekemää tutkimusta, yhteistyötä poliisin kanssa ja perhe-elämää kuvataan ja nostetaan esille elokuvassa ja lopputekstit paljastavat mitä naisille tapahtui sarjamurhaajatutkimuksen jälkeen. Näyttelijäntyö on kautta linjan varmaa, mutta sanoisin, että Boston Strangler jää heidän osaltaan välityöksi ennen seuraavia elokuvia. 


⭐⭐⭐


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival