Arvio: She Said



She Said (2022) kertoo seksuaalisen häirinnän syytöksistä Hollywood-tuottaja Harvey Weinsteinia kohtaan, joista New York Times -lehden toimittajat Jodi Kantor ja Megan Twohey kirjoittivat paljastusartikkelin lehteen. Elokuvan on ohjannut Maria Schrader ja pääosissa loistavat kaksinkertainen Oscar-ehdokas Carey Mulligan ja Zoe Kazan. 

Kantor (Kazan) ja Twohey (Mulligan) alkoivat tutkimaan Weinsteiniin liittyviä tapauksia vuonna 2016. Ensimmäinen syytös tuli näyttelijätär Rose McGowanilta, jonka jälkeen löytyi useita naisia, jotka olivat työskennelleet Weinsteinin veljesten perustamassa Miramax -yhtiössä erilaisissa tehtävissä ja kokeneet ahdistelua. Lähes kaikki naiset halusivat kertoa tarinansa anonyymisti toimittajille, mutta yhtenä tunnetuimmista näyttelijä Ashley Judd halusi lopulta tulla julki kokemustensa suhteen. Judd esiintyy elokuvassa urheasti itsenään.

Kazan ja Twohey voittivat myöhemmin Pulitzer -palkinnon artikkelistaan, joka on luettavissa New York Times -lehden nettisivuilla. Artikkelin jälkeen syntyi kuuluisa maailmanlaajuinen Me Too -liike, jossa ahdistelua kokeneet naiset kertoivat tarinoitaan sosiaalisessa mediassa, joten artikkelilla on ollut valtaisa vaikutus naisten rohkaistumiselle pitämään puoliaan ja tuomaan kokemiaan vääryyksiä julki (www.yle.fi 23.2.2023). Toki on muistettava myös kriittisyys sosiaalisessa mediassa julkaistavaa materiaalia kohtaan ja se ettei mitä tahansa voi julkaista syyllistymättä itse rikokseen. 

Weinsteinin ura Hollywoodissa päättyi, kun hänet tuomittiin 23 vuodeksi vankilaan raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta ja loppujen lopuksi yli 80 naista esitti syytöksiä Weinsteinia kohtaan hänen harjoittamastaan seksuaalisesta häirinnästä. Uusin tuomio julistettiin tämän vuoden helmikuussa, jolloin Weinstein sai raiskauksesta 16 vuotta lisää vankeutta. (www.yle.fi 23.2.2023.)

She said on merkityksellinen, hyvin intensiteettinsä säilyttävä ja rohkeiden naisten tarinat hellävaroen ja empaattisesti kertova elokuva. Järkytyin siitä miten monta uhria Weinsteinilla on ollut ja miten hän on jatkanut toimintaansa ja vääryyksiään vuosikymmenet. Niin kuin New York Times -lehden päätoimittaja Rebecca Corbett toteaa elokuvassa ”järjestelmä suojelee hyväksikäyttäjiä” on niin, että Weinsteinin toiminnasta ollaan oltu tietoisia, sitä on peitelty eikä hän varmasti ole ainoa hyväksikäyttäjä Hollywoodissa. Elokuva sai myös miettimään seksuaalisen häirinnän yleisyyttä, miksi siitä on niin vaikea puhua ja miten syvät arvet se jättää uhriensa elämään. 

Mulligan ja Kazan vakuuttavat toimittajina ja myös muu näyttelijäkaarti tekee varmaa työtä. Harvey Weinstein näytetään elokuvassa vain takaapäin mikä on hyvä ratkaisu. Uskon taustalla olleen valinta, jolla halutaan antaa Weinsteinille mahdollisimman vähän näkyvyyttä ja valtaa elokuvassa jättämättä häntä kuitenkaan kokonaan pois. 

She Said on oikeastaan aika luonnollinen jatkumo New York Timesin artikkelille, koska miksi jättää tekemättä elokuva, joka kertoo juuri elokuvateollisuuden sisällä tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä ja vallan väärinkäytöstä? Tämä on tuomitseva kannanotto ahdistelua kohtaan Hollywoodin koneistolta.


⭐⭐⭐⭐



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)