John Williams: Across the Years: The Force -konserttiJohn Williams: Across the Years: The Force


Tämä oli viimeinen konsertti Vantaan viihdeorkesterin John Williamsin elokuvamusiikin trilogiassa ja teemana oli Voima. Konsertin ensimmäisellä puoliskolla kuultiin musiikkia esimerkiksi Schindlerin listasta ja Pelastakaa Sotamies Ryanista ja väliajan jälkeinen osuus oli pyhitetty musiikille Star Wars -saagasta. 

Aurinkoinen päivä toi kevättä rintaan ja lasillinen kuohuvaa perinteen mukaisesti nostatti tunnelmaa. Musiikkitalon aulassa vahti stormtrooper, jonka kanssa halusin ehdottomasti kuvaan. Salissa kuului ikään kuin avaruusaluksen miehistön ääniä ja tietenkin kuvittelin itseni matkalle kohti kaukaista galaksia. 
Konsertti alkoi lähtölaskennella, joka sai täyteen varatun Musiikkitalon odottamaan jännittyneinä. Vantaan viihdeorkesteri kapellimestarinsa Nick Daviesin johdolla saapui lavalle luomaan elämyksellisen illan. 

Konsertin alkupuoli esitteli John Williamsin monipuolista osaamista. Tunnelmat vaihtelivat riemukkaasta marssista svengaavaan jazziin ja afrikkalaisista rytmeistä hartaaseen hymniin. Schindlerin listan koskettava teema soi uskomattoman kauniisti Mikaela Palmun tulkitsemana ja sai yhden jos toisen silmät kiiltämään kyynelistä. 

Väliajan jälkeen yleisö nautti täysin palkein Star Wars -saagan legendaarisesta musiikista. Kuulimme leikkisän ilkikurisia säveliä, sydäntä pakahduttavan kauniita melodioita, jännityksen ja seikkailun harmonioita ja loppuhuipennuksena mahtipontisen Duel of the Fatesin, jossa vierailevana kuorona toiminut Helsingin Filharmoninen kuoro näytti osaamistaan ja kyllä oli upeaa kuunneltavaa. 
Harmittaa, etten päässyt kaikkiin kolmeen konserttiin paikalle, mutta selvästi tällaiselle konseptille oli kysyntää ja Vantaan viihdeorkesteri kuorolla vahvistettuna hoiti työnsä tyylikkäästi ja huikealla ammattitaidolla. Williamsin tuotanto on todella mittava ja hänellä on uskomaton määrä hyvin tunnistettavia elokuvateemoja. Toivon, että myös muiden elokuvamusiikin säveltäjien konsertteja (kuten Howard Shore, Hans Zimmer ja James Newton Howard) järjestettäisiin, koska uskon niiden kiinnostavan yleisöä. Eilisillan konsertissa havainnoin yleisöä ja paikalla oli kaikenikäisiä pikkulapsista mummoihin ja vaareihin. On kenties matalampi kynnys tulla kuuntelemaan orkesterisoittoa tällaiseen viihteelliseen kuin puhtaasti klassisen musiikin konserttiin. Joka tapauksessa yleisö eli hienosti mukana ja aplodeista päätellen konsertti oli napakymppi!

Nämä kappaleet kuultiin konsertissa:


Dartmoor 1912 / War Horse

March from 1941

Swing Swing Swing from 1941

Schindler’s list main theme

Hymn to the Fallen / Saving Private Ryan

Dry your tears Africa / Amistad

Suite from the close encoubters of the third kind

- - - 

The Jedi steps and Finale

Across the Stars

Parade of the Ewoks

Princess Leia

Here They Come

Battle of the Heroes

Luke and Leia

Duel of the FatesKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival