Arvio: Valon valtakunta (Empire of Light)

 


Valon valtakunta eli alkuperäiseltä nimeltään Empire of Light (2022) on brittiläisen käsikirjoittaja-ohjaaja Sam Mendesin yhdeksäs elokuva. Mendesin tunnetuimpia töitä ovat American Beauty ja kaksi James Bond -elokuvaa (Skyfall ja Spectre). Valon valtakunnan pääosissa lumoavat Olivia Colman ja Micheal Ward. Se on katsottavissa Disney + -suoratoistopalvelussa.

Elokuva sijoittuu englantilaiseen rannikkokaupunkiin 1980-luvun alkuvuosina ja loisteliaaseen, osittain käytössä olevaan elokuvateatteri Empireen, joka huokuu historiaa ja menneiden aikojen glamouria. Teatterin yläkerrassa on kuin toinen salainen maailma: ränsistynyt, käyttämätön kahden salin lisäosa ja ravintola flyygeleineen. Hilary Small (aina huikea Colman) on yksinelävä ja mielenterveyden häiriöstä kärsivä elokuvateatterin vuoropäällikkö, joka pääsee perehdyttämään uutta nuorta työntekijää Stephenia (lahjakas Ward). He löytävät nopeasti yhteisen sävelen eroavaisuuksistaan huolimatta ja aloittavat salaisen suhteen, jonka piilopaikkana toimii Empiren hylätty yläkerta. Molemmilla on elämässään omat haasteensa: Stephen kokee lisääntyvää ja väkivaltaiseksi kärjistyvää rasismia ihonvärinsä vuoksi ja Hilaryn mielenterveys järkkyy hänen jättäessään lääkityksensä ottamatta. 

Valon valtakunta on tarina kahdesta toisensa kohtaavasta ihmisestä, jotka tukevat toisiaan etenkin vaikeina aikoina. Hilaryn ja Stephenin tiet kohtaavat hetkeksi jättäen ikuisen jäljen molempien elämään. Hilary toimii kuin elämää kokeneempana valmentajana ja opastajana yliopisto-opinnoista haaveilevalle Stephenille. Heidän suhteensa kehittyy alun intohimosta vahvaksi ystävyydeksi. 

Valon valtakunta on myös kunnian -ja rakkaudenosoitus elokuville. Pääsemme näkemään miten vanhan ajan filmikelat vaihdettiin toisiin elokuvan aikana ja millaista on ylipäänsä työskennellä elokuvateatterissa. On liikuttavaa nähdä miten Hilary antautuu vihdoin elokuvan vietäväksi ja pääsee kosketuksiin tunteidensa kanssa. Elokuva taiteenlajina näyttää voimansa. 

”Löydä valo pimeyden keskeltä” lukee elokuvateatterin seinällä ja tuo sanoma sopii hienosti niin Valon valtakuntaan kuin elokuviin ylipäänsä. Ne tuovat meille iloa ja valoa kun sitä tarvitsemme, mutta niin tuomme myös me ihmiset toisillemme. Voimme olla toistemme valoja pimeinä aikoina niin kuin Hilary ja Stephen meitä koskettavasti opastavat.


⭐⭐⭐⭐

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)