Top 10 suosikkinäyttelijää

 


Halusin listata suosikkinäyttelijäni puhtaasti oman makuni mukaisesti enkä esimerkiksi pelkästään saavutusten tai palkintojen pohjalta. Päätin tehdä listauksen perinteisen mallin mukaan, jossa on sekä naiset että miehet edustettuina ja keskityin kansainvälisiin tekijöihin, mutta otin myös mukaan kotimaiset suosikkini.


Top 10 näyttelijät:


1. Kate Winslet

2. Julia Roberts

3. Nicole Kidman

4. Olivia Colman

5. Laura Birn

6. Clint Eastwood

7. Anthony Hopkins

8. Ralph Fiennes

9. Denzel Washington

10. Eero Aho


Perustelut: 



1. Kate Winslet (s. 1975) on maanläheinen ja sydämellinen Oscar-voittaja (The Reader), jonka ura on kestänyt jo reilut kolmekymmentä vuotta. Tämä kaunis ja järjettömän lahjakas brittinäyttelijätär on historian nuorin henkilö, joka on saanut seitsemän Oscar-ehdokkuutta ja toivon kovasti, että toinen Oscar-voitto tulisi pian. Arvostan suuresti Katen työmoraalia ja halua tehdä rooleistansa mahdollisimman autenttisia eikä hän kaihda näyttää itseään juuri sellaisena kuin on. Tästä esimerkkinä loistava minisarja Mare of Easttown, jonka kuvauksissa Winslet oli vaatinut ohjaajaa näyttämään hänen vatsansa ilman silottelua makkaroineen päivineen, jotta hahmo olisi mahdollisimman aito. Omat suosikkini Winsletin näyttelijäsuorituksista ovat Titanic, David Galen elämä ja äsken mainittu poliisisarja Mare of Easttown. Hänen uransa ei liiemmin sisällä floppeja tai huonoja valintoja vaan Kate on onnistunut mainiosti roolivalinnoissaan.



2. Julia Roberts (s. 1967), Hollywoodin lemmikki, tunnetaan valloittavasta hymystään ja komediennen kyvyistään. Hän hallitsee myös draamagenren ja saikin Oscar-palkinnon roolistaan Erin Brockovich -elokuvassa. Itseäni viehättää Julian kauneuden lisäksi hänen hersyvä naurunsa, lukuisat hienot roolisuoritukset ja välitön persoona. Suosikkini hänen elokuvistaan ovat Pelikaanimuistio, Notting Hill ja Erin Brockovich. Julia on ajaton ja 1980-luvun lopulla alkanut ura jatkuu edelleen vahvasti. Hänen elokuviinsa palaan aina uudelleen ja etenkin silloin, kun kaipaan elämääni iloa ja kepeyttä. 



3. Nicole Kidman (s. 1967), Julia Robertsin ikätoveri, on vanhempiensa alkuperän huomioiden Australian lahja Hollywoodille vaikka syntyikin Yhdysvalloissa. Nicolen joutsenmainen ulkomuoto on ihastuttanut vuodesta 1983. Hänen kansainvälinen läpimurtoelokuvansa on Days of Thunder vuodelta 1990, jossa hän näytteli nyttemmin ex-miehensä Tom Cruisen kanssa. Kidmanin ja Cruisen avioliitto oli aikoinaan yksi seuratuimmista Hollywoodissa. Nicole on uskomattoman lahjakas ja monipuolinen näyttelijä, joka onnistuu roolissa kuin roolissa. Hän sai Oscar -palkinnon elokuvasta The Hours vuonna 2002. Suosikkini Kidmanin elokuvista ovat The Others, Stepfordin naiset ja Moulin Rouge. On myös mainittava hänen hieno roolisuorituksensa minisarjassa Big Little Lies, jonka naisnäyttelijäensemble on muutenkin vertaansa vailla. 



4. Olivia Colman (s. 1974) on brittinäyttelijöiden aatelia, jonka vuosituhannen alussa alkanut television puolelle painottunut ura sai todellisen nosteen Hollywoodissa vuonna 2018 Colmanin näyteltyä elokuvassa The Favourite, josta hän voitti yllätyksellisesti parhaan naispääosan Oscarin. Sittemmin Olivia on saanut kaksi Oscar -ehdokkuutta lisää ja näytellyt Emmy -palkinnon arvoisesti Queen Elisabethia II:n roolin suositussa The Crown -sarjassa. Olivia Colman on hervottoman hauska haastatteluissa ja palkintopuheissaan ja kertakaikkisen upea näyttelijä, jonka taitavuus on omaa luokkaansa. Odotan innolla hänen jokaista roolisuoritustaan eikä hän tähän mennessä ole pettänyt odotuksia. Suosikkini Olivian roolisuorituksista ovat poliisi Broadchurch -sarjassa (katselusuositus), äiti The Lost Daughter -elokuvassa ja tytär Isä -elokuvassa. En usko, että Olivian Oscar-palkinnot jää yhteen kappaleeseen. 



5. Suomalainen naisnäyttelijä listallani on pohjoismaisen vaalea ja lahjakas Laura Birn (s. 1981). Hänen uransa käynnistyi kunnolla vuonna 2003 Helmiä ja sikoja -elokuvassa, jonka jälkeen Birn on tehnyt uraa paitsi kotimaassa myös ulkomailla. Hänet palkittiin Berliinin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla EFP Shooting Star -palkinnolla kymmenen vuotta sitten. Laura on monipuolinen näyttelijä, jonka olemuksessa on jotain lumoavaa ja valovoimaista. Uusin tunnustus Kultainen Venla tuli sarjasta Munkkivuori, missä Birn vakuuttaa näyttelijäntyöllään. Suosikkini Lauran roolisuorituksista ovat elokuvista Henkesi edestä, Seurapeli ja Puhdistus. Toivon hänelle menestystä niin Suomessa kuin rajojemme ulkopuolella. 



6. Clint Eastwood (s. 1930) on monumentaalisen uran tehnyt näyttelijä, ohjaaja, muusikko ja käsikirjoittaja muutaman osaamisalueen mainitakseni ja 92-vuotiaana hän on vielä ohjaamassa viimeistä elokuvaansa. Eastwood on yksi kaikkien aikojen elokuvantekijöistä ja arvostan suuresti hänen monipuolisuuttaan. Tiedän jo nyt, että tulen kaipaamaan häntä suunnattomasti, mutta onneksi elokuvat jäävät elämään. Suosikkini Clintin roolitöistä löytyvät elokuvista Tulilinjalla, Pahin rikos, Space Cowboys, Million Dollar Baby ja Hiljaiset sillat. Listaa voisi jatkaa loputtomiin ja toki hänen lännenelokuvansa ovat oma merkittävä lukunsa. Upea ihminen ja taitelija!




7. Anthony Hopkins (s. 1937) on pitkän linjan näyttelijä ja myös muusikko ja taidemaalari. Voisi sanoa, että huikea nero kaikessa mitä tekee. Hopkins on voittanut kaksi Oscaria, ensimmäisen Uhrilampaat -elokuvasta vuonna 1992 ja toisen vain kaksi vuotta sitten elokuvasta Isä, jolloin Hopkinsista tuli historian vanhin miespääosan Oscarin voittanut näyttelijä. Anthony on hieman pelottavan näköinen mies, joka on persoonaltaan kuitenkin lämmin ja leppoisa haastatteluiden perusteella. Tuntuu kuin hän pystyisi hyvin luonnollisesti omaksumaan roolin kuin roolin eikä hän esimerkiksi tutkinut psykopaatteja ennen rooliaan Hannibal Lecterinä Uhrilampaissa mikä on ehdoton suosikkini Hopkinsin rooleista. Muita upeita näyttelijäntöitä häneltä voi ihastella elokuvissa Saanko esitellä: Joe Black, Hitchcock ja Kaksi paavia. Ja vinkki miehen sävellystaidoista: kannattaa kuunnella Hopkinskin sävellys ”And the Waltz goes on”, jonka esittää André Rieu orkestereineen (alla olevalla videolla katsottavissa).





8. Ralph Fiennes (s. 1962), syvä huokaus mitä parhaimmalla ja ihailevimmalla tavalla. Tämä näyttelijä on omaa luokkaansa ja pystyy tekemään eri genrejä suvereenisti. On pöyristyttävää ettei Fiennes ole voittanut vielä yhtään Oscar -palkintoa, toki kaksi ehdokkuutta on tullut. 1990-luvun alusta lähtien olemme saaneet ihastella Ralphin roolisuorituksia, joista suosikkejani ovat Voldemort Harry Potter -saagassa, Amon Goeth Schindlerin listassa, Justin Quayle Uskollisessa puutarhurissa ja M. Gustave The Grand Budapest Hotellissa. Ja tässä oli vain kerma kakun päältä. Ralph Fiennes on uskomaton kameleontti näyttelijänä ja vaikuttava mies. Erityismaininta miehen kyvystä näytellä pahiksia!



9. Denzel Washington (s. 1954) on aikamme näyttelijäsuuruus ja Sidney Poitierin manttelinperijä. Tämä kahden Oscarin voittaja on suuresti arvostettu ja osaa pitää äärimmäisen vaikuttavia puheita. Television ja teatterin puolelta aikoinaan elokuviin siirtynyt Washington on tehnyt noin pari elokuvaa vuodessa, mutta työskentelee nykyään valikoivammin. Suosikkejani Denzelin tuotannosta ovat Pelikaanimuistio, Philadelphia, The Hurricane ja miespääosa Oscarin tuonut Training Day. Hän on myös hyväntekijä ja auttanut muun muassa nuoria näyttelijöitä pääsemään näyttelijäkursseille kuten jo edesmenneen näyttelijän Chadwick Bosemanin. Denzeliä, syvästi uskovaista miestä, voisi kutsua osuvasti Luojan lahjaksi. 



10. Eero Aho (s. 1968) on näytellyt lukuisissa kotimaisissa teatteri-, televisio- ja elokuvatuotannoissa, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana hän on noussut Suomen arvostetuimpien näyttelijöiden joukkoon. Kahdella Jussi-palkinnolla palkittu monipuolinen osaaja on vakuuttanut minut etenkin Tuntemattoman sotilaan Antero Rokkana ja 8-pallo-elokuvan pelottavana Lallina. Ahon ulkoinen olemus on täynnä karismaa ja tiettyä jäyhyyttä. Koskinen-sarja on minulta vielä näkemättä (tiedän, vääryys!), mutta on katselulistan kärkipäässä. Tästä näyttelijästä on moneksi!



Lähteet: www.wikipedia.org, imdb.com

Kuvat: imdb.com

Video: youtube.com


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)