Top 10 sarjat



Minulta kyseltiin listausta parhaista sarjoista ja tartuin pyyntöön innolla, koska vaikka blogini keskittyykin elokuviin niin myös sarjat ovat intohimoni. Olen siis laittanut kymmenen näkemääni sarjaa paremmuusjärjestykseen ja täytyy todeta, että oli kutkuttavan ihanan haastavaa! Paljon jäi hyviä rannalle ruikuttamaan mikä on tietysti ymmärrettävää, koska upeita sarjoja eri genreissä on tehty vaikka kuinka paljon. Tässä valintani, jotka tällä hetkellä resonoivat erityisen paljon. (Ps. Kuvassa projektisarjakirjani, josta on vielä melkoisen paljon sarjoja katsottavana. Kahta lukuunottamatta muut listani sarjat löytyvät myös tästä kirjasta.) 


Top 10 sarjat:

1. Sex and the City (Sinkkuelämää)

2. The Cracker (Fitz ratkaisee)

3. Broen (Silta)

4. Downton Abbey

5. Yellowstone

6. Twin Peaks

7. Game of Thrones

8. Dexter

9. Homeland (Isänmaan puolesta)

10. Stranger Things

* Bonus: Frasier


Perustelut:

1. Sex and the City eli SATC (1998-2006) oli helppo ja itsestäänselvä valinta ykkössarjaksi. Rakastan kaikkea tässä sarjassa: neljää erilaista naishahmoa, heidän ystävyyttään ja mieskuvioita, muotia, huumoria, rohkeutta ja tietenkin New Yorkia! Olen kasvanut aikuiseksi SATC:n parissa ja saanut varmasti kaikenlaisia vaikutteita, mutta ehdottomasti enemmän hyviä kuin huonoja. Carrie ja Miranda ovat lempihahmoni, joihin koen samaistuvani eniten. Jos kaipaan piristystä tai kevyttä katsottavaa on Sinkkuelämää se sarja, jonka pariin palaan. Minulla on suosikkijaksoni, jotka olen nähnyt kymmeniä kertoja (I heart NY ja My Motherboard, My Self). Onneksi tämä sarja on olemassa ja vaikka ”And just like that” -jatkoa onkin saatu niin se on vain kalpea varjo alkuperäisestä sarjasta, jossa on vain sitä jotain!

2. Rikossarjat ovat lähellä sydäntäni ja oli lopulta yllättävän selvää mikä on niistä mielestäni sykähdyttävin ja se on The Cracker eli Fitz ratkaisee (1993-1995), jossa pääosaa näyttelee ilmiömäinen Robbie Coltrane. Sarja on todellinen mestariteos briteiltä, jotka osaavat tehdä muutenkin loistavia rikossarjoja. Fitz ratkaisee koostuu kolmesta kaudesta ja kahdesta erikoisjaksosta, joissa nähdään huikean taitava rikospsykologi Eddie ”Fitz” Fitzgerald, jolla on itsellään sekavahko henkilökohtainen elämä sisältäen muun muassa alkoholiongelman ja peliriippuvuuden. Se tuo hänen hahmoonsa melkoisesti särmää. Sarjassa nähtävien kammottavien murhien lisäksi tutustutaan syvällisesti poliisilaitoksen olennaisiin hahmoihin ja heidän tarinoistaan, jotka risteävät myös tutkittavia tapauksia, tulee jopa niitä tärkeämpiä. Fitz ratkaisee on ehdoton suositus tämän genren ystäville jos ei ole vielä tätä nähnyt.

3. Broen eli Silta (2011-2017) oli tapaus ilmestyessään ja muistan kuinka liimauduimme sohvalle tv:n ääreen sitä katsomaan, koska elimme vielä sitä aikaa, kun sarjoja katsottiin jakso viikossa ja sitten jouduttiin odottamaan piinaavan kauan kestävän viikon ajan tarinan jatkoa. Jo heti sarjan tunnusmusiikki teki lähtemättömän vaikutuksen ja rakensi aavemaisen tunnelman (Choir of Young Believers: Hallow Talk). Tässäkin sarjassa nähdään mitä järkyttävimpiä yhteiskunnallisia vaikutteita sisältäviä murhia, joita tutkii persoonallinen ruotsalainen rikospoliisi Saga Noren parinaan tanskalainen kollega Martin Rhode. Silta oli jotain uutta ja erilaista ja ostin itse asiassa kaksi ensimmäistä kautta hyllyyni, joten sarja teki selvästi vaikutuksen. Huikeaa pohjoismaista osaamista!

4. Downton Abbey (2010-2015) edustaa brittiläistä historiallista draamaa. Olin kuullut sarjasta kehuja, mutta hangoittelin jotenkin vastaan, kunnes jäimme mieheni kanssa koukkuun ja katsoimme koko sarjan yhtä soittoa ja voi miten tykkäsimmekään tästä edvardiaanisen ajan kuvauksesta ja draaman täytteisen loisteliaan kartanoelämän seuraamisesta. Sarja vilisee hahmoja, joista tulee rakkaita ja oma suosikkini on ehdottomasti perheen matriarkka, dame Maggie Smithin näyttelemä Grathamin leskikreivitär Violet Crawley. Mitä sutkautuksia häneltä kuullaankaan! Sarjan jälkeen on julkaistu myös kaksi elokuvaa, joista etenkin jälkimmäinen oli oikein onnistunut kokonaisuus. Downton Abbey on lämminhenkinen sarja, joka on selvästi tehty suurella sydämellä ja kunnioitettavalla panostuksella.

5. Yellowstone (2018-) on jännittävä ja viihdyttävä draamasarja, joka kertoo Duttonin perheestä ja heidän Yellowstone -nimisestä karjatilastaan. Kyseessä on huikea lännensarja, joka on poikinut jo kaksi esiosaa ”1883” ja ”1923”, joista jälkimmäisessä näyttelevät mahtavat Harrison Ford ja Helen Mirren. Yellowstone -sarjan karismaattinen näyttelijäkaarti Kevin Cortnerin johdolla on suuri syy sarjan suosiolle kuin myös dramaattiset juonenkäänteet ja tapahtumat, joita kyllä riittää. Aluksi sarja tuntui itselleni hieman hitaasti etenevältä, mutta pian olin jo täysin koukussa ja odotan uusia jaksoja kuin kuuta nousevaa. Hienoa, että tämän genren edustaja on saanut niin paljon innokkaita katsojia ja toivottavasti Yellowstone saisi lisää arvostusta myös alan tekijöiltä esimerkiksi palkintojen muodossa. 

6. Twin Peaks (1990-1991) on kulttimaineeseen kohonnut klassikkosarja, jossa FBI-agentti Dale Cooper saapuu selvittämään Laura Palmerin murhaa kuvitteelliseen Twin Peaksin kaupunkiin. Tämä sarja on ensimmäinen, jonka muistan katsoneeni dvd-boksina ja se on jättänyt lämpimän muiston. Oli niin kutkuttavaa nähdä sarja kokonaisuutena, sillä en ollut nähnyt kuin muutamia jaksoja aikaisemmin. Twin Peaks on David Lynchin ja Mark Frostin omaperäinen luomus, jossa tapahtuu yliluonnollisia ja kummallisia asioita ja jossa nähdään erikoisia hahmoja kuten halkonainen ja vieläkin ahdistusta aiheuttava Bob. Tunnusmusiikki on erittäin tunnistettava ja luo kauniin mystisen tunnelman. En ole nähnyt uusia jaksoja, jotka ilmestyivät vuonna 2017. Olisiko ne katsomisen arvoisia? 

7. Game of Thrones eli GOT (2011-2019) on hurja taidonnäyte fantasian saralla ja perustuu R.R. Martinin Tulen ja jään laulu -fantasiakirjasarjaan. Tässä sarjassa on väkivaltaa, seksiä, valtava määrä mielenkiintoisia hahmoja, kuolemaa, juonittelua, lohikäärmeitä, taisteluita ja niin edelleen ihan muutamia asioita mainitakseni. Viimeinen kausi tosin tuntui antikliimaksilta, mutta onneksi olemme saaneet vieroitusoireiden helpottamiseksi House of the Dragon -esiosasarjan, joka jatkaa GOT:n viitoittamalla tiellä. Game of Thrones on kerrassaan ainutlaatuinen sarja fantasian ystäville.

8. Dexter (2006-2013) ja myös sen jatko-osa Dexter: New Blood (2021-2022) imaisivat heti mukaansa ja löytyvät hyllystäni, koska tämän sarjan saatan katsoa taas alusta loppuun jonakin päivänä. Sarjan idea on nerokas: Dexter työskentelee veriroisketutkijana Miamin väkivaltarikosten osastolla. Vapaa-ajallaan hän on sarjamurhaaja, joka valitsee uhreikseen murhaajia, jotka eivät ole jääneet kiinni rikoksistaan tai jotka on todettu syyttömiksi. Hän käyttää siis oman käden oikeutta tehdäkseen maailmasta paremman paikan, mutta millä hinnalla? Tämä on kerrassaan mielenkiintoinen moraalinen dilemma seurattavaksi. Alkuperäisen sarjan viimeistä jaksoa vihattiin, joten onneksi Dexterin tarinalle saatiin itse asiassa melkoisen hyvä jatko-osa.

9. Isänmaan puolesta (2011-2020) on intensiivinen, mukaansa tempaava ja trillerimäisen kiinnostava poliittinen sarja. Claire Danes on voittanut ansaitusti lukuisia palkintoja roolistaan CIA-virkailijana Carrie Mathisonina, joka on äärimmäisen pätevä työssään ja jonka kaksisuuntainen mielialahäiriö aiheuttaa erinäisiä tilanteita ja haasteita. Isänmaan puolesta kehittyy tarinan osalta melkoisesti matkan varrella ja katsoja saa jännittää monta kertaa hahmojen puolesta. Sarja on ollut valtaisan suosittu ja ihan syystä. 

10. Stranger Things (2016-2024) edustaa uusinta sarjaihastustani. Kasarimeininki, teinit ja scifi yhdistelmänä on täydellinen. Voi todeta, että Dufferin veljekset ovat osuneet kultasuoneen. Sarjassa kuultava musiikki kruunaa kaiken ja onkin uskomattoman hienoa miten esimerkiksi Kate Bushin Running up that hill -kappale sai uuden kuuntelijasukupolven. Koko näyttelijäkaarti tekee vaikutuksen, mutta etenkin nuoret uransa alussa olevat vakuuttavat. Uusin neljäs kausi ja sen pahis Vekna ovat olleet sarjan parasta antia tähän mennessä. 

* Minun oli pakko laittaa vielä yksi bonussarja listalle mukaan, koska Frasier (1993-2004) on komediasarjojen ehdotonta aatelia ja yksi suursuosikkini. Psykiatriveljekset Frasier ja Niles Crane, eläköitynyt poliisi-isänsä Martin ja koiransa Eddie ovat melkoinen perhe ja tähän vielä Frasierin kollegat radiosta ja kotona hääräilevä fysioterapeutti niin kunnon keitos on valmis. Tämä sarja on kuin lämmin peitto mihin kääriytyä. Dialogi on huippua ja varsinkin veljesten välinen kemia ja sanailu on herkullista katsottavaa. Ja sarjan tunnari on paras! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival