ūüé∂ Rakkaudesta elokuvamusiikkiin: John WilliamsJohn Williams


Pakko aloittaa ykkössuosikistani John Williamsista (s. 1932), joka on yksi kaikkien aikojen tuotteliaimmista ja menestyneimmistä elokuvamusiikin säveltäjistä ja joka säveltää edelleen 90 vuoden iässä. Hänen tuotantoonsa kuuluu musiikki yli sataan elokuvaan ja palkintoja on lukuisia kuten esimerkiksi viisi Oscaria (ja yli viisikymmentä Oscar-ehdokkuutta).

John Williams syntyi ja kasvoi New Yorkissa. Perhe muutti vuonna 1948 Los Angelesiin missä Williams opiskeli säveltämistä. Armeijan jälkeen hän palasi New Yorkiin ja jatkoi pianonsoiton- opintojaan Juilliardissa. Williams soitti iltaisin jazzklubeilla kunnes Los Angeles ja elokuvamusiikin maailma vei hänet mennessään.

John Williams tunnetaan etenkin l√§hes viisi vuosikymment√§ kest√§neest√§ yhteisty√∂st√§ ohjaaja Steven Spielbergin kanssa. Mukaan mahtuu paljon musiikkia muun muassa erilaisiin seikkailuelokuviin kuten Star Wars, Indiana Jones ja Harry Potter ja toisaalta syd√§nt√§ riipaisevia scoreja kuten Schindlerin lista. 

Yhteisty√∂ jatkuu edelleen ja uusimpana saavutuksena on musiikki Spielbergin omael√§m√§kerralliseen elokuvaan The Fabelmans, joka on sek√§ parhaan elokuvan ett√§ parhaan elokuvamusiikin Oscar-ehdokkaana. Williams jatkoi el√§k√∂itymissuunnitelmista huolimatta uraansa niin, ett√§ h√§n on viel√§ s√§velt√§nyt musiikin ensi kes√§n√§ ensi-iltansa saavaan Indiana Jones-elokuvaan. Lis√§ksi Spielberg aikoo tehd√§ el√§m√§kertadokumentin luottos√§velt√§j√§st√§√§n mit√§ odotan innolla. 

Rakkauteni John Williamsin musiikkiin alkoi Jurassic Parkista vuonna 1993 ja jatkuu edelleen. Etenkin lukuisat kauniit ja tarttuvat melodiat ovat suosikkejani mikä on myös leimallista Williamsin tyylille. Listasin omat suosikkini paremmuusjärjestyksessä.


Top 10 scoret Williamsilta:


1. Star Wars

2. Jurassic Park

3. Schindler’s list

4 Memoirs of a Geisha

5. M√ľnchen

6. Presumed innocent

7. E.T. The Extra-Terrestial

8. Harry Potter

9. Home Alone

10. JawsLähde: johnwilliams.org


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)