🎶 Rakkaudesta elokuvamusiikkiin: John Williams



John Williams


Pakko aloittaa ykkössuosikistani John Williamsista (s. 1932), joka on yksi kaikkien aikojen tuotteliaimmista ja menestyneimmistä elokuvamusiikin säveltäjistä ja joka säveltää edelleen 90 vuoden iässä. Hänen tuotantoonsa kuuluu musiikki yli sataan elokuvaan ja palkintoja on lukuisia kuten esimerkiksi viisi Oscaria (ja yli viisikymmentä Oscar-ehdokkuutta).

John Williams syntyi ja kasvoi New Yorkissa. Perhe muutti vuonna 1948 Los Angelesiin missä Williams opiskeli säveltämistä. Armeijan jälkeen hän palasi New Yorkiin ja jatkoi pianonsoiton- opintojaan Juilliardissa. Williams soitti iltaisin jazzklubeilla kunnes Los Angeles ja elokuvamusiikin maailma vei hänet mennessään.

John Williams tunnetaan etenkin lähes viisi vuosikymmentä kestäneestä yhteistyöstä ohjaaja Steven Spielbergin kanssa. Mukaan mahtuu paljon musiikkia muun muassa erilaisiin seikkailuelokuviin kuten Star Wars, Indiana Jones ja Harry Potter ja toisaalta sydäntä riipaisevia scoreja kuten Schindlerin lista. 

Yhteistyö jatkuu edelleen ja uusimpana saavutuksena on musiikki Spielbergin omaelämäkerralliseen elokuvaan The Fabelmans, joka on sekä parhaan elokuvan että parhaan elokuvamusiikin Oscar-ehdokkaana. Williams jatkoi eläköitymissuunnitelmista huolimatta uraansa niin, että hän on vielä säveltänyt musiikin ensi kesänä ensi-iltansa saavaan Indiana Jones-elokuvaan. Lisäksi Spielberg aikoo tehdä elämäkertadokumentin luottosäveltäjästään mitä odotan innolla. 

Rakkauteni John Williamsin musiikkiin alkoi Jurassic Parkista vuonna 1993 ja jatkuu edelleen. Etenkin lukuisat kauniit ja tarttuvat melodiat ovat suosikkejani mikä on myös leimallista Williamsin tyylille. Listasin omat suosikkini paremmuusjärjestyksessä.


Top 10 scoret Williamsilta:


1. Star Wars

2. Jurassic Park

3. Schindler’s list

4 Memoirs of a Geisha

5. München

6. Presumed innocent

7. E.T. The Extra-Terrestial

8. Harry Potter

9. Home Alone

10. Jaws



Lähde: johnwilliams.org


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival