Top 10 kauhuleffat


Kauhuelokuvat ovat kiehtoneet minua lapsesta saakka ja jossain kohtaa olin katsonut niitä sen verran liikaa ikääni nähden, että aloin nähdä painajaisia ja muistan, että äiti kielsi niiden katselemisen. Nykyään kauhuleffojen tapahtumat eivät enää tule uniin ja voisi sanoa, että nautin niiden katsomisesta. Toki kauhuelokuviakin on eri tyylisiä eikä esimerkiksi splatterit, joissa väkivalta on liioiteltua ja veri ja suolenpätkät lentävät, ole ykkössuosikkejani. 

Valitsin kymmenen itseäni viihdyttävää ja mielestäni parasta kauhuelokuvaa ja tuttuun tapaan mukana ovat myös perustelut.


Top 10 kauhuleffat:


1. Manaaja

2. The Ring

3. Orpokoti

4. Hohto

5. Hereditary

6. It

7. Scream

8. A Quiet Place

9. Rosemary’s baby

10. The Blair Witch Project


1. Manaaja (1973) on ehdoton lempparini kauhuelokuvista ja katson sen vuosittain. Sanoisin, että Manaaja on täydellinen kaikilta osin: näyttelijät, tarina, musiikki, kuvaus, tehosteet jne. Elokuva rakentaa jännitystä hiljalleen edeten kohti loppuhuipennusta ja ehdottomasti tarina eikä tehosteet edellä. Etenkin kohtaukset, jossa manattavaksi joutuvaa tyttöä eli  Regania tutkitaan lääkärillä, ovat mielenkiintoisia. Elokuvan päähahmoihin tutustutaan rauhassa ja heitä kohtaan kokee paljon sympatiaa. Mielenkiintoista nähdä lokakuussa ensi-iltansa saava uusi Manaaja!

2. Olen fanittanut The Ring -elokuvaa nähtyäni sen ilmestymisvuotenaan 2002. Olen nimenomaan amerikkalaisen uusintaversion ystävä. Olen nähnyt myös alkuperäisen japanilaisen Ringun vuodelta 1998, mutta se ei ollut mielestäni yhtä pelottava kuin tämä Gore Verbinskin ohjaama elokuva. Naomi Watts on loistava ja The Ringin idea myös kiehtova: jos katsot tietyn kummallisen ahdistavan videonauhan, kuolet seitsemän päivän päästä. Tämäkin elokuva on tehty tarina etusijalla ja tietysti riittävästi pelästyttäviä ja pelottavia kohtauksia sisältäen. Värimaailma viehättää myös silmääni ja se luo sopivan melankolisen tunnelman.

3. Orpokoti eli El Orfanato on espanjalainen kauhuelokuva vuodelta 2007. Juan Antonio Bayonan on onnistunut ohjaamaan mielenkiintoisen, jännittävän ja jopa koskettavan teoksen, jossa lapsuus ja lapsen ja äidin suhde on keskiössä. Orpokoti ei ole varsinaisesti pelottava muutamaa säikäytystä lukuunottamatta vaan enemmän trillerinomainen. Espanjan kieli on ihanaa kuunneltavaa. 

4. Hohto eli The Shining (1980) on hieno filmatisointi Stephen Kingin romaanista. Ensinnäkin Jack Nicholsonin roolisuoritus on mieletön. Elokuva on täynnä pelottavia kohtauksia, jotka syöpyvät mieliin ikiajoiksi. Musiikki on uhkaavaa. Tapahtumamiljöö on huikean näköinen ja samalla ahdistava. Tarina on piinaava ja Kingin tapaan mukana on yliluonnollisia elementtejä. Se on tiedossa, että Stephen King ei itse pitänyt filmatisoinnista, mutta minä ja moni muu kyllä sitäkin enemmän.

5. Hereditary (2018) edustaa uutta psykologista kauhuelokuvaa, jota käsikirjoittaja-ohjaaja Ari Aster tarjoilee. Tämä on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa ja onnistuu täydellisesti synkkyydessään ja mystisyydessään. Toni Collette on pääroolissa upea ja olisi ansainnut Oscar -ehdokkuuden. Myös muut näyttelijät tekevät loistotyötä. Elokuvassa on hurjia kohtauksia ja se kestää helposti useamman katselukerran. Ari Asterin elokuvat ovat syystäkin odotettuja tapauksia.

6. It on vuonna 2017 ilmestynyt Stephen Kingin romaaniin pohjautuva kauhuelokuva, jossa pahuuden olemus ilmenee Pennywise-nimisen pellen muodossa. It eli Se on jaettu kahdeksi elokuvaksi, joista ensimmäinen on selkeästi onnistuneempi ja pelottavampi. Bill Skarsgård on todella hyvä Pennywisen roolissa ja erityisesti fyysisiltä ominaisuuksiltaan sopiva. Hän osaa oikeasti liikuttaa silmiään eri suuntiin ja hymyillä niin, että kuola valuu suusta. Elokuvan alkukohtaus on hyytävyydessään loistava! 

7. Scream on klassikko vuodelta 1996 ja edelleen siitä ilmestyy jatko-osia kuten tänä vuonna ilmestyvä kuudes osa. Tässä elokuvassa alkukohtaus on se mistä se erityisesti tunnetaan ja onhan tietysti murhaajan päässä oleva Ghost face- maski legendaarinen. Näyttelijäkaarti on vakuuttava ja aikansa huippua. 

8. A Quiet Place on komediarooleistaan tutuksi tulleen John Krasinskin ohjaama elokuva vuodelta 2018. Krasinski näyttelee elokuvan pääroolissa yhdessä vaimonsa Emily Bluntin kanssa. A Quiet Place rakentuu nerokkaasti hiljaisuuden varaan, koska elokuvan keskiössä oleva perhe yrittää pysyä hengissä ja piilossa ulkomaailman hirviöiltä olemalla hiljaa, jotteivät hirviöt kuule ja löydä heitä. Oikein onnistunut kokonaisuus! Elokuva sai jatko-osan vuonna 2020 mikä on myöskin nautittavaa katsottavaa. 

9. Rosemary’s baby edustaa Roman Polanskin tuotantoa vuodelta 1968. Ensimmäisenä tulee mieleen elokuvan teemakappale, joka on aavemaisen kaunis kehtolaulu. Mia Farrow on loistava roolissaan odottavana äitinä, joka alkaa kokea eriskummallisia asioita ja elokuva edustaakin psykologista kauhua. Demoniset voimat tuodaan esille ahdistavalla tavalla. Huikea elokuva.

10. The Blair Witch Project (1999) on myös oman tyylilajinsa klassikko ja on toiminut esikuvana esimerkiksi Paranormal Activity- elokuvasarjalle. Elokuva on ikään kuin dokumentti, joka on on kuvattu käsivarakameralla ja tuo aitouden tuntu saa luulemaan, että elokuvan tapahtumat ovat totta. Loppukohtaus on kuin piste iin päälle. Tämäkin elokuva on poikinut lukuisia jatko-osia, jotka olen itse jättänyt katsomatta, koska en usko niiden saavuttaneen ensimmäisen osan maagisuutta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival