Top 10 rakkauselokuvat

 


Näin ystävänpäivänä on juuri oivallinen aika listata suosikkini rakkauselokuvista. Kiitos ehdotuksesta blogini lukijalle 😉!

Oli itse asiassa yllättävän vaikeaa valita juuri nämä kymmenen elokuvaa, koska jäin miettimään mitkä kaikki luetaan tämän lajityypin alle ja koska hyviä vaihtoehtoja oli niin monta, mutta sainpas listauksen tehtyä. 

Huomasin myös ettei listalleni mahtunut yhtään kotimaista elokuvaa, mutta pari mieluista, jotka tulivat mieleeni ovat Tyttö sinä olet tähti (2005), jossa on ihanaa nuorta rakkautta yhdistettynä musiikkimaailmaan (ja Chisun kaunis laulu ”Pidä musta kii”) ja toinen on viime vuonna ilmestynyt Klaus Härön Rakkaani merikapteeni, jossa seurataan kahden kypsään ikään ehtineen aikuisen rakkaustarinaa ja sitä miten ympärillä olevat ihmiset suhtautuvat siihen.

Tein myös havainnon, että suurin osa listalle valituista elokuvista sijoittuu vuosituhannen vaihteen tienoille. Teini-Hannele on näemmä nauttinut rakkausleffoista ja saanut niistä taatusti vaikutteita 😂 


Top 10 rakkausleffat:

1. Notting Hill

2. Titanic

3. The Bodyguard

4. Tilaa rakkaudelle (The Mirror has Two Faces)

5. Bridget Jones Diary

6. P.S. I Love You

7. Sinulle on postia (You’ve got mail)

8. Lyhyt onni (Brief Encounter)

9. Call Me by Your Name

10. Romeo + Juliet


Perustelut:

1. Ensimmäisenä mieleeni tullut rakkauselokuva oli Notting Hill (1999). Se on suosikkini romanttisista komedioista ja osui ja upposi 17-vuotiaaseen Hanneleeseen kuin veitsi voihin. Julia Robertsin ja Hugh Grantin kemia on täydellistä. Elokuvan kaikki hahmot ovat riemastuttavan persoonallisia ja sympaattisia. 
Tarina on kuin satumainen unelma, mutta siinä on silti samaistuttavuutta ja se luo uskoa siihen, että kaikki on mahdollista eikä koskaan voi tietää ketä tapaa vaikka kirjakaupassa 😉 Elokuvan musiikki on itselleni yhtä tärkeää kuin itse elokuva ja oikeastaan voisi todeta, että lukioaikani soundtrack. Loistavia kappaleita romantiikan nälkäisille!

2. Harkitsin Titanicin jättämistä pois listalta, koska se on jo entuudestaan niin monella listalla, mutta eihän sitä voinut jättää huomiotta, koska kyseessä ei ole vain tarina järkälemäisen laivan uppoamisesta vaan ennen kaikkea suuren rakkaustarinan alusta ja lopusta. Jackin (Leonardo DiCaprio) ja Rosen (Kate Winslet) rakkaus on aitoa ja jotenkin niin puhdasta vaikkakin kovin lyhytikäistä. Mutta tämän elokuvan kautta pystyy kokemaan itsekin hullaantumisen tunteen ja toisaalta sydäntäsärkevän surun Jackin kohtalosta. Elokuvan loppu on kaunis ja lohdullinen. Kiitos James Cameron, että Jack uhrautui Rosen vuoksi vaikka nyt tehtyjen tutkimusten mukaan hän olisi voinutkin selvitä makaamalla oven päällä Rosen kanssa. Oli nostalgista käydä katsomassa Titanic isolta kankaalta 25 vuoden jälkeen ja epäilin olevani vanhin katsoja, koska suurin osa oli juurikin niitä teinejä, jollainen olin itse, kun Titanic tuli ensi-iltaan. 

3. The Bodyguard (1992) on tarina laulaja-näyttelijätär Rachel Marronin (upea Whitney Houston) ja hänen henkivartijansa (Kevin Costner) suhteesta, joka on klassinen ”rakkaudesta se hevonenkin potkii” -esimerkki. Aluksi he eivät tule toimeen ja välit ovat hyvinkin nihkeät, mutta pikkuhiljaa molemmat laskevat suojakuortaan alas ja ammatillinen suhde muuttuu rakkaussuhteeksi. Whitneyn ja Kevinin kemia on ihanaa katsottavaa ja he ovat loistovalinta pääosiin. Ja tietysti Bodyguardin soundtrack on ilmiömäinen. Elokuva ja musiikki kuuluvat tässä täysin erottamasti yhteen jo tarinallisista syistä. 

4. Barbra Streisand on paitsi todella lahjakas moniosaaja myös todella sensuelli ja seksikäs näyttelijä ja halusin valita ehdottomasti yhden elokuvan häneltä tälle listalle. Valinta oli vaikea, mutta päädyin valitsemaan Tilaa rakkaudelle (1996), joka on eräänlainen rumasta ankanpoikasesta joutseneksi -versiointi. Elokuvassa äitinsä kanssa asuva romantikko Rose (Streisand) ja tylsähkö suhteissaan pettynyt Gregory (ihana Jeff Bridges) päätyvät yllättäen yhteen ja sopivat elävänsä seksittömässä suhteessa. Mutta kuinkas käykään? Herkullinen elokuva omasta identiteetistä, haluttavuudesta, omien tarpeiden huomioimisesta ja järki vastaan tunteet -asetelmasta. 

5. Bridget Jones -elämäni sinkkuna (2001) on trilogian ensimmäinen ja paras osa. Bridget (Renee Zellweger) on kolmikymppinen sinkkunainen, joka kirjoittaa päiväkirjaa, hänellä on hauskoja ystäviä ja työ tiedotusassistenttina kirjakustantamossa. Hän päätyy kolmiodraamaan kahden erilaisen, mutta kerrassaan komean ja hurmaavan miehen kanssa. Nämä pääosamiehet ovat yksi elokuvan valteista eli Hugh Grant ja Colin Firth, jotka ovat muutenkin rakkauselokuvien aatelia ja on jännittävää seurata kumman kanssa Bridget päätyy yhteen. Bridget Jones on riemastuttava, hauska, sympaattinen ja samaistuttava elokuva. 

6. P.S. I Love You (2007) on katkeransuloinen rakkaustarina. Hillary Swankin näyttelemä Holly on jäänyt leskeksi ja saa edesmenneeltä mieheltään Gerryltä (Gerard Butler) kirjeitä, joiden sisältämien tehtävien avulla Gerry yrittää auttaa vaimoansa eteenpäin elämässään. Elokuva perustuu samannimiseen Cecilia Ahernin kirjoittamaan kirjaan. Tämä elokuva saa minut aina itkemään ja pohtimaan sitä miten itse selviytyisin samanlaisessa tilanteessa. Ja on koskettavaa nähdä miten Hollyn perhe ja ystävät tukevat häntä ja lopulta Holly löytää itsensä ja uuden elämänpolkunsa.

7. Sinulle on postia (1998) on minulle jostain syystä mieluisampi Meg Ryan ja Tom Hanks -elokuva kuin Uneton Seattlessa. Tässäkin elokuvassa pääparin kemia on kiistaton. Sinulle on postia on sydämellinen, hauska ja sympaattinen tarina kahdesta kilpailevasta kirjakauppiaasta, jotka tietämättään alkavat kirjekavereiksi netissä samalla kun inhoavat toisiaan työelämässä. Katsoja odottaa jännityksellä miten kaksikon käy. Elokuvasta jää lämmin tyytyväisyyden tunne ja mieleen sana F-O-X. 

8. Lyhyt onni on itselleni uusi tuttavuus, sillä näin elokuvan vasta viime vuonna, vaikka se on jo vuodelta 1945. Lyhyt onni kertoo kielletystä rakkaudesta ja pidätellystä halusta. Elokuvassa tahoillaan naimisissa olevat mies ja nainen kohtaavat sattumalta rautatieasemalla ja heidän välilleen kehkeytyy salattu suhde. Tunnelma on väkevän vaarallinen ja rakentuu eleistä, ilmeistä ja  musiikista. Hienovaraista, mutta tehokasta. Rakkaus ei ole aina sallittua, mutta silti niin kovin inhimillistä, koska olemme eläviä ja tuntevia olentoja.

9. Call My by Your Name (2017) on kaunis tarina 17-vuotiaan nuoren miehen ja häntä seitsemän vuotta vanhemman miehen rakkaudentäyteisestä kesästä. Tämä elokuva on täynnä aistillisuutta ja kesän lämmön voi suorastaan tuntea ihollaan. Timothee Chalamet on nappivalinta nuoren miehen tunteiden tulkiksi ja Arnie Hammer komea ilmestys rusketuksineen. Soundtrack on pullollaan musiikillisia helmiä ja luo juuri oikeanlaisen tunnelman. Rakkaus on Call Me by Your Name -leffan perusteella rohkeaa, riuduttavaa ja kaiken kärsimyksen arvoista. 

10. Kävin kunnon kamppailun Romeo + Juliet ja Moulin Rouge -elokuvien välillä ja päädyin valitsemaan ensimmäisen. Rakastan Moulin Rougen musiikkia, värikkyyttä ja dramatiikkaa, mutta kyllä tuo perinteinen Romeo ja Julia -tarina modernilla otteella ja Claire Danes ja Leonardo DiCaprio yhdistelmä on vakuuttava. Ja listani suhteen on merkille pantavaa se, että DiCaprio on kahdesti mukana eli on selvästi tehnyt vaikutuksen! Voidaan todeta, että kyllä se Baz Luhrmann osaa tehdä traagisia ja koskettavia rakkauselokuvia. 
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)