Baftat 2023

 


Eilen illalla eli sunnuntaina 19.2.2023 jaettiin Baftat eli the British Academy of Film and Television Arts -järjestön palkinnot 76. kerran. Baftat juhlistavat paitsi brittiläistä osaamista myös kansainvälistä elokuvaa ja nämä palkinnot ennakoivat myös tulevia oscar-voittajia.

Eniten voittoja keräsi saksalainen All Quiet on the Western Front, joka sai seitsemän pystiä mukaan lukien paras elokuva, paras ei-englanninkielinen elokuva, musiikki, kuvaus ja sovitettu käsikirjoitus. Tämä uudelleenfilmatisoitu elokuva on nähtävissä Netflixissä ja se edustaa ainoaa suoratoistopalvelun Oscar-ehdokaselokuvaa tänä vuonna. Lämmin katselusuositus tälle upealle sotaelokuvalle!

Myös brittien oma edustaja The Banshees of Inisherin oli voitokas. Se voitti neljä pystiä muun muassa parhaasta kotimaisesta elokuvasta sekä nais -ja miessivuosista mikä ilahdutti itseäni suuresti. Kahden itsepäisen miehen ystävyyden lopusta kertova elokuva on erikoinen tapaus, mutta ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Baz Luhrmanin Elvis voitti neljä palkintoa, joista etenkin paras miespääosan voitto Austin Butlerille oli kutkuttavin, koska tämä lisää jännitystä Oscareita ajatellen. Kumpi vie parhaan miespääosan Oscarin, Austin Butler vai Brendan Fraser? Tuleva Sag -palkintogaala tulee antamaan tähän vielä lisämausteensa viikon päästä. 

The Banshees of Inisherin menestys Bafta -voittojen suhteen ei ollut yllätys, mutta All Quiet on the Western Frontin dominointi sen sijaan oli. Toivon, että Oscareissa palkinnot jakaantuisivat useammalle elokuvalle jännittävyyden vuoksi ja tämä onkin todennäköisempää, koska esimerkiksi Everything Everywhere All at Once on saanut myös paljon ehdokkuuksia suhteessa All Quiet on the Western Frontiin ja ylipäänsä kaikissa kategorioissa on enemmän vaihtelua. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival