Vonkka

                             


Vonkka (alkup. Wonka) on esiosa Roald Dahlin lastenkirjaan perustuvalle Jali ja suklaatehdas -elokuvalle ja kertoo tarinan siitä miten Vilistä tuli Vonkka. Herkullinen hyvän mielen elokuva tuo hymyn huulille ja herkkuhammasta alkaa väkisinkin kolottaa.


Ohjaus: Paul King

Käsikirjoitus: Simon Farnaby, Paul King

Näyttelijät: Timothée Chalamet, Hugh Grant, Olivia Colman, Rowan Atkinson, Sally Hawkings, Jim Carter, Tom Davis, Matt Lucas, Calah Lane, Mathew Baynton, Keegan-Michael Key, Paterson Joseph

Lajityyppi: Fantasia/musikaali

Kesto: 1 t 56 min


Vili Vonkka saapuu laivalla kaupunkiin taskussaan toive omasta suklaakaupasta. Unelman eteen asettuu häijy kolmen suklaatehtailijan kartelli, herrat Niljaska, Filunkinen ja Kyylänen, jotka ovat saaneet lahjottua poliisipäällikön ja papin munkkeineen kätyreikseen. Lisäksi Vili huijataan majapaikan toivossa pesulan Putsis ja Kliininen työntekijäksi. Siellä hän onnekseen ystävystyy muiden vangeiksi jääneiden kanssa, joilta saa myös tärkeää apua. Lisähöysteensä tuo myös Umppa Lumppa, joka saapuu saareltaan perimään Vililtä velkaa suklaan muodossa. 

Vauhdikkaiden vaiheiden seuratessa toisiaan Vili yrittää samalla auttaa Nettaa, uutta ystäväänsä, jotta tämä saisi paremman elämän. Tarinan pahikset yrittävät saada Vilin ja Netan hengiltä, mutta viime kädessä pieni, mutta sitäkin neuvokkaampi Umppa Lumppa pelastaa kaksikon. Lopulta paha saa palkkansa, Vili toteuttaa unelmansa ja hänen ystävänsä pääsevät takaisin kotiin nauttimaan rakkaidensa seurasta. 

Paul Kingin elokuva on vastustamaton tarina nuoresta Vili Vonkasta, jonka vahva usko unelmiin on inspiroivaa. Samalla käsitellään myös suklaan voimaa ja ihmisen tarvetta kokea mielihyvää addiktioon saakka. ’Vonkka’ on ollut tekeillä vuodesta 2016 lähtien ja on todettava, että hyvää kannatti odottaa. Omat odotukseni olivat innostuneet perustuen näyttelijävalintoihin. Toki vuoden 1971 ensimmäinen ’Jali ja suklaatehdas’ on klassikko ja omalla tasollaan Gene Wilderin ansiosta. Nykyään suosittu esiosien tekeminen tuntuu välillä mielikuvituksettomalta valinnalta, mutta eittämättä tällä kertaa myös kutkuttavalta.



Elokuva on visuaalisesti ihastuttava ja lavastus/puvustus on tehnyt hienoa työtä. Myös musiikillinen tarjonta on pääosin nautittavaa ja etenkin vuoden 1971 ’Jali ja suklaatehdas’ -elokuvassa kuullut ’Pure Imagination’ ja ’Oompa Loompa’ ovat legendaarisia lauluja, jotka ovat omalla tasollaan. Kaikki uudet laulut eivät ole mieleenpainuvia, mutta pari kappaletta erottuu edukseen. 

Ei ole alkuperäisen Jalin nimiroolinesittäjän Gene Wilderin voittanutta, mutta Timothy Chalamée tuo päärooliin raikasta nuorta energiaa ja hämmästyttää monipuolisuudellaan. Eittämättä on melkoisen rohkeaa hypätä Wilderin suuriin saappaisiin. Purppuranvärisessä, huomiota herättävässä takissaan esiintyvä Timothy osaa tanssia ja laulaa ja hallitsee myös komiikan. Hän on saanut kritiikkiä laulutaidoistaan, mutta itse yllätyin positiivisesti. Chalamée on tällä hetkellä hurjassa nousussa Hollywoodissa eikä ihme, sillä komea nuorukainen on hyvin lahjakas ja häneltä voi odottaa paljon tulevaisuudessa. 

Myös muut näyttelijät ilahduttavat tekemisellään. Pakko nostaa esille aina upea Olivia Colman, joka hallitsee kaikki genret ja on tällä kertaa mainio pahis Rouva Putsiksena. Hugh Grantin Umppa Lumppa huvittaa ja tuo eniten iloa ja häntä olisin suonut näkyvän enemmän valkokankaalla. Myös nuori Calah Lane Nettana vakuutti varmalla suorituksella.

’Vonkka’ on ehkä hitusen liian pitkä ja polveileva, mutta huomasin viihtyväni sen taianomaisessa maailmassa vaivattomasti. Onko elokuva hauska? Ei välttämättä, mutta hymähdin sentään pari kertaa.  Muut katsojat eivät päästäneet ääntäkään. Häiritseekö musikaalimuoto? Ei, koska musiikkia on sopiva määrä suhteessa puhuttuun dialogiin. Tätä mieltä oli myös mieheni, joka ei ole varsinaisesti musikaalien ystävä. Oliko esiosa tarpeen? Ei, mutta onhan Vonkan hahmo mielenkiintoinen kaikessa eksentrisuudessaan ja idea hänen tarinansa alkuvaiheista inspiroiva. Koin kokonaisuuden jäävän plussan puolelle, jääkö elokuva ihmisten mieleen on sitten toinen juttu.


                                   ⭐️⭐️⭐️

     Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival