Leave the World Behind

                           Tänään perjantaina 8.12.2023 ensi-iltansa saanut tiivistunnelmainen maailmanlopun kuvaus, jonka pääosissa nähdään Julia Roberts, Mahershala Ali ja Ethan Hawke. 


Ohjaus: Sam Esmail

Käsikirjoitus: Sam Esmail

Näyttelijät: Julia Roberts, Ethan Hawke, Mahershala Ali, Kevin Bacon, Myha’la

Lajityyppi: Trilleri/ draama

Kesto: 2 t 21 min


Sanfordin perhe lähtee ex tempore -lomamatkalle majoittuakseen upeaan isoon vuokrataloon, joka mainostaa unohtamaan maailman. Etelä-Carolinan rannikolla sijaitsevassa Charlstonin satamassa on tilaa nauttia auringosta ja ihmetellä horisontissa lähestyvää laivaa. Mysteeriä henkivä musiikki maalaa ilmaan epäilyksiä samalla kun tankkeri ajautuu rantaan pelästyttäen auringonpalvojat. Päästyään takaisin talolle vanhemmat huomaavat etteivät tietoliikenneyhteydet toimi. 

Illalla oveen koputtaa talon omistajat, Scottit, jotka ovat palanneet yllättäen kotiin sähkökatkoksen vuoksi. Pian televisiossa julistetaan tieto kansallisesta hätätilasta. Talon oikeat asukkaat ja vuokralaiset joutuvat epämukavaan tilanteeseen ja nukkumaan saman katon alla. Katsojalle annetaan käsitys, että talon omistaja G.H. Scott tietää tilanteesta jotakin.  

Pelko ja epävarmuus tulevat nopeasti hallitseviksi tunnetiloiksi, kun eristäytyneisyys ulkomaailmasta, eläinten outo käytös ja hylätyt kodit herättävät kysymyksiä. Kammottavuudet kuten taivaalta tippuvat lentokoneet lisääntyvät ja lopulta pakokauhu ja tarve päästä turvaan saa Sanfordin perheen lähtemään pois lomapaikasta. Ulkomaailmassa ei vaan ole suojaa, jonka Sanfordit joutuvat huomaamaan ja palaavat takaisin Scottien luo. Kaksi perhekuntaa jakavat tahtomattaan yhteisen painajaisen ja yrittävät tulla toimeen. 

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Sam Esmailin tunnetuin työ tähän mennessä on ’Mr. Robot’ -sarja, jota tähdittää Oscar-voittaja Rami Malek. Sarja on voittanut muun muassa kolme Emmy -palkintoa ja kaksi Golden Globesia. ’Leave the World Behind’ on yllättävän hyytävä ja pelottava tasaisin väliajoin, kun ihmisten suljetussa tilassa käydyt keskustelut keskeytyvät arvaamattomien tapahtumien vuoksi. Kyseessä on erilainen apokalyptinen elokuva, joka perustuu enemmän psykologiaan kuin toimintaan. Elokuvan houkuttavuutta lisäsi omalla kohdallani etenkin huippunäyttelijät ja lisäksi minua kiinnostaa kaikki maailmanloppuun liittyvät leffat, joten oli selvää, että haluan nähdä elokuvan heti sen ensi-iltana. Tarina perustuu samannimiseen Ruman Alaamin kriitikoiden ylistämään romaaniin, jonka ohjaaja Esmail on käsikirjoittanut valkokankaalle. Elokuva on jaettu viiteen osaan mikä on mielestäni turha valinta, sillä tarina etenee sujuvasti ilman alleviivaustakin. Se mistä tapahtumat johtuvat jää lopulta epäselväksi vaikka eri mahdollisuuksia esitetään. Lisäksi loppuratkaisu jättää hahmojen kohtalot auki vihjaten yhdestä selviytyjästä.

Elokuvan kuvaus sisältää jännittäviä kuvakulmia ja zoomauksia, joita ei yleensä näe tämän genren teoksissa. Ne tuntuvat hetkittäin jopa hieman humoristisilta vaikka ovatkin tarkoitettu tehokeinoiksi. Myös musiikki on huomiota herättävää. Sävellystyöstä on vastannut Mac Quayle, jolle tämä on ensimmäinen elokuvascore. Hän on aiemmin toiminut apusäveltäjänä ja pääasiallisen työnsä Quayle on tehnyt television puolella kuten sarjoissa ’Mr. Robot’, ’American Horror Story’ ja ’Ratched’. Hän kyllä taitaa jännityksen ja tiivistyvän tunnelman luomisen. 

Näyttelijävalinnat ovat onnistuneet. Julia Roberts ja Ethan Hawke tekevät varmaa työtä vaikka eivät vakuuta avioparina ja Myha’la on mielenkiintoinen uusi kasvo piikittelevänä nuorena naisena. Huomion varastaa kuitenkin supertaitava Mahershala Ali, joka sai roolin Denzel Washingtonin luovuttua siitä. Väitän, että parempi niin, sillä Ali varastaa jokaisen kohtauksen missä hän on. 

’Leave the World Behind’ vangitsee katsojansa pelottavilla näkymillä ja psykologisella kauhulla. Mitä itse tekisit jos kohtaisit pelon maailmanlopusta yhdessä ventovieraiden kanssa? 


                                 ⭐️⭐️⭐️⭐️

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival