Kuukausileffa: December Boys

                          


Valitsin joulukuun kuukausileffaksi Daniel Radcliffen (Harry Potter) tähdittämän viattoman leppoisan kasvutarinan neljästä orvosta joulukuun pojasta, joiden kesälomareissu on yllätyksiä täynnä. Vuoden 2007 elokuva on australialaista käsialaa ja tietty aussirentous välittyy myös katsojalle. 


Ohjaus: Rod Hardy

Käsikirjoitus: Marc Rosenberg

Näyttelijät: Daniel Radcliffe, Lee Cormie, Jack Thompson, Victoria Hill, Teresa Palmer

Lajityyppi: draama

Kesto: 1 t 45 min


Maps, Misty, Spark ja Spit ovat orpoja, joita katoliset nunnat kasvattavat hoteissaan. Poikia yhdistää joulukuussa syntyminen ja siksi heitä kutsutaan elokuvan nimen mukaisesti joulukuun pojiksi. He kokevat iloisen yllätyksen, sillä nelikko lähetetään kesälomalle McAnshin pariskunnan luo Australian rantaviivan äärelle. He tutustuvat samalla myös Teresaan ja tämän mieheen nimeltä Fearless, joka tekee hurjia temppuja moottoripyörällä lähistöllä sijaitsevassa tivolissa. Pari on lapseton ja kipuilee asian kanssa.

Nelikon vanhin, Maps, on selvästi varautunein uusia ihmisiä kohtaan ja haluaa huolehtia nuoremmistaan. Hän kokee loman aikana merkittävän kohtaamisen nuoren tytön Lucyn kanssa, jolle menettää neitsyytensä, mutta saa myös karvaasti huomata miten kyseessä oli vain hetken hupi.  

Pojat ovat tiivis perhe, jota ei käy erottaminen toisistaan. Vaikka Misty saisi vanhemmat Teresasta ja Fearlesista ei hän pysty hylkäämään muita joulukuun poikia. Heidän yhteinen siteensä on liikuttavan vahva. 

Elokuvan lopussa kolme vanhaa herraa saapuvat takaisin kesälomamaisemiin hyvästelläkseen perheenjäsenensä Mapsin ripottaen tämän tuhkat mereen. Yhteys on säilynyt kaikki vuodet ja lopulta tie johtaa lämpimän muiston jättäneeseen rantapaikalle. 
Elokuva pohjautuu Michael Noonanin samannimiseen romaaniin vuodelta 1963. Tarina on lempeän elämänmakuinen, mutta harmillisen tasapaksu. Se etenee raukean laiskasti eteenpäin unohtaen nyanssit kokonaan eli mitään järin dramaattista ei tapahdu. Sympaattisinta on miten poikaviikarit ovat löytäneet toisistaan perheen ja kuinka aikuiset kunnioittavat tuota vahvaa sidettä eikä tarinaan ole esimerkiksi kirjoitettu järkyttävää pakkoadoptiota.  

Elokuvan ohjannut Rod Hardy on keskittynyt televisio-ohjelmien ohjaamiseen ja ’December Boys’ on hänen neljäs ja viimeinen elokuvansa. Tämän hyvin pienen otannan perusteella epäilen, että tv-sarjan jaksojen ohjaus on paremmin Hardylle sopiva muoto kuin elokuvat, sillä ’December Boys’ jätti toivomisen varaa etenkin draaman kaaren osalta. 

Kiinnostuin elokuvasta sen nimekkään pääosanäyttelijän vuoksi ja koska kyseessä on Daniel Radcliffen ensimmäinen ei-Potter-rooli. Väistämättä tuli Harry mieleen Mapsin hahmosta ja tuntui, että vain otsan salamamerkki puuttui. En ole nähnyt Radcliffea muissa kuin Potterin roolissa ja nyt tässä elokuvassa ja pakko todeta, ettei hän vakuuttanut muuntautumiskyvyllään ainakaan tältä osin. Pitää katsoa jokin tuoreempi teos hänen katalogistaan ja verrata kehitystä pidemmällä aikavälillä. Muut elokuvan näyttelijät olivat itselleni tuntemattomia ja eniten vaikutuin poikanelikon näyttelemisestä. He ovat elokuvan sydän ja sielu niin kuin on varmasti tarkoitettukin. 

’December Boys’ on pienelle huomiolle jäänyt 4 miljoonan dollarin budjetin leffa, josta tuli floppi. Se ansaitsi vain hieman yli miljoonan dollarin lipputulot. Siitä jää harmiton jälkimaku ja suoraan sanottuna ei kovin mieleenpainuva tuntuma. Pikkunätti kasvutarina, joka kadotti potentiaalinsa liian löysään ohjaamiseen. 

   
                                     ⭐️⭐️

        Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival