Saltburn

                             


Oliver Quick soluttautuu aatelisperheen pojan ystäväksi kohtalokkain seurauksin Emerald Fennelin (Lupaava nuori nainen) uutuuselokuvassa, joka tempaisee mukaansa vinksahtaneeseen maailmaansa shokeeraten katsojansa. Elokuva kuuluu Prime Videon ohjelmistoon. 


Ohjaus: Emerald Fennell

Käsikirjoitus: Emerald Fennell

Näyttelijät: Barry Keoghan, Jacob Elordi, Rosamund Pike, Richard E. Grant, Alison Oliver, Archie Madekwe

Lajityyppi: musta komedia/ psykologinen draama

Kesto: 2 t 11 min


Elokuva alkaa kuin vanha satukirja alkutekstien fontin perusteella ja kyseessä onkin versio ryysyistä rikkauksiin -tarinasta makaaberilla tavalla toteutettuna. Oliver Quick aloittaa opinnot Oxfordin yliopistossa vuosikurssilla 2006 ja joutuu välittömästi muiden opiskelijoiden hyljeksimäksi vaatteiden ja stipendiaatin vuoksi. Muut kun ovat riittävän rikkaita pääsemään rahalla yliopistoon. Oliverin löytää toinen ulkopuoliseksi jäänyt matematiikan opiskelija, mutta tämän seura ei miellytä Oliveria, joka mielii päästä Felix Cattonin, suositun ja komean aatelispojan piireihin. 

Eräänä päivänä onni on myötä, kun Felixin pyörän kumi on puhjennut ja Oliver antaa omansa lainaksi. Tästä alkaa intensiivinen ystävyys, joka johtaa lopulta Felixin kutsumaan Oliverin kesänviettoon kotiinsa Saltburniin. Oliver kun on kertonut päihdeongelmaisesta äidistään ja kuolleesta isästään.

Saltburn osoittautuu ylelliseksi kartanoksi, jossa asuu nelihenkinen Cattonin perhe ystävineen nauttien omasta eksentrisestä, laiskasta rahan kyllästämästä elämästään. Oliver soluttautuu perheenjäseneksi lopulta hyvin dramaattisin seurauksin ja paljastuu todelliseksi psykopaatiksi, joka on hylännyt oikean, kunnollisen perheensä. Hän mitä ilmeisemmin arvostaa enemmän maallista mammonaa kuin läheisiä ihmisiä. Emerald Fennell, brittiläinen näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka voitti Oscarin parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta elokuvasta ’Lupaava nuori nainen’ vuonna 2021, on käsikirjoittanut kahdeksan jaksoa suositusta sarjasta ’Killing Eve’, mutta pääosin hän on tehnyt näyttelijäntöitä kuten sarjassa ’The Crown’. ’Saltburn’ on vasta hänen toinen pitkä elokuvansa ja täytyy todeta, että Fennellillä on oma virkistävän ravisteleva tyylinsä.

’Saltburn’ on visuaalisesti upeaa katsella ja tuntuu kuin jokainen kuva olisi maalaus itsessään. Värit ovat täyteläisiä ja sommittelu näin maallikon silmiin vaikuttavaa. Tarina on ilkikurinen, häijy, huvittava ja ajoittain shokeeraava ja epämukavuutta aiheuttava. On tosiaan kiinnostavaa nähdä uusi elokuvantekijä, jolla on rohkeutta ja visiota. Väkisinkin tulee mieleen verrata Fennellia Bradley Cooperiin, joka on myös siirtynyt näyttelijästä ohjaajan pallille. Siinä missä Cooper tuntuu vielä opiskelevan elokuvantekoa on Fennell valmiimpi ja määrätietoisempi, jolla on omaleimainen ote. ’Saltburn’ kuhisee taitavia näyttelijöitä, joista kirkkain tähti on ehdottomasti pääosanäyttelijä Barry Keoghan. Hän on kerännyt jo erinäisiä ehdokkuuksia suorituksestaan ja ura on vahvassa nousukiidossa. Kamera suorastaan rakastaa Keoghanin upeita silmiä. Konkarit Rosamund Pike ja Richard E. Grant ilahduttavat hölmöinä snobeina ja Felixiä näyttelevä Jacob Elordi (Euphoria) sopii kuin nakutettu ystävällisen äveriään opiskelijapojan rooliin. 

Jos piti ’Lupaavasta nuoresta naisesta’ uskon myös ’Saltburnin’ iskevän kipinää. Reilu parituntinen kuluu vauhdikkaasti ja jättää häiriintyneen, mutta myös huvittuneen olon. Loppukohtaus kruunaa elokuvan täydellisesti. 


                                ⭐️⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival