Emily

                        


Henkilökuva englantilaiskirjailija Emily Brontësta, joka kirjoittaa tulevan klassikon ja uransa ainoan teoksen ’Humiseva Harju’ ennen kuolemaansa. Osittain fiktiivinen elokuva on ohjaaja Frances O’Connorin esikoisteos ja katsottavissa muun muassa Viaplay-suoratoistopalvelussa.


Ohjaaja: Frances O’Connor

Käsikirjoitus: Frances O’Connor

Näyttelijät: Emma Mackey, Oliver Jackson-Cohen, Adrian Dunbar, Gemma Jones, Fionn Whitehead, Alexandra Dowling, Amelia Gething

Lajityyppi: draama/romantiikka

Kesto: 2 t 10 min


Eletään 1840-lukua. Kylän väki Yorkshiressa pitää Emilyä outona. Hän rakastaa keksiä omia tarinoita, on introvertti luonnonlapsi, joka kipuilee äitinsä kuolemaa ja kaipaa isänsä rakkautta. Hänellä on kaksi siskoa, Charlotte ja Anne sekä veli Branwell, joiden kanssa hän kokee sisaruskateutta ja saa olla oma itsensä. Kaksi vanhinta sisarta, Maria ja Elizabeth, ovat kuolleet jo ennen perheen äitiä. Pappi-isä Patrick pitää tiukkaa kuria jälkikasvulleen ja on erityisen etäinen ja ymmärtämätön Emilyä kohtaan. 

Kylään saapuu uusi kappalainen, nuori ja komea William Weightman, joka on monen tytön ihastus paitsi Emilyn, joka ennemminkin halveksii tätä. Williamin opettaessa ranskaa Emilylle tunteet kuitenkin syttyvät hiljalleen ja he aloittavat intohimoisen salasuhteen, joka päättyy nuoren avustavan papin kuolemansynnin tekemisestä aiheutuneisiin omantunnon tuskiin. 

Emily lähtee siskonsa Charlotten mukana Brysseliin. Lähtöä sureva Weightman antaa Emilylle kirjoittamansa kirjeen tämän päihdeongelmaiselle veljelle Branwellille, joka jättää sen luovuttamatta ja valehtelee siskonsa pyytäneen jättämään tämän rauhaan. Suru ja ikävä kalvaa sekä Emilyä että Williamia.

Sisarukset saavat ikävän uutisen ulkomaille, sillä Weightman on kuollut koleraan. Myös heidän veljensä on sairastunut ja antaa viimein Emilylle panttaamansa kirjeen kuolinvuoteellaan. 

Vapautta itsensä ilmaisemiseen ja itsenään olemiseen koko elämänsä kaivannut Emily löytää väylän purkaa tunteensa paperille ja kirjoittaa ensimmäisen ja viimeisen romaaninsa ’Humiseva harju’, josta tulee kirjallisuuden klassikko. Myös Emily sairastuu ja kuolee 30-vuotiaana. Siskonsa antama esimerkki innoittaa Charlotten aloittamaan oman kirjallisen uransa, jonka menestynein teos on ’Kotiopettajattaren romaani’ vuodelta 1847. 




Elokuvan käsikirjoittanut ja ohjannut Frances O’Connor tunnetaan ainakin vielä paremmin näyttelijänä. Briteissä syntynyt, mutta Australiaan muuttanut monipuolinen osaaja on nähty elokuvissa ’Pyörryksissä’ ja ’Kirottu 1 ja 2’. ’Emily’ on hyvin tehty elokuva, jossa erityisesti lavastus, puvustus, kuvaus ja Abel Korzeniowskin upea musiikki vakuuttavat. O’Connorin käsikirjoitus jää harmillisesti keskiverron tasolle ja on kovin totinen ja iloton. Elokuva ei erotu lajityypin monista muista teoksista, joista tosin monet pohjautuvat Jane Austenin romaaneihin ja ovat jo siten kepeämpää katsottavaa. Francesin ohjausuran seuraavasta projektista ei ole vielä tietoa, mutta ’Emily’ on tukeva pohja, josta ponnistaa.

Emma Mackey lumoaa Emilyn roolissa ja onnistuu puhaltamaan hahmon eloon varsin taidokkaasti. Mackey on kohtuullisen tuore tekijä, joka on muutaman viime vuoden aikana muun muassa voittanut Baftan ’Sex Education’ -sarjasta ja näytellyt ’Barbie’ -elokuvassa ja Poirot -filmatisoinnissa ’Kuolema Niilillä’. Muut ’Emilyn’ näyttelijät jäävät selvästi Mackeyn varjoon vaikka tekevätkin varmaa työtä.

’Emily’ -elokuvan tunnelma tiivistyy loppua kohti ja fiktiivinen rakkaussuhde William Weightmanin kanssa tuo eloa muuten hieman ankeaan tarinaan. Olen lukenut ’Humisevan Harjun’ jo yläkouluaikoina, mutta itse kirjailijan tarina ei ollut entuudestaan tuttu, joten oli mielenkiintoista nähdä valkokankaalla tulkinta hänen elämästään. Todella sääli, että Emily Brontën kirjallinen ura jäi näin lyhyeksi. 


                                     ⭐️⭐️⭐️ 

                              Kuvat: imdb.com
                  Tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival