Syksyleffa: St. Elmo’s Fire

               


Villapaita päälle, juomaa lasiin ja ruusunpunaiset lasit silmille! Vuoden 1985 nuorisoelokuva kertoo seitsemän kaveruksen elämän koukeroista ja aikuistumisen haasteista syksyn saapuessa yliopistosta valmistumisen jälkeen. Sisältää muuten loistavan elokuvan tunnuskappaleen. 


Ohjaaja: Joel Schumacher

Käsikirjoitus: Joel Schumacher, Carl Kurlander

Näyttelijät: Rob Lowe, Demi Moore, Emilio Estevez, Ally Sheedy, Judd Nelson, Mare Winningham, Andrew McCarthy, Martin Balsam, Andie MacDowell

Lajityyppi: draama

Kesto: 1 t 48 min


Neljän naisen ja kolmen miehen ystäväporukka on aloittanut uuden elämänvaiheen Georgetownin yliopistosta valmistumisen jälkeen. Syksyn lehtien tippuessa keskustelut pyörivät parisuhteiden, rakkauden, seksin, työn ja rahan ympärillä. Jokaisella on jokin kipukohta käsiteltävänään aikuistumisen polulla.

Porukka eli Alec, Leslie, Kevin, Jules, Kirby, Wendy ja Billy kokoontuvat lempipaikassaan St. Elmo’s baarissa. Billy (Rob Lowe) on saksofonisti, aviomies ja isä, joka ei löydä sopivaa työtä ja pettää vaimoaan jatkuvasti. Hän liehittelee sydämellistä ja kilttiä Wendya (Mare Winningham), joka on vielä parisuhteissa ummikko ja kokee isänsä puolelta painostusta löytää aviomies ja perustaa perhe. Alec (Judd Nelson) tavoittelee poliittista uraa ja yrittää saada tyttöystävänsä, aloittelevan arkkitehdin Leslien (Ally Sheedy) suostumaan kosintaansa, joka kipuilee asian suhteen. Jengin biletyttö ja Leslien entinen kämppis Jules (Demi Moore) työskentelee pankissa ja elää villiä sinkkuelämää. Kirby (Emilio Estevez) kohtaa entisen ihastuksensa, lääkäri Dalen (Andie MacDowell), jonka suhteen hän muuttuu suorastaan pakkomielteiseksi. Ryhmän kolmas mies Kevin (Andrew McCarthy) kirjoittaa The Washington Post -lehteen ja on hienoinen mysteeri ystävilleen. Onko hän kiinnostunut miehistä vai naisista? 

Ystävykset tukevat toisiaan kriiseissä, juhlivat, harrastavat seksiä ja pettävät ja yrittävät löytää oman paikkansa maailmassa. Erojen, riitojen ja yhden itsemurhayrityksen jälkeen tilanteet tasaantuvat. Jokainen ystäväporukan jäsenistä ottaa askeleen kohti itsenäisempää ja omannäköisempää elämää. 




Vuonna 2020 edesmenneen ohjaaja-käsikirjoittaja Joel Schumacherin tuotantoon kuuluu monta pätevää elokuvaa kuten esimerkiksi oma suosikkini ’On aika tappaa’, ’Rankka päivä’, ’Oopperan kummitus’, ’Päämies’ ja pari Batman-leffaa. ’St. Elmo’s Fire’ on Schumacherin uran alkuvaiheesta, jonka jälkeen hän panosti jännityselokuviin. Viimeisin ohjaustyö oli pari jaksoa tv-sarjaan ’House of Cards’. Kun hänen tuotantoaan selaa voi todeta Schumacherin olleen monipuolinen tekijä musikaaleista trillereihin ja draamoista toiminta/seikkailuelokuviin. ’St. Elmo’s Fire’ on selvästi aloittelijan työ, josta on kuitenkin nähtävissä ohjaajan potentiaali. Elokuvan budjetti oli 10 miljoonaa dollaria ja lipputuloja kertyi lähes nelinkertainen määrä eli elokuva oli menestys. 

Sain vinkin leffasta sen tunnuskappaleeseen liittyen, joka onkin erinomainen kasaribiisi. Soundtrack on David Fosterin käsialaa ja hänen uransa ensimmäinen. Tunnuskappale ’St. Elmo’s Fire’ on Fosterin ja muusikko John Parrin yhteistyön tulos. Kappale nousi Billboardin Hot 100 listan numero ykköseksi kahden viikon ajaksi.

On kiinnostavaa nähdä moni tulevaisuuden nimi valkokankaalla näyttelijäntyössään. Esimerkiksi Demi Moore ja Rob Lowe nousevat esille paitsi hyvän ulkonäkönsä myös ammattitaitoisuutensa ja rohkean, mutta herkän tulkintansa ansiosta. Molemmat olivat elokuvan ilmestymisen aikoihin vähän alle 25-vuotiaita.




Elokuva on kasvutarina, jonka tyyppisiä on tehty paljon. Mieleeni tulee esimerkiksi vuonna 1989 ilmestyneet Loistokaveri (1989) ja Kuolleiden runoilijoiden seura sekä Mona Lisa Smile (2003). ’St. Elmo’s Fire ei harmillisesti kuulu tämän lajin parhaimmistoon, sillä itselleni jäi käteen lähinnä sekoilun tuntu vai oliko se kenties tarkoituskin? Hahmojen kipuilu on kyllä samaistuttavaa, mutta jäin odottamaan syvällisempää käsittelyä. Kenties henkilöitä on liikaa, sillä he jäävät melko pinnallisiksi ja yksiuloitteisiksi karikatyyreiksi. Nuorten tähtiensä ja musiikkinsa ansiosta katsomisen arvoinen.

     
                                     ⭐️⭐️⭐️

                              Kuvat: imdb.com
              Tiedot: imdb.com ja en.m.wikipedia.org



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)