Loppuvuoden 2023 tulevia ensi-iltaelokuvia



 Loppuvuonna on tulossa monta mielenkiintoista ensi-iltaa vaikka Hollywoodin käsikirjoittajien ja näyttelijöiden lakon vuoksi muutaman odotetun elokuvan (mm. Dyyni osa 2, Poor Things) saapuminen teattereihin siirtyikin ensi vuoden puolelle. Listasin kahdeksan kiinnostavinta, joissa on mukana sekä kotimaista että ulkomaista osaamista. Nautinnollisia leffahetkiä!



1. Manaaja: Uskon merkki

Vuonna 1973 ilmestyi Manaaja -elokuva, joka on yksi kaikkien aikojen kauhuelokuvista ja oma suosikkileffani. Se on saanut monta jatko-osaa jo aiemmin, mutta nyt 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ilmestyy uusin jatko tarinalle. Ohjaaja David Gordon Green on saanut mukaan myös legendaarisen Ellen Burstyn, joka palaa rooliinsa Chris McNeilina. Odotan itse elokuvaa pelonsekaisin tuntein, koska originaali on vaan niin hieno. Ensi-ilta 6.10.2023.

 


2. Killers of the Flower Moon

Oscar-voittaja Martin Scorcese tuo valkokankaalle tarinan Oklahoman Osage-kansasta, joka on rikastunut öljyllä, mutta jonka jäsenet murhataan 1920-luvulla ja FBI päätyy tutkimaan tapahtumia. Elokuvan käsikirjoitus tehtiin uusiksi, koska Scorcese ei pitänyt ensimmäisen version valkoisen miehen näkökulman painottamisesta. Elokuvan päätähdet Leonardo DiCaprio ja Lily Gladstone saavat todennäköisesti Oscar-ehdokkuudet suorituksistaan. Ensi-ilta 20.10.2023.



3. Mummola

Berliinin elokuvafestivaalilla ensi-iltansa saanut ja tuomariston palkinnon voittanut Tia Kouvon esikoiselokuva kertoo kolmen sukupolven yhteisestä joulunvietosta, jossa sorrutaan vanhoihin tapoihin ryyppäämisestä riitoihin. Humoristisessa draamaelokuvassa on mukana muun muassa Elina Knihtilä, Leena Uotila, Tom Wentzel ja Ria Kataja. Ensi-ilta 10.11.2023.




4. Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä

Nälkäpeli -saaga oli hurjan suosittu 2010-luvun alkupuolella päätähtenään Jennifer Lawrence. Suzanne Collinsin vuoden 2020 samannimiseen  kirjaan perustuva elokuva on esiosa Nälkäpeli-trilogialle ja kertoo millainen nuori Coriolanus Snow oli ennen kuin hänestä kehittyi Panemin tyrannimainen presidentti. Hän on Snown suvun viimeinen toivo maineen ja suosion palauttamisessa. Ensi-ilta 17.11.2023.



5. Napoleon

Ohjaaja Ridley Scott ja pääosaroolissa Oscar -voittaja Joaquin Phoenix. On lupa odottaa melkoista spektaakkelia. Kaksi ja puolituntinen toimintaeepos kertoo Napoleon Bonaparten nousun ja tuhon, hänen pakkomielteisen rakkautensa Josephinea kohtaan ja poliittisen visionäärisyytensä. Ensi-ilta 22.11.2023.



6. Toive

Disney viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan ja sen kunniaksi ilmestyy elokuva, jossa Asha-tyttö kääntyy tähtitaivaan puoleen mielessään toive, johon saa vastauksen kosmiselta voimalta. Yhdessä he kohtaavat vihollisen, joka uhkaa Ashan yhteisöä. Ajankohtainen ja koskettavan kuuloinen aihe. Ensi-ilta 15.12.2023.



7. Vonkka

Roalh Dahlin rakastettu Jali ja suklaatehdas on filmatisoitu pariin otteeseen, mutta nyt uusin Paul Kingin ohjaama elokuva kertoo miten nuoresta keksijästä, taikurista ja suklaatehtailijasta tuli tuntemamme Vili Vonkka. Näyttelijöinä nähdään muun muassa Timothée Chalamet, Olivia Colman ja Hugh Grant. Ensi-ilta 8.12.2023. 




8. Neljä pientä aikuista

Lyhytelokuvallaan ’Pitääkö mun kaikki hoitaa?’Oscar-ehdokkuuden saaneen Selma Vilhusen draamaelokuvassa keski-ikäinen pariskunta päättää kokeilla polyamoriaa. Hurjassa nosteessa oleva Alma Pöysti, pätevä Eero Milonoff, lahjakas Oona Airola ja myös artistina tunnettu Pietu Wikström toimivat rakkaussuhteiden tutkimusmatkailijoina. Ensi-ilta 27.12.2023.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival