Top 10 leffasoundtrackit


Leffasoundtrackit eli eri esittäjien kappaleista koostetut albumit ovat yhtä rakkaita minulle kuin scoret eli elokuvaa varten sävelletty musiikki. Tästä syystä valitsin omat kymmenen suosikkisoundtrackiani ja tehtävä olikin kutkuttava. Romanttiset komediat ovat enemmistössä ja muut neljä valintaa löytyvät draaman puolelta. Selvästikin rakkautta pursuavista elokuvista löytyy itseäni miellyttäviä musiikkikappaleita.1. Love Actually (2003)

Romanttinen joulun aikaan sijoittuva komedia on montaasi erilaisista rakkaustarinoista ja yksi suosituimmista jouluelokuvista kautta aikain. Elokuvan soundtrack ei ole teemastaan huolimatta jouluinen, mutta nimensä veroisesti rakkauslauluja pullollaan, jotka linkittyvät mieleenpainuvasti elokuvan tapahtumiin. Suosikkilauluni on Joni Mitchellin julmetun upea ja tekstiltään täydellinen ’Both Sides Now’ sydäntäsärkevässä kohtauksessa.2. Music and Lyrics (2007)

Muistan kuinka elokuvan alussa nähtävä musiikkivideo teki minuun ihan huikean vaikutuksen ja varsinkin näyttelijä Hugh Grantin laulutaidot. Hän esittää poptähteä, jonka ura on jo ehtoopuolella, mutta saa uutta nostetta musiikkityylin muutoksella. Soundtrack on omalla tavallaan hupaisa ja tanssittava, mutta sitten mukana on ihania balladeja, joista ehdoton suosikkini on ’Meaningless Kiss’. Se on kuin Careless Whisperin kaksoissisko. 3. Jackie Brown (1997)

Omaperäinen elokuvantekijä Quentin Tarantino käyttää paljon musiikkia elokuvissaan ja eri tyyppistä riippuen leffan tyylistä. Jackie Brown ammentaa 1970-luvun groovemeiningistä ja elokuvaan valitut kappaleet tukevat rikostarinan kohtauksia superhyvin. Ehdottomat suosikkini albumilta ovat vakuuttava aloitusraita ’Across the 110th Street’ Bobby Womackilta ja Randy Crawfordin svengaava ’Street Life’. 4. Notting Hill (1999)

Tämä elokuva on romanttisten komedioiden aatelia ja muistan aina, kuinka leffan soundtrack oli kovassa kuuntelussa 2000-luvun alussa kiitos ystäväni polttaman cd:n (tiedän, laitonta, mutta noihin aikoihin hyvin yleistä). Albumi on pullollaan rakkauslauluja, joista suurimman vaikutuksen teki Bill Withersin klassikko ’Ain’t No Sunshine’ vaikka kyllä myös Ronan Keatingin ’When You Say Nothing at All’ on kaunis. 5. Moulin Rouge (2001)

Visiönääri ja originelli elokuvantekijä Baz Luhrmann vertautuu musiikin käytön suhteen Tarantinoon eikä Moulin Rouge ole poikkeus. Soundtrack alkaa mahtipontisen mystisellä David Bowien tulkinnalla laulusta ’Nature Boy’ ja vyöryttää kuuntelijan korviin melkoisen kattauksen meneviä tanssibiisejä, laulusikermiä ja eri tyylien sekoitelmia. Meno on kuin sirkuksessa ja ehkä yllättäen oma suosikkini on kaiken menon ja meiningin sijaan herkkä ja niin kaunis ’Come What May’, jonka Nicole Kidman ja Ewan McGregor tulkitsevat hienosti. 


6. Forrest Gumb (1994)

Lainasin aikoinaan kirjastosta tämän tupla-cd-albumin, jossa on loistava kattaus rock-musiikkia Elviksestä Jefferson Airplaneen. Luukutin levyä autossani ja koin nuoruuden huumaa etenkin kuunnellessani The Doorsin vimmaista ’Break On Through To the Other Side’ -biisiä ja toisaalta herkistelen edelleen vuosikymmenten jälkeen ajatonta Jackie DeShannonin ’What the World Needs Now Is Love’ -laulua. Hieno soundtrack!7. Charlie’s Angels: Full Throttle (2003)

Toinen Charlie’s Angels -elokuva on musiikillisesti ehkä vielä parempi kuin ensimmäinen (molemmat soundtrackit löytyvät hyllystäni). Kakkososan albumilla on paljon kunnon rockbiisejä ja vastapainona muutama rakkauslaulu. Levyn kruunaa discohitti ’Last Dance’ Donna Summerilta, joka huipentaa koko leffan ja jota fanitan eniten. Energinen hyvän mielen soundtrack!8. Philadelphia (1993)

Elokuva aidsiin sairastuneesta miehestä, joka saa potkut ja käy oikeustaistoa työnantajaansa vastaan on sydäntä särkevän koskettava ja niin on sen musiikkivalinnatkin. Bruce Springsteen voitti elokuvan teemakappaleesta ’Streets of Philadelphia’ parhaan laulun Oscarin, mutta silti lempparini elokuvan kappaleista on Neil Youngin herkkä ’Philadelphia’ (en pysty kuuntelemaan itkemättä) ja huikea Maria Callaksen esittämä aaria ’La Mamma Morta’, jolla on elokuvassa iso rooli. Wau. 
9. Runaway Bride (1999)

Julia Roberts ja Richard Gere tekivät tässä elokuvassa paluun yhdessä valkokankaalle Pretty Woman -elokuvan jälkeen. ’Morsian karkuteillä’ on herkullinen tarina sulhasensa alttarille jättävästä Maggiesta ja hänestä lehtijuttua kirjoittavasta toimittajasta Ikesta. Soundtrack sisältää jazzia, rockia ja balladeja ja lauluvalinnat tukevat elokuvan tarinaa ilmentäen samalla päähahmoja osuvasti. Lempibiisini on Eric Claptonin rakkauslaulu ’Blue Eyes Blue’, mutta elokuvan teeman esittelee parhaiten Daryl Hallin & John Oatesin kappale ’Maneater’.10. Something’s Got to Give (2003)

Hamptonin kesäisistä tunnelmista alkava romanttisen komedian musiikki on pullollaan ranskalaista tunnelmaa. Jazzia, lattarirytmejä ja aistillisia balladeja. Hurmaava levykokonaisuus, jonka sain lahjaksi ja olen kuunnellut sitä älyttömän paljon. Tämä soundtrack luo tunnelmaa kesäiltoihin. Suosikkibiisini ei ollut helppo valinta, mutta Astrid Gilbertin tulkitsema Summer Samba (So Nice) on ihana ja ilmentää hyvin levyn antia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival