Golda

                    


Helen Mirren tekee huikean roolisuorituksen Israelin pääministerinä Golda Meirina, tähän asti ainoa naisena kyseisessä tehtävässä. Pätevä ja otteessaan pitävä elokuva taistelusta Israelin valtion olemassaolon ja rauhan puolesta. 


Ohjaaja: Guy Nattiv

Käsikirjoittaja: Nicholas Martin

Näyttelijät: Helen Mirren, Camille Cottin, Liev Schreiber, Lior Ashkenazi, Dvir Benedek

Lajityyppi: draama

Kesto: 1 t 40 min


Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 50 vuoden päähän 6.10.1973, jolloin vietetään juutalaisen kalenterin pyhintä päivää Jom Kippuria. Kuuden päivän sodassa tappion kärsineet arabimaat Egypti ja Syyria hyökkäävät pyhäpäivää hyväksi käyttäen Israelin edellisessä sodassa valtaamille alueille. Hermoja raastavien tilanteiden jälkeen solmitaan tulitauko kolme viikkoa myöhemmin ja lopputuloksena on yli 10000 kuollutta, tuhansia haavoittuneita ja Israelin voitto. 

Ketjussa polttava Israelin pääministeri Golda Meir on vahvatahtoinen ja päättäväinen johtaja, jolta löytyy myös äidillistä lempeyttä. Pöydän ympärillä riittää kyllä miehiä, mutta Golda tekee päätökset kaikessa raskaudessaan vastuunsa kantaen.

Samalla kun Golda taistelee Israelin puolesta hänellä on myös oma henkilökohtainen taistonsa aggressiivista syöpää vastaan. Sädehoidot suoritetaan salassa ruumishuoneella ja vaikka hänen  vointi huononee on työtehtävät hoidettava ja käytävä esimerkiksi katsomassa sotilaita rintamalla. Elokuvan ohjaaja Guy Nattiv ja käsikirjoittaja Nicholas Martin ovat tehneet huipputyötä. Nattiv on voittanut vuonna 2019 parhaan lyhytelokuvan Oscarin elokuvasta ’Skin’ ja Martinin edellinen käsikirjoitus on elokuvasta ’Florence’, joka kertoo oopperalaulajan urasta haaveilleesta Florence Foster Jenkinsistä, jolla oli todellisuudessa järkyttävä lauluääni. 

’Golda’ on sotaelokuva ilman varsinaista sotaa, koska se keskittyy poliittisten päätöste ja niiden tiukkojen keskustelujen esittämiseen mitä on jouduttu käymään, jotta sota on saatu loppumaan. Elokuva on ehjä kokonaisuus, joka vangitsee katsojansa ja saa eläytymään sekä Goldan että Israelin tilanteeseen. Välillä näytetään pätkiä aidoista, tallennetuista tilanteista, joissa nähdään muun muassa itse Meir ja tärkeässä roolissa Jom Kippurin sodassa ollut Yhdysvaltojen ulkoministeri Henry Kissinger. 

’Goldan’ parasta antia on kuitenkin sen päähenkilö ja etenkin hänen esittäjänsä Helen Mirren. Mirren on käsittämätön näyttelijä, joka on jo aiemmin onnistunut upeasti tulkinnoissaan Katariina Suurena ja Oscarin arvoisesti Kuningatar Elisabetina. Hän huokuu luontaista auktoriteettia olemalla samalla sekä vahva että herkkä. Mirren saisi minulta toisen Oscarin jos päätös olisi minun vallassani. 

Elokuvan musiikin on säveltänyt Dascha Dauenhauer, jonka jälki on sangen mielenkiintoista. Riitasoinnut ja epävireiset sävelet luovat ristiriitojen ja epävarmuuksien keskellä elävän Goldan mielenmaisemaa nerokkaasti ja muutenkin musiikki on enemmän kuin äänimaisemaa, jossa voi kuulla esimerkiksi kirjoituskoneen rytmitystä. Melodiset kohdat on säästetty paatoksellisiin ja surullisiin kohtauksiin. Musiikin ja hiljaisuuden vaihtelut ovat loistava tehokeino ja yhtäkkinen äänettömyys kovan pauhun jälkeen on pysäyttävää. 
Elokuva on pala Israelin väkivaltaista historiaa, mutta ennen kaikkea henkilökuva kiistellystä, mutta kunnioitusta herättävästä Golda Meirista, Israelin omasta rautarouvasta. ’Golda’, reilut puolitoista tuntinen teos, jossa ei ole yhtään turhaa kohtausta, jättää jälkeensä arvostuksen ja rauhan tunteen. 


                                 ⭐️⭐️⭐️⭐️

                            Kuvat: imdb.com

              Tiedot: imdb.com ja en.m.wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)