Kiiruna

                      ’Kiiruna’ tarjoaa jännitystä ja täpäriä tilanteita Ruotsin ensimmäisenä suurena katastrofielokuvana, jossa on mukana myös suomalaista osaamista Peter Franzénin johdolla. 


Ohjaaja: Richard Holm

Käsikirjoitus: Richard Holm, Robin Sherlock Holm, Nicola Sinclair

Näyttelijät: Tova Novotny, Peter Franzén, Kardo Razzazi, Felicia Maxime  

Lajityyppi: draama / trilleri

Kesto: 1 t 43 min


Kiiruna sijaitsee Pohjois-Ruotsissa ja on tunnettu paitsi rautamalmikaivoksestaan myös siitä, että koko kaupunki ollaan siirtämässä kolmella kilometrillä pois arvokkaan malmiesiintymän tieltä. Elokuva kertoo yhden perheen näkökulmasta miten asukkaille ja koko kaupungille voisi käydä jos kaivos romahtaa. 

Frigga, elokuvan päähahmo, työskentelee kaivoksen turvallisuuspäällikkönä ja tasapainoilee perhe-elämän haasteiden kanssa. Hän on eronnut miehestään Tagesta, tosin ei vielä lain nimissä, ja perheen kahdessa teinissä, Simonissa ja Micassa, riittää nuoruuden uhmakkuutta. Frigga on rakastunut palomies-Dabiriin, joka saapuu etuajassa kylään Uppsalasta Kiirunaan ensimmäistä kertaa juuri kun on Simonin syntymäpäivä eikä perheen vastaanotto ole lämmin. Pian juhlijat huomaavat päivänsankarin olevan kadoksissa ja Simonin etsintä muodostaa olennaisimman juonen elokuvaan. Samaan aikaan kaivoksella alkaa tapahtua voimakkaita järistyksiä ja koko kaupunki asukkaineen on vaarassa. 

Ohjaaja ja käsikirjoitustiimissä mukana ollut Richard Holm on ansioitunut Johan Falk -elokuvasarjan ja Gåsmamman -sarjan ohjaajana. Holmin poika Robin Sherlock on yksi ’Kiirunan’ käsikirjoittajista, joten kyseessä on perheprojekti. Herrat saivat kirjoitusapua brittiläiseltä freelance-elokuvantekijältä Nicola Sinclairilta. 

’Kiiruna’ on kopioinut tehokkaasti juonenkäänteitä ja elementtejä amerikkalaisista katastrofielokuvista, joista etenkin ’Daylight-paniikki tunnelissa’, ’Twister’ ja ’Dante’s Peak’ tulivat mieleen. Elokuva alkaa tutusti päähenkilöiden pikaisella esittelyllä ja tulevasta katastrofista osviittaa antavalla onnettomuudella. Mukaan ujutettu kolmiodraama Frigga-Tage-Dabir-akselilla on lähes täydellinen toisinto ’Twister’-elokuvasta, jossa Helen Huntin esittämä hahmo on eroamassa miehestään, joka saapuu paikalle esittelemään uutta kihlattuaan ja yleisö saa jännittää kumman naisen mies lopulta valitsee. Elokuvassa kuolemansa kohtaavat uhrit on helppo ennustaa ja niillä pyritään maksimoimaan katsojien kyynelehtiminen. Mitään kovin omaperäistä ’Kiiruna’ ei täten onnistu lajityyppiinsä tuomaan.

Erikoistehosteet eivät myöskään ihan vakuuta vaikka muuten elokuva on hienoa katsottavaa. Yli kahdeksan miljoonan euron budjetti on toki verrattain pieni amerikkalaisversioihin suhteutettuna, joista esimerkiksi edellä mainitulla Sylvester Stallonen ’Daylight’ -elokuvalla on kymmenkertainen budjetti ’Kiirunaan’ verrattuna. Siihen nähden voin nostaa hattua elokuvalle teknisiltä ansioiltaan.
Pääroolissa esiintyvä Tova Novotny on ruotsalainen näyttelijä ja elokuvaohjaaja, jota on nähty kotimaansa tuotantojen lisäksi myös ulkomaisissa elokuvissa kuten ’Eat Pray Love’ ja ’Hävitys’. Suomalaista väriä ja ylpeyden aihetta tuo kokenut Peter Franzén. Hän on tehnyt viime aikoina töitä enimmäkseen ulkomailla ja ’Kiiruna’ -elokuvaan hänet on kenties valittu Johan Falk -roolien ansiosta. 

Tovan tulkitsema Frigga on kivenkova nainen, joka ottaa vastuuta ja roolia tiukoissa tilanteissa tyttärensä kulkiessa vahvasti äitinsä jalanjäljissä. Novotny on taattua laatua aivan kuten aisaparinsa Franzén, jonka mustasukkainen ja klaustrofobiasta kärsivä ex-mies Tage on oikein mainiosti näytelty. Myös perheen tyttären roolissa nähtävä Felicia Maxime vakuuttaa. 

’Kiiruna’ jaksaa viihdyttää ja jännittää hyvin kestonsa ajan, sillä en kokenut tarvetta katsoa kelloa. Loppu on hieman epätyydyttävä yrittäessään välttää liian siirappisuuden, jota on jo ollut muuten riittämiin. Elokuva ei ehkä lunastanut niitä odotuksia, joita itselläni oli eikä siitä ole genrensä klassikoksi, mutta se on kelpo suoritus, jonka voi katsoa kertaalleen tai miksei toistekin.                                   ⭐️⭐️⭐️

                       Kuvat: imdb.com ja hs.fi
                            Tiedot: imdb.com 
                      

       
  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)