Venetsian aaveet

                        


Perjantaina 15.9.2023 ensi-iltaan tullut kolmas Kenneth Branaghin tähdittämä Hercule Poirot -elokuva ’Venetsian aaveet’ on synkkä ja kauhuelementeillä höystetty murhamysteeri, joka pitää salaisuutensa loppuun saakka sopien tunnelmaltaan syksyn pimeneviin iltoihin kuin nakutettu.


Ohjaaja: Kenneth Branagh

Käsikirjoitus: Michael Green

Näyttelijät: Kenneth Branagh, Kylen Allen, Camilla Cottin, Jamie Dornan, Tina Fey, Jude Hill, Ali Khan, Emma Laird, Kelly Reilly, Riccardo Scamarcio, Michelle Yeoh

Lajityyppi: Mysteeri/rikos

Kesto: 1 t 43 min


Kuuluisa yksityisetsivä Hercule Poirot on eläköitynyt ja asuu Venetsiassa pientä kasvimaataan hoitaen ja leivoksilla herkutellen kunnes eräänä päivänä hänen kirjailijaystävänsä Ariadne Oliver pyytää hänet mukaansa spiritistiseen istuntoon kummittelevaan palazzoon. Oopperalaulaja Rowena Draken tytär Alicia on tehnyt itsemurhan ja surun murtama äiti kutsuu Pyhäinpäivän aattoiltana paikalle meedion ottamaan yhteyttä kuolleeseen tyttäreeseen. Kun illan aikana yksi vieraista murhataan on Hercule Poirotin  aika ottaa uusi juttu tutkittavakseen. 

’Venetsian aaveet’ pohjautuu Agatha Christien ’Kurpitsajuhla’ -kirjaan vuodelta 1969. Tarinassa on romaanista tuttuja elementtejä, mutta se on silti täysin oma sovituksensa ja mukaan on otettu yliluonnollisia, kauhuelokuvamaisia aineksia. Elokuva on kolmas osa Kenneth Branaghin Poirot -trilogiassa, jonka aiempia teoksia ovat ’Idän pikajunan arvoitus’ (2017) ja ’Kuolema Niilillä’ (2022). Näistä ensimmäinen oli valtava menestys yli 300 miljoonan dollarin lipputuloilla toisen osan jäädessä alle 200 miljoonan mikä on toki sekin hieno saavutus. 
Brittiläinen näyttelijä-ohjaaja Kenneth Branagh on tullut tunnetuksi Shakespeare-sovituksistaan, mutta varsinainen jättipotti oli vuonna 2022 ilmestynyt ’Belfast’ -elokuva, joka toi hänelle paitsi parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin myös nosti hänet kaikkien aikojen ensimmäiseksi henkilöksi, joka on ollut ehdolla seitsemässä eri palkintokategoriassa. Näyttelijänä Branagh on nähty tänä vuonna myös suursuosion saaneessa ’Oppenheimer’ -elokuvassa. 

Branagh jatkaa ’Venetsiaan aaveissa’ yhteistyötä luottokäsikirjoittajansa Michael Greenin kanssa, sillä hän on ollut mukana myös edellisessä kahdessa elokuvassa. Tällä kertaa tarinaa on muokattu huomattavasti enemmän eli kyseessä on sovitettu käsikirjoitus eikä varsinainen uudelleenversiointi ja siinä onnistutaan mallikkaasti. Itse pidin kovasti kauhuelokuvien tyyppisestä säikyttelystä ja trailerin perusteella odotin sellaista olevan jopa enemmän. Elokuvan loppupuoli meinaa hieman jäädä laahaamaan paikoilleen alkuosan ollessa vahvempi, mutta tärkein eli murhaajan pysyminen arvoituksena onnistuu hienosti.

Elokuvan näyttelijäkaarti ei ole niin loistelias kuin esimerkiksi ’Idän pikajunan arvoitus’ -elokuvassa, mutta mukana on tälläkin kertaa tunnettuja nimiä kuten ’Belfast’ -elokuvan Jamie Dornan, ’Yellowstone’ -sarjasta suureen suosioon noussut Kelly Reilly, koomikko Tina Fey ja tänä vuonna parhaan naispääosan Oscarin voittanut Michelle Yeoh. Vaikuttavimman roolisuorituksen tekee kuitenkin Branagh itse. David Suchet on varmasti monen mielestä se yksi ja ainoa oikea Poirot, mutta pidän myös Branaghin tulkinnasta, jossa Hercule on viiltävän tarkka, aksenttinsa mainio ja viikset huikean omaperäiset. Branagh osaa puhua huikean vangitsevasti, mutta vitsikkäästi Poirotina.

Elokuvan musiikin on säveltänyt islantilainen Hildur Gudnadottir, joka voitti Oscarin elokuvasta ’Joker’ ja jonka score kuultiin myös Oscar -ehdokaselokuvassa Tár. Tällä kertaa musiikki luo aavemaista tunnelmaa jousien yksiäänisellä, gregoriaanisen kuuloisella melodialla ja yksittäisten puhaltimien käytöllä. 

’Venetsian aaveet’ viihdyttää, säikäyttää ja on omaan makuuni onnistuneempi kokonaisuus kuin edellinen Poirot -elokuva ’Kuolema Niilillä’. Toivottavasti Branagh nähdään vielä uudelleen Poirotina. 


                                   ⭐️⭐️⭐️

                            Kuvat: imdb.com

                         Tiedot: wikipedia.orgKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)