Jurassic Park 30 vuotta ūü§©Finnkino esitti 3.9.2023 kolmekymment√§ vuotta sitten ensi-iltansa saaneen klassikkoelokuvan ’Jurassic Parkin’ uudelleen teattereissaan. Oli todella nostalgista n√§hd√§ j√§nnitt√§v√§ seikkailu ja yksi suursuosikeistani valkokankaalla. Liikutuksen kyyneleet olivat todella l√§hell√§. 

’Jurassic Parkin’ ohjaaja Steven Spielberg taitaa draama -ja toimintaelokuvat k√§sitt√§m√§tt√∂m√§n hienosti. H√§nen uransa alkoi 1950-luvun lopulla lyhytelokuvien parissa ja sittemmin Spielberg on tunnettu muun muassa Indiana Jones -saagasta, Schindlerin lista ja E.T. -elokuvista.  

1970-luvulla Spielberg pelotteli katsojia teattereissa Tappajahai-elokuvalla ja parikymmentä vuotta myöhemmin onnistui samalla tavalla Jurassic Parkin kanssa. Elokuvan budjetti oli 63 miljoona dollaria ja se tuotti yli biljoona dollaria maailmanlaajuisesti. Huikea ja ansaittu menestys!

Jurassic Parkin idea on edelleen nerokas. Ajatus siitä, että ihminen pystyisi herättämään dinosaurukset uudelleen henkiin, valjastamaan ne kaupallisiin tarkoitusperiin ja joutuisi sitten kasvotusten sen tosiasian kanssa, ettei ihminen pysty hallitsemaan elämää, on hurja. Elokuva oli itselleni lapsena vain uskomaton seikkailu, mutta nyt se laittaa ajattelemaan ihmisen roolia maailmassa ja meidän kunnioituksen puutetta luontoa kohtaan.

On h√§mm√§stytt√§v√§√§ miten hyvin ’Jurassic Park’ on kest√§nyt aikaa. Vaikka teknologia ja erikoistehosteet ovat t√§n√§ p√§iv√§n√§ eri luokkaa kuin 1990-luvun alussa niin dinosaurukset, etenkin T-Rex suosikkikohtauksessani karkaamassa aitojen takaa ja hy√∂kk√§√§m√§ss√§ auton kimppuun, on huippu. Toki pime√§ ja sateinen s√§√§ on eduksi dinosauruksen aitouden illuusiolle, mutta silti t√§ytyy ihmetell√§ miten taitavaa porukkaa elokuvaa on ollut tekem√§ss√§.

Näin elokuvan lapsena teatterissa äitini ja pikkusiskoni kanssa ja muistan aina, kun äiti peitti kädellään meidän silmät jännittävissä kohtauksissa. Rakastuin elokuvaan välittömästi ja sain lahjaksi Jurassic Park -salkun, jossa oli elokuva vhs-kasettina soundtrackin, lippiksen, kirjan, kartan, kulkukortin, tarran ja rannekellon lisäksi. Salkku tavaroineen on minulle edelleen hyvin tärkeä. Meillä kävi monta lasta kotona katsomassa elokuvan silloin aikoinaan, koska olin varmasti ensimmäinen keneltä se löytyi hyllystä. Tein myös omia tanssikoreografioita John Williamsin säveltämän scoren tahtiin.


Hienoa, ett√§ Finnkino esitt√§√§ vanhoja klassikoita teattereissaan, koska ne saavat paitsi uusia katsojia ja toisaalta jo aikoinaan elokuvan n√§hneet voivat fiilistell√§ ja muistella vanhoja. Olisi mahtavaa n√§hd√§ esimerkiksi jo aiemmin mainittu Tappajahai valkokankaalta. Ja huom. Jurassic Parkissa oli englanninkielinen tekstitys eli ilmeisesti n√§iss√§ esitett√§viss√§ vanhoissa klassikoissa ei ole suomenkielist√§ tekstityst√§. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)