Jurassic Park 30 vuotta 🤩



Finnkino esitti 3.9.2023 kolmekymmentä vuotta sitten ensi-iltansa saaneen klassikkoelokuvan ’Jurassic Parkin’ uudelleen teattereissaan. Oli todella nostalgista nähdä jännittävä seikkailu ja yksi suursuosikeistani valkokankaalla. Liikutuksen kyyneleet olivat todella lähellä. 

’Jurassic Parkin’ ohjaaja Steven Spielberg taitaa draama -ja toimintaelokuvat käsittämättömän hienosti. Hänen uransa alkoi 1950-luvun lopulla lyhytelokuvien parissa ja sittemmin Spielberg on tunnettu muun muassa Indiana Jones -saagasta, Schindlerin lista ja E.T. -elokuvista.  

1970-luvulla Spielberg pelotteli katsojia teattereissa Tappajahai-elokuvalla ja parikymmentä vuotta myöhemmin onnistui samalla tavalla Jurassic Parkin kanssa. Elokuvan budjetti oli 63 miljoona dollaria ja se tuotti yli biljoona dollaria maailmanlaajuisesti. Huikea ja ansaittu menestys!

Jurassic Parkin idea on edelleen nerokas. Ajatus siitä, että ihminen pystyisi herättämään dinosaurukset uudelleen henkiin, valjastamaan ne kaupallisiin tarkoitusperiin ja joutuisi sitten kasvotusten sen tosiasian kanssa, ettei ihminen pysty hallitsemaan elämää, on hurja. Elokuva oli itselleni lapsena vain uskomaton seikkailu, mutta nyt se laittaa ajattelemaan ihmisen roolia maailmassa ja meidän kunnioituksen puutetta luontoa kohtaan.

On hämmästyttävää miten hyvin ’Jurassic Park’ on kestänyt aikaa. Vaikka teknologia ja erikoistehosteet ovat tänä päivänä eri luokkaa kuin 1990-luvun alussa niin dinosaurukset, etenkin T-Rex suosikkikohtauksessani karkaamassa aitojen takaa ja hyökkäämässä auton kimppuun, on huippu. Toki pimeä ja sateinen sää on eduksi dinosauruksen aitouden illuusiolle, mutta silti täytyy ihmetellä miten taitavaa porukkaa elokuvaa on ollut tekemässä.

Näin elokuvan lapsena teatterissa äitini ja pikkusiskoni kanssa ja muistan aina, kun äiti peitti kädellään meidän silmät jännittävissä kohtauksissa. Rakastuin elokuvaan välittömästi ja sain lahjaksi Jurassic Park -salkun, jossa oli elokuva vhs-kasettina soundtrackin, lippiksen, kirjan, kartan, kulkukortin, tarran ja rannekellon lisäksi. Salkku tavaroineen on minulle edelleen hyvin tärkeä. Meillä kävi monta lasta kotona katsomassa elokuvan silloin aikoinaan, koska olin varmasti ensimmäinen keneltä se löytyi hyllystä. Tein myös omia tanssikoreografioita John Williamsin säveltämän scoren tahtiin.






Hienoa, että Finnkino esittää vanhoja klassikoita teattereissaan, koska ne saavat paitsi uusia katsojia ja toisaalta jo aikoinaan elokuvan nähneet voivat fiilistellä ja muistella vanhoja. Olisi mahtavaa nähdä esimerkiksi jo aiemmin mainittu Tappajahai valkokankaalta. Ja huom. Jurassic Parkissa oli englanninkielinen tekstitys eli ilmeisesti näissä esitettävissä vanhoissa klassikoissa ei ole suomenkielistä tekstitystä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)