Henry Sugarin ihmeellinen tarina

                    


Wes Andersonin lyhytelokuva, joka perustuu Roahl Dahlin novelliin, on sympaattinen aikuisten satu ja taattua ohjaajansa tyyliä. Huikea näyttelijäkaarti kruunaa esteettisen elämyksen. 


Ohjaaja: Wes Anderson

Käsikirjoitus: Wes Anderson, Roahl Dahl

Näyttelijät: Ralph Fiennes, Benedict Cumberbatch, Ben Kingley, Dev Patel, Richard Ayoade

Lajityyppi: draama/komedia

Kesto: 36 min


Kyseessä on ensimmäinen osa neljän Netflix- lyhytelokuvan sarjasta, jonka ideana on siirtää kirjailija Roahl Dahlin novelleja valkokankaalle. Brittiläinen Dahl kirjoitti muun muassa 19 lastenkirjaa ja yhdeksän novellikokoelmaa, joista tunnetuimmat teokset ovat jo aiemmin filmatisoidut ’Jali ja suklaatehdas’ ja ’Matilda’. 

Wes Anderson, yhdysvaltalainen auteur-ohjaaja, on omaperäinen elokuvantekijä, jonka tyyli on hyvin tunnistettava. Hän ohjasi vuonna 2009 elokuvan ’Fantastic Mr. Fox’ Dahlin lastenkirjan pohjalta. Tälläkin kertaa Dahlin ja Andersonin yhdistelmä toimii loistavasti ja kertoo hupaisan, mutta opettavaisen tarinan rikkaan Henry Sugarin ihmeellisestä elämästä. 

Henry Sugar (jonka nimi ei oikeasti ole Henry Sugar) löytää kirjan miehestä, joka näkee käyttämättä silmiään. Henry inspiroituu Imdad Khanin tarinasta ja alkaa itse harjoittaa samaa taitoa huijatakseen rahaa korttipeleissä. Elokuva kertoo Khanin elämästä lapsuudesta tämän kuolemaan saakka, jonka jälkeen nähdään miten Henry hyödyntää omaksumansa kyvyn. Tärkeä teema ja opetus ihmisen suhteesta rahaan. 
Elokuvan dialogi on nopeaa ja runsasta mikä on tyypillistä Andersonille, mutta saattaa tuntua katsojasta työläältä ja haastavalta sisäistää tarina. Koska tällä kertaa on kyseessä lyhytelokuva niin katsoja ei ehdi puutua tauotta puhuviin hahmoihin. ’Henry Sugarin ihmeellinen tarina’ on aikuisten satu, jossa on läsnä kepeys ja hilpeys mielenkiintoisen kertomuksen lisäksi. 

Andersonin elokuvien estetiikka on originellia ja ihan omanlaistaan. Yksityiskohtien runsaus ja värikylläisyys on leimallista, mutta tällä kertaa hillitymmin ja värit tuntuvat sameammilta eikä niin räikeiltä. ’Henry Sugarin ihmeellinen tarina’ on kuin suoraan teatterin näyttämöltä dialogin ja lavastuksen suhteen. Lavasteet vaihtuvat teatterimaiseen tapaan ja kamera keskittyy tarinan kertojaan. Kuvissa on vähän liikettä mikä luo tunnelman siitä, että katsoja seuraa tapahtumia näyttämöllä. Kameran liikkeet ovat huomattavasti maltillisemmat kuin esimerkiksi Andersonin edellisessä elokuvassa ’Asteroid City’.

En ole hirveästi kiinnittänyt huomiota musiikin käyttöön Andersonin elokuvissa, mutta Henry Sugarin ihmeellisessä tarinassa aloin kuunnella hiljaa kuuluvaa harrasta naisäänten laulua. Kaunis musiikki paljastui Mozartin Cosi Fan Tutte -oopperasta napatuksi. Harmonista ja sopivasti taustalla tunnelmaa rakentavaa.

Wes Anderson saa aina elokuviinsa hurjan nimekkään näyttelijät ja niin on nytkin, sillä mukana on konkari Ralph Fiennes ja Anderson ensikertalaiset Ben Kingsley, Dev Patel ja Benedict Cumberbatch, joka sopii tämän tyyppiseen materiaaliin kuin nenä päähän. Ilo nähdä tällaista vähäeleisen humoristista osaamista ja lisäksi on hauska miten miehiä kierrätetään eri rooleissa.
’Henry Sugarin ihmeellinen tarina’ on parempaa Andersonia ja viehätti samalla tavalla itseäni kuin ’The Grand Budapest Hotel’ vuodelta 2014. Kokonaisuus on tasapainoinen, viehättävä ja viihdyttävä. 36 minuuttia silmiä hiveleviä kuvia, höpsöä dialogia ja taitavaa näyttelijäntyötä. Jatko-osia odotellessa. 


                                ⭐️⭐️⭐️⭐️

                      Kuvat ja tiedot: imdb.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival