Sarjasuositus: Hormonit

                          


’Hormonit’ on mainion humoristinen minisarja keski-ikäisten elämästä vaihdevuosineen ja masennuksineen. Johanna Vuoksenmaan ohjaama kahdeksanosainen kokonaisuus ottaa ilahduttavasti käsittelyyn elämäämme monella tavalla vaikuttavat hormonit. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa.

Elena Rahkonen (Karoliina Blackburn) on 47-vuotias gynekologi, joka kärsii oudoista oireista ja pelkää pahinta eli syöpää. Syyksi paljastuu Elenan yllätykseksi vaihdevuodet. 55-vuotias Patrik Salonius (Robin Svartsröm) on psykoterapeutti ja rakkauskirjailija, joka masentuu tultuaan ensimmäistä kertaa elämässään jätetyksi. Heitä yhdistää erotausta ja yksinhuoltajuus. Elenan ja Patrikin tapailu etenee melkoisen kuoppaisesti molempia hämmentävien terveydellisten pulmien vuoksi. Onnistuuko näiden kahden erilaisen ja ei-parhaimmillaan olevan kohtalotoverin suhde?

Ohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa on tullut tunnetuksi komedioistaan kuten ’Nousukausi’, ’21 tapaa pilata avioliitto’ ja ’70 on vain numero’. Hänellä on erinomainen kyky käsitellä huumorin keinoin parisuhteita ja nykyään erityisesti keski-ikäisiä koskettavia asioita kuten ikään liittyviä odotuksia (70 on vain numero) ja uusimman sarjan kautta ihmisen hyvinvointiin olennaisesti vaikuttavia hormoneja, joiden epätasapaino koskettaa sekä naisia että miehiä. Vuoksenmaan ansiosta katsojat voivat nähdä sekä television että elokuvien puolella enemmän naishahmoja aktiivisina toimijoina ja erityisen hienoa on se, että kyseessä on vanhempien naisten tarinat, jotka yleensä eivät saa paljoakaan huomiota. 

Jaksot on nimetty oivallisesti eri hormoneilla kuvaamaan kunkin jakson sisältöä. Esimerkiksi kolmas jakso Kilpirauhanturvaaja käsittelee juurikin kilpirauhashormonia, jonka vajaa- tai liikatoiminta aiheuttaa merkittäviä haittoja ihmisen terveyteen ja elämään. Tätä ongelmaa seurataan Elenan tyttären kautta, joka on hiljalleen muuttunut väsyneeksi ja flegmaattiseksi, lopettanut itsestään ja kodistaan huolehtimisen ja epäilee painonnousun johtuvan raskaudesta. Elenan huolestuessa syytä lähdetään selvittämään hieman ”erikoisilla” tavoilla. Hyvä, että tämä nykyajan kansantauti on otettu käsittelyyn!

Sarjassa käsitellään parisuhteiden ja terveydellisten haasteiden lisäksi paljon vanhemmuutta. Elena ja Patrik peilaavat toistensa kautta omaa vanhemman rooliaan ja miten asettaa rajat olemalla samalla rakastava äiti tai isä. ’Hormonit’ nostaa myös ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tapetille eli sekä fyysisen että psyykkisen terveyden. Kaikkea kun ei voi hoitaa lääkkeillä vaan myös terapiasta on hyötyä. 

Käsikirjoitus on nasevaa, hauskaa ja ilahduttavan taattua Vuoksenmaata. Se mitä voisi kummastella on se, että miten gynekologi ei tunnista omia vaihdevuosioireitaan, mutta toisaalta se on myös lohdullista. Näin varmasti monelle käy ettei epämääräisiä oireita osaa ajatella ”mummotaudiksi” niin kuin vaihdevuosia monesti kutsutaan. Aihe on tabu ja liian vaiettu vaikka se koskettaa jokaista naista ennemmin tai myöhemmin. Sarja on hyvä avaus avoimemmalle keskustelulle.Karoliina Blackburn ja Robin Svartström ovat kerrassaan huippuja päärooleissa ja myös muut näyttelijät vakuuttavat. On virkistävää nähdä vaihteeksi tuoreempia kasvoja televisiossa kuin mitä viime aikoina on nähty. Blackburn ja Svartström ovat toki tehneet paljon tv-töitä, mutta ainakin itselleni vähemmän katsotuissa produktioissa.

’Hormonit’ on hupaisa, tabuja rikkova, inhimillinen ja tärkeä sarja. On lohdullista nähdä millaista elämä voi olla keski-iässä ja miten siitä kaikesta selviää. Herkullinen ja meitä kaikkia koskettava aihe ja toteutus parhaasta päästä!


                              ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

                    

                         Kuvat: by me ja imdb

               Tiedot: imdb.com ja fi.m.wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Harold Fryn toiveikas taival

Sarjasuositus: Blue Lights -Belfastin poliisit