Infinite Storm (2022)

                      


Jos et ole saanut talvikeleistä tarpeeksesi niin tässä on tarjolla kunnon myräkkää! Tositarina naisesta, joka uhmaa myrskyä vuoristovaelluksellaan ja pelastaa samalla paleltuneen miehen. Naomi Watts kannattelee muuten hieman ontoksi jäävää selviytymistarinaa. 


Ohjaus: Malgorzata Szumowska, Michal Englert

Käsikirjoitus: Josh Rollins

Näyttelijät: Naomi Watts, Billy Howle, Denis O’Hare, Parker Sawyers, Eliot Sumner

Lajityyppi: draama/seikkailu

Kesto: 1 t 37 min


Pam Bales, yksin elävä nainen lähtee aamuvarhaisella vaeltamaan Mount Washingtonin vuoristoon. Hän on kokenut vaeltaja, joka kuuluu myös Pemisewassetin vapaaehtoisten etsintä -ja pelastusryhmään. Tiedossa on myrskysäätä, mutta Pam ei vähästä säiky ja hänellä on sitä paitsi tärkeä muistopäivä, jonka syy avataan vähitellen. 

Patikoidessaan vuoren huipulle hän huomaa ällistyksekseen lenkkareiden jäljet lumessa, joita lähtee ihmetellen seuraamaan. Myrsky on jo saavuttanut vuoren ja voimistuu etenkin tuulen osalta hurjaksi nopeaan tahtiin. Pam löytää sekavan ja paleltuneen miehen, jonka kanssa lähtee laskeutumaan alas vuorelta. Onneksi Pam sattuu olemaan myös sairaanhoitaja, joka tietää mitä tehdä auttaakseen yksinäisestä, nimetöntä kulkijaa.

Pelastautuminen myrskyolosuhteista osoittautuu vaaralliseksi ja haastavaksi. Johniksi miestä kutsuva Pam joutuu tosissaan huolehtimaan holtittomasta pelastettavasta, joka vaikuttaa suorastaan itsetuhoisalta. Kaiken huipuksi John häipyy vauhdilla autollaan edes kiittämättä henkensä pelastanutta Pamia parivaljakon päästyä alas vuorelta takaisin parkkipaikalle.  

Takaumien kautta nähdään Pam nauttimassa yhteisistä hetkistä kahden tyttärensä kanssa. Katsojalle selviää, että tytöt ovat kuolleet traagisesti kaasuvuodon seurauksena. Muutaman päivän päästä Pam kohtaa Johnin, joka haluaa edelleen pysyä nimettömänä ja tämä kertoo menettäneensä rakkaansa vuotta aiemmin ja halunneensa itsekin kuolla vuorilla. Pam jakaa vuorostaan tarinansa pienten lastensa kuolemasta ja surun kanssa elämisestä. Käy niin, että Pamista ja Johnista tulee toistensa pelastajat niin konkreettisesti kuin kuvainnollisesti.   Tositarinaan pohjautuvan elokuvan käsikirjoitus perustuu Ty Gagnen artikkeliin ”High Places: Footprints in the Snow Led to an Emotional Rescue”. Kirjoituksen nimi summaa oivallisesti elokuvan tarinan ydinsanoman: Kyseessä ei ole vain luonnonvoimilta vaan myös itsemurhalta pelastautuminen. ’Infinite Storm’ haluaa antaa pelkän jännittävän seikkailun lisäksi toivoa niille, jotka ovat kokeneet raskaan menetyksen ja pohjattoman surun. Yksikin ihminen riittää pelastamaan toisen elämän on elokuvan tärkeä viesti.

Puolalaiset ohjaajat Malgorzata Szumowska ja Michal Englert ovat tehneet kelvollisen elokuvan, joka tosin jää hieman ontoksi kokemukseksi. Kenties liian ripeä eteneminen ja henkilöhahmojen taustojen vaillinainen käsittely vaikuttaa asiaan. Myrskyn kuvaus sen sijaan on uskottavaa tekolunta lukuunottamatta ja arvostan etenkin päähenkilöiden välistä tunnekokemusta. Elokuva saa menetyksen ja kuoleman teemoista lihaa luidensa ympärille. Naomi Watts nostaa teoksen tasoa huimasti ja tekee dialogiltaan vähäisen, mutta sanattomalta viestinnältään merkittävän roolin juuri sopivalla intensiteetillä. 

En voinut kuitenkaan lakata mieheni kanssa ihmettelemästä Pamin vaatetuksen ja varusteiden vähyyttä. Vaikka vuorilla on lunta ja pakkasta hän kulkee pelkkä urheilutoppi yläosana ilman hanskoja ja pipoja mikä on tosin myös tapahtunut oikeasti. En keksinyt muuta selitystä kuin vaihdevuosien kuumat aallot (kaikella kunnioituksella vaihdevuosien kanssa eläviä kohtaan) ja näin voi olla, kun Pam on ollut tapahtumien aikaan 53-vuotias. Ilman pipoa harhailu tuntuu kyllä käsittämättömältä ratkaisulta kiristyvässä pakkasessa, kun tiedetään, että ihmisen päästä haihtuu noin puolet kehon lämmöstä. Alla olevassa kuvassa todistusaineistoa Naomi Wattsin hahmon vaatetuksesta. 
’Infinite Storm’ ansaitsee mielestäni paremman imdb-arvosanan kuin 5,2. Elokuvan tarina on sovitettu hyvin kestoonsa nähden ja siinä on eri ulottuvuuksia osaavan pääosanäyttelijän lisäksi. Tosin elokuvan lipputulot jäivät hyvin vaatimattomaksi (1,6 miljoonaa dollaria), mutta kyllä tämän pätkän katsoi mielellään ja nostan hattua tosielämän Pamille. Elokuva on katsottavissa Netflixistä. 


                                     ⭐️⭐️⭐️

        Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.orgKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival