A Good Person (2023)

                       


Allison ajaa autollaan omasta huolimattomuudesta johtuen kohtalokkaan onnettomuuden, jonka seurauksena monen ihmisen elämä muuttuu peruuttamattomasti. Tuho-osasto -sarjasta (Scrups) tutun näyttelijän Zach Braffin käsikirjoittama, ohjaama ja tuottama draama ihmisen rikkinäisyydestä ja anteeksiannosta. 


Ohjaus: Zach Braff

Käsikirjoitus: Zach Braff

Näyttelijät: Florence Pugh, Morgan Freeman, Celeste O’Connor, Molly Shannon, Chinaza Uche, Zoe Lister-Jones

Lajityyppi: draama

Kesto: 2 t 8 min


Allison ja Nathan viettävät kihlajaisiaan autuaan onnellisena ystäviensä ympäröimänä. Seuraavana päivänä matkalla sovittamaan hääpukuja Allison ajaa onnettomuuden moottoritiellä, jossa kuolevat kyydissä olleet Molly ja Jesse, Allisonin tuleva käly miehensä kanssa. Allison itse saa vakavan päävamman, jonka hoidon seurauksena hänelle kehittyy opioidiriippuvuus. Mollyn ja Jessen tytär Ryan taas jää orvoksi, jonka isoisä Daniel, ex-poliisi, ottaa hoiviinsa.

Vuotta myöhemmin Allison asuu äitinsä luona, on narkomaani ja eronnut kihlatustaan. Hän yrittää turruttaa tuskansa ja surunsa lääkkeisiin, mutta lopulta Allison havahtuu tilanteeseensa ja hakeutuu AA-kokoukseen. Siellä on vastassa yllätys, sillä myös Daniel on paikalla toipuvana alkoholistina. He alkavat keskustella ja auttavat näin toinen toistaan. Myös Ryan kiinnostuu Allisonista tavattuaan tämän mikä ei miellytä tiukkaa ja vanhoillista isoisää. Kaksikon tutustuminen ja edesvastuuton illanvietto baarissa eskaloituu lopulta pinnan alla kyteneeseen yhteenottoon Allisonin ja Danielin välillä. 

Allison päättää ottaa itseään niskasta kiinni ja saa elämälleen uuden alun pysyttyään raittiina ja selvitettyään välinsä ex-kihlattunsa kanssa. Myös välit Danielin kanssa korjaantuvat niin, että tämä toivoo kuoleman lähestyessä Allisonin auttavan Ryanin kasvatuksessa isän korvikkeeksi ryhtyvää Nathania. 
’A Good Person’ on Zach Braffin neljäs elokuvaohjaus. Mies tunnetaan parhaiten Tuho-osasto -komediasarjan John J.D.Dorianin roolista. Minulle tuli uutena tietona hänen ohjaajataustansa. Itse asiassa Braff on ohjannut jo aiemmin näyttelijäveteraania Morgan Freemania elokuvassa ’Tyylikäs lähtö’ (2017). ’A Good Person’ on nimekkäistä näyttelijöistään huolimatta ylipitkä ja tasapaksu elokuva, mutta on sillä hetkensä. Morgan Freeman on tällä erää liima, joka pitää paketin kasassa uskomattomalla karismallaan ja kokemuksellaan (plus matalalla äänellään). 

Florence Pugh on ollut parisen vuotta hurjassa nousukiidossa ja päässyt mukaan moniin huippuelokuviin. Vastapainona hän näyttää tekevän pienemmän budjetin teoksia ja oikeastaan hänen filmografiansa on hyvin mielenkiintoinen ja erilainen. Pugh on supertaitava näyttelijä, jolta sujuu myös laulaminen, kuten tässä elokuvassa kuullaan. Harmi kyllä ’A Good Personin’ Allison ei vakuuta minua ja Florencen tulkinta suorastaan ärsyttää. Persoonallinen näyttelijä on tällä kertaa laiskan oloinen zombi, jolta odotin enemmän vaikka toki hän esittääkin narkomaania, jolle on tyypillistä tietty flegmaattisuus ja poissaolevuus. Pugh on ollut mukana myös elokuvan tuottajana ja annan ison plussan rohkeudesta laulaa ja soittaa itse omat kappaleensa.

Pakko mainita vielä nuori näyttelijä Celeste O’Connor, joka on juuri sopivan kipakka teini Ryanin roolissa. Häntä on voinut nähdä aiemmin esimerkiksi vuoden 2021 ’Ghostbusters: Afterlife’ -elokuvassa. 

Plussaa elokuvan musiikista ja kauniista lauluista kuten Cary Brothersin ’Stardust’ ja Florence Pughin ’I Hate Myself’, joka on hänen omaa käsialaansa.

’A Good Person’ tuli meillä Suomessa suoraan suoratoistopalvelu Prime Videoon ja lipputuloja se sai kerättyä kolmen miljoonan dollarin verran siellä missä sitä on esitetty teatterissa. Keskivertoa köykäisempi leffa, joka häipyy katsojansa mielestä vähin äänin. 


                                     ⭐️⭐️

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival