Are You There God? It’s Me Margaret.

                          


Hurmaavan naiivi kasvutarina 12-vuotiaasta Margaretista matkalla naiseuteen ja oman itsensä löytämiseen ystäviensä, äitinsä ja isoäitinsä tukemana. Samannimisessä 1970-luvun romaaniin pohjautuvassa elokuvassa loistaa erityisesti upea Rachel McAdams (The Notebook, Spotlight).  


Ohjaus: Kelly Fremon Craig

Käsikirjoitus: Kelly Fremon Craig

Näyttelijät: Rachel McAdams, Abby Ryder Fortson, Elle Graham, Benny Safdie, Kathy Bates

Lajityyppi: draama/komedia

Kesto: 1 t 46 min


Alakoulun viimeistä luokkaa aloittava Margaret Simon asuu vanhempiensa kanssa New Yorkissa kunnes perhe muuttaa tytön ja isoäidin kauhuksi New Jerseyn esikaupunkialueelle isän uuden työn perässä. Äiti Barbara jää huolehtimaan kodista ja osallistuu koulun vanhempaintoimikunnan erilaisiin komiteoihin taideopettajan työn sijaan. Margaret ystävystyy nopeasti naapurintytön Nancyn kanssa, joka osoittautuu melkoisen määräileväksi ja varhaiskypsäksi tapaukseksi. Tytöt ja kaksi muuta luokkakaveria muodostavat salaisen kerhon puhuakseen pojista ja murrosiän muutoksista innokkaan uteliaina.

Margaret saa opettajaltaan ehdotuksen tehdä vuoden mittainen tutkimusprojekti uskonnosta, sillä Margaretin isä on juutalainen ja äiti kristitty eivätkä nämä ole halunneet valita tyttärensä uskontoa vaan ovat jättäneet päätöksen Margaretin harteille. Tytölle selviää, että hänen äitinsä hartaasti kristityt vanhemmat ovat hylänneet tyttärensä yli vuosikymmen aikaisemmin tämän rakastuttua toisen uskontokunnan edustajaan eli tulevaan aviomieheensä. Margaret päättää käydä tutustumassa eri uskontojen tapoihin temppelissä, kirkossa ja katolilaisessa rippituolissa nähdäkseen mikä niistä voisi olla hänen juttunsa. Mielenkiintoista on se, että Margaret juttelee itsekseen Jumalalle vaikka väittääkin ettei usko tähän. 

Vuoden aikana Margaret saa huomata miten uskonto voi hajottaa ihmissuhteita, miten olla kunnon ystävä ja miltä tuntuu muuttua tytöstä naiseksi. Myös Barbara -äiti löytää itsensä ja oman paikkansa uudessa yhteisössä, joten mukana on kahden eri sukupolven kasvutarina.

1970 julkaistu Judy Blumen samanniminen romaani oli suosittu nuorisoa kiinnostavien teemojensa vuoksi ja sai hänet kirjoittamaan toisen kirjan samoista teemoista pojan näkökulmasta käsin. En ole lukenut Blumen alkuperäisteosta, mutta elokuva vaikuttaa tavoittaneen aikakauden tunnelman osuvasti eivätkä esimerkiksi seksuaalisuuteen ja murrosiän muutoksiin liittyvät kiinnostuksen kohteet ole vieläkään vanhentuneet vaikka nykynuoriso saakin tietonsa taatusti muualta kuin piilotetuista Playboy -lehdistä ja anatomiankirjoista. 
’Are You There God? It’s Me Margaret.’ on vahvasti tyttöjen ja naisten elokuva. Pystyin eläytymään nuoren tytön epävarmuuksiin, itsensä vertaamiseen muihin ja muutosten mukanaan tuomaan hämmennyksen tunteeseen totaalisen hyvin. Myös esimerkiksi koulun oppitunti, jossa käsiteltiin kuukautisia on yhtä vaivaannuttava henkilökohtaisena muistikuvana kuin mitä elokuvassa. 

Edellä mainitut seikat tekivät kirjasta vallankumouksellisen kuten myös siitä syystä, että Margaret saa itse valita uskontonsa. Elokuvassa esitetään miten jyrkästi uskonto voi jakaa ihmiset ja miten aiheeseen liittyy tietynlainen fanaattisuus ja väittely siitä mikä uskonto on enemmän oikeanlainen. Margaret pettyy lopulta koko konseptiin, mutta jatkaa yksinpuheluaan Jumalalle tai kenties se on enemmän keskustelua itsensä kanssa?

Margaretin ja äitinsä Barbaran suhde on ehkä täydellisin mitä olen nähnyt elokuvissa esitettävän. Suorastaan kadehdittavan lämmin, lempeä ja avoin. Rachel McAdams on niin aidon oloinen äidin roolissa, että herkistyin ja nautin suunnattomasti joka kohtauksesta, jossa hän oli mukana. On suuri vääryys ettei McAdams saanut Golden Globes -ehdokkuutta suvereenista suorituksesta. 
Nimiroolissa nähtävä, jo melkoisen kokenut näyttelijä Abby Ryder Fortson (Ant-Man, A Dog’s Journey) onnistuu mainiosti välittämään nuoren tytön tuntemukset. Sen sijaan konkaritekijä Kathy Bates on ärsyttävän teennäinen ja epäuskottava mummona. Johtuneeko siitä, että hänelle on annettu niin sanotusti kevyimmät eväät mistä ammentaa? 

’Are You There God? It’s Me Margaret.’ (mikä klassikoksi muodostunut nimihirviö) on sympaattinen, hyvän mielen elokuva, jonka seurassa viihdyin helposti. Onhan se hyvin kiiltokuvamainen ja viaton, mutta toisaalta se tuntui virkistävältä vaihtelulta. Elokuva on tällä hetkellä vuokrattavissa muun muassa Viaplayn ja iTunesin kautta.                                     ⭐️⭐️⭐️

        Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival