Myrskyluodon Maija (2024)

                        


Pakahduttavan hieno Tiina Lymin ja koko työryhmän taidonnäyte! Lähes kolmetuntinen ’Myrskyluodon Maija’ vakuuttaa kaikilla osa-alueilla, mutta etenkin kuvauksen ja taitavan näyttelijäntyön saralla. 19.1.2024 ensi-iltansa saanut kotimainen elokuvaelämys kannattaa kokea valkokankaalta.


Ohjaus: Tiina Lymi

Käsikirjoitus: Tiina Lymi

Näyttelijät: Amanda Jansson, Linus Troedsson, Jonna Järnefelt, Tobias Zilliacus

Lajityyppi: draama

Kesto: 2 t 44 min


Pakko todeta heti alkuun, että en ole nähnyt Åke Lindmanin ohjaamaa televisiosarjaa vuodelta 1976 saati lukenut Anni Blomqvistin Myrskyluoto -romaanisarjaa, jonka pohjalta sarja -ja elokuvasovitukset on tehty. Aukko sivistyksessä, tiedetään. Sen sijaan Lasse Mårtenssonin upea tunnusmusiikki on tullut tutuksi ja pianolla soitetuksi lukuisia kertoja. Katson siis Tiina Lymin ohjaaman uuden version ennakkoluulottomin silmin, mutta suurin odotuksin, sillä ylistävät arviot elokuvasta eivät ole jääneet huomaamatta. Myös muut keski-ikäiset ja seniorit olivat lähteneet varmasti samoin odotuksin liikkeelle ilahduttavan sankoin joukoin iltapäivänäytökseen.

Elokuvan alussa luonnonlapsi Maija elää nuoren ja viattoman tytön elämää. Tämän leikkisä luonne ei oikein istu syvästi uskovaiseen yhteisöön ja Maija joutuu kohtaamaan aikuistumiseen kuuluvia kokemuksia, jotka eivät ole lähellekään kivuttomia. Kylään saapuva Janne ihastuu kepeään Maijaan oitis ja pyytäessään tätä vaimokseen tämä ei totisesti ilahdu ajatuksesta, mutta Janne on kärsivällinen ja kesyttää Maijan kuin villivarsan. 

Pariskunta muuttaa avioiduttuaan omalle saarelleen, Myrskyluodolle, jonka elinolosuhteet ovat vaativat ja elämä niukkaa. Jannen rauhallinen olemus tasapainottaa omien sanojensa mukaan äkkiväärää Maijaa, joka uskoo lujasti Jumalaan ja luonnonhenkiin, mutta molempia yhdistää samalla tuike silmissä ja elämän ilo. 

Rakkaus roihuaa ja perhe kasvaa usealla lapsella parin toiveiden mukaisesti. Maija ja Janne rakentavat omannäköisensä, eristäytyneen maailman, johon mahtuu runsaasti huumoria kovan työn vastapainoksi. Yllättäen idylli särkyy sodan ja kuoleman, rantautuessa saarelle. 

Janne pakenee kotoaan englantilaisilta sotilailta Maijan joutuessa huolehtimaan yksin kodista ja perheestä tunkeilijoiden lisäksi. Hänestä kehittyy lujatahtoinen ja rohkea nainen, joka ei pelkää vihollisen edessä. Sodan loputtua elämä Myrskyluodolla palautuu ennalleen muututtua silti lopullisesti. Paikkaa, josta paha on poissa, ei enää koskaan ole olemassakaan. ’Myrskyluodon Maija’ on ennen kaikkea Jannen ja Maijan rakkaustarina, josta ei intohimoa puutu. Täytyy sanoa, että pääosia näyttelevien Amanda Janssonin ja Linus Troedssonin välinen kemia ja yhteys on täydellinen. Jannen ja Maijan rakkaus tulkitaan niin vahvasti, ettei voi kuinka huokailla ihastuksesta. Myös muut näyttelijät ovat taitavia rooleissaan, mutta pääosakaksikko on omalla tasollaan. Jansson herättää Maijan henkiin herkästi ja Troedsson Jannen vakaan vastaansanomattomasti. 

Elokuvan kuvaus on upeaa katsottavaa ja etenkin luonnonkuvaus ihastuttavaa. Eipä ihme, sillä kuvauksesta vastaa kolminkertainen Jussi-voittaja Rauno Ronkainen. Rakastuin luontokuvien ansiosta saaristomaisemiin. Myös säveltäjä Lauri Porran musiikki on viehättävän vivahteikasta ja kuvaa sielukkaasti tapahtumia ja henkilöhahmojen tunnekokemuksia. Kuullaanpa lopuksi myös koskettava Mårtenssonin ’Myrskyluodon Maija’ -tunnuskappale kuin pisteenä iin päälle.

Tiina Lymi, joka tunnetaan vielä paremmin näyttelijänä, on käsikirjoittanut ja ohjannut elokuvan mestarillisin ottein. Vaikutuin suuresti hänen varmoista otteistaan ja siitä miten upean kokonaisuuden Lymi on visioinnut ja toteuttanut, kun kyseessä on kuitenkin vasta kuudes Lymin ohjaama elokuva. Yksi Suomen elokuvahistorian kalleimmista elokuvista neljän miljoonan euron budjetillaan jatkaa hienoa suomalaista osaamista viime vuoden elokuvamenestysten ’Kuolleet lehdet’ ja ’Lapua 1976’ jalanjäljissä. Toivon mukaan katsojat löytävät myös tämän mestariteoksen äärelle. 


                                 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival