The Holdovers

                     


Täydellinen. Ainut sana mikä tuntuu sopivan kuvaamaan tätä mestariteosta. Hauska, koskettava, täynnä loistavaa dialogia ja näyttelijäntyötä. Paul Giamatti voitti Golden Globesin parhaasta miespääosasta täysin ansaitusti. Kannattaa mennä katsomaan leffateatteriin! 


Ohjaus: Alexander Payne

Käsikirjoitus: David Hemingson

Näyttelijät: Paul Giamatti, Da’Vine Joy Randolph, Dominic Sessa

Lajityyppi: draama/komedia

Kesto: 2 t 11 min


’The Holdovers’ on elokuva, josta tietää ensimmäisten minuuttien jälkeen, että sen parissa tulee viihtymään. Kuin lämmin viltti, jonka sisään voi kääriytyä kylmänä päivänä ja elokuvan huomioiden parhaiten joulun aikaan. 

Tapahtumat sijoittuvat vuosien 1970-1971 taitteeseen Bartonin sisäoppilaitokseen, jonka oppilaat ovat lähdössä kotiin joulunviettoon. Paul Hunham, tiukka historian opettaja saa epäkiitollisen tehtävän jäädä töihin vahtimaan muutamaa oppilasta, joilla ei ole mahdollisuutta matkustaa perheidensä luokse pyhien ajaksi. Paikalle jää muun muassa hyvin koulussa menestyvä, mutta niskuroiva Angus Tully ja Jason Smith, amerikkalaisen jalkapallon pelaaja, joka ei ole suostunut leikkaamaan hiuksiaan ja tästä syystä isä on jättänyt hänet kouluun. Tosin isä heltyy pian ja saapuu hakemaan poikansa ja ottaa mukaan kolme muuta oppilasta helikopterillaan. 

Tully jää viettämään joulua ja uutta vuotta opettajansa ja koulun keittäjän Maryn kanssa. Kylläpä sitä sitten sattuu ja tapahtuu kaikenlaista onnettomuudesta Bostonin opintoretkeen. Näitä kolmea yhdistää yksinäisyys, menetyksen kokemukset ja tarve tuntea olonsa hyväksytyksi ja pidetyksi sellaisena kuin on. Loppujen lopuksi yhdessä vietetty aika sitoo kolmikon yhteen rakkaudella ja välittämisen lämmöllä. 
Alexander Payne tai Alexander ”The Great” niin kuin Paul Giamatti ohjaajaa kutsui Golden Globes -voittopuheessaan, tunnetaan etenkin elokuvistaan ’Sideways’ (2004) ja ’The Descendants’ (2011), joista Payne on voittanut Oscarit parhaasta käsikirjoituksesta. Hän palasi tässä uusimmassa ohjauksessaan yhteistyöhön näyttelijä Giamattin kanssa, joka oli mukana myös ’Sideways’ -elokuvassa. Kaksikon työskentely kantaa selvästi hedelmää ja siinä on ihan omanlaistaan taikaa. 

Tällä kertaa Payne ei vastaa käsikirjoituksesta vaan se on David Hemingsonin käsialaa, jonka taustalta löytyy televisiotuottajan ura. Aika yllättävää sanoisin. Käsikirjoitus on napakymppi: täynnä inhimillisyyttä, älykästä huumoria ja nasevaa dialogia. Parasta mitä olen pitkään aikaan kokenut. Ja kun vielä ohjaus ja näyttelijät ovat priimaa niin mitä muuta voisi edes odottaa kuin klassikkoa.

Paul Giamatti on ilmiömäinen hassuine kävelyineen ja karsastavine silmineen. Kyseessä on yksi ellei paras hänen rooleistaan ja kyllä rakkaus tähän elokuvaan välittyy kaikesta. Nuoren Dominic Sessan esikoisrooli vakuuttaa täysin ja jättää katsojan odottamaan innolla tulevia näyttelijäntöitä. Golden Globesin parhaasta naissivuosasta voittanut Da’Vine Joy Randolph on kokenut tekijä sekä teatterin, television että elokuvan puolella ja osuu nyt kultasuoneen poikansa kuolemaa surevana keittäjänä. 

Reilu kaksituntinen meni kuin siivillä enkä katsonut kelloa kuin kerran sillä ajatuksella, että eihän tämä vielä lopu. Tästä tulee tulevien joulujen klassikkoleffa, jonka lämminhenkinen tarina tulee naurattamaan ja itkettämään monet kerrat kuten nyt jo kävi. Täysi teatterisalillinen katsojia nautti varmasti olostaan ilmeistä ja äänistä päätellen. 


                              ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org
     

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival