Plane (2023)Lentokone joutuu ukkosmyrskyyn, joka vaurioittaa konetta kohtalokkaasti. Taitava lentäjä Brodie Torrance tekee hätälaskun Filippiinien saarelle, joka osoittautuu pahamaineiseksi kapinallisten hallitsemaksi Jolon saareksi. Toimintaa ja väkivaltaa tirisevä macholeffa on kuin kaksi erillistä elokuvaa yhdessä ja jättää paljon toivomisen varaa.


Ohjaus: Jean-Francois Richet

Käsikirjoitus: Charles Cumming, J.P.Davis

Näyttelijät: Gerard Butler, Mike Colter, Yoson An, Tony Goldwyn

Lajityyppi: toiminta/trilleri

Kesto: 1 t 47 min


Leskimies, lentokapteeni Brodie Torrance kiirehtii tyttärensä luo uudenvuodenaaton viettoon, mutta sitä ennen on vielä yksi lentomatka jäljellä Singaporesta Honoluluun. Jännitystä luo matkan varrelle ennustettu myrsky ja henkirikoksesta epäilty vanki Louis Gaspare, jota kuljetetaan koneessa yhtenä matkustajista. 

Koneeseen osuu salama, joka saa aikaan katastrofaalisen elektronisen vian eikä Torrancen auta kuin tehdä pakkolasku yhdelle Filippiinien saarista. Kyseessä on kapinallisarmeijan ja sen johtajan Datu Junmarin hallitsema Jolon saari, jossa Torrance ja Gaspare yrittävät saada puhelimitse kontaktin ulkomaailmaan ja pidettyä matkustajat elossa ja turvassa. 

Välienselvittely kapinallisten, Torrancen ja Gasparen välillä on väistämätön ja on arvattavissa kumpi osapuoli vetää pidemmän korren. Lentokone onnistutaan saamaan vielä sellaiseen kuntoon, että pako toiselle saarelle ja sen pienelle lentokentälle on mahdollista. 

Lippukassoilla hyvin menestynyt toimintaelokuva, joka keräsi tuloja kolminkertaisesti budjettiin nähden, on hämmentävän kahtiajakoinen. Toisaalta siinä on katastrofileffan ainekset lentokoneen joutuessa myrskyn silmään, mutta noin puolessa välissä elokuva muuttuu perusramboilua sisältäväksi toimintamätöksi. Taistelukohtaukset ovat jopa yllättävän väkivaltaisia omaan makuuni. 
Ranskalainen Jean-Francois Richet on päässyt ohjaamaan aiemmin esimerkiksi Mel Gibsonia ja Vincent Casselia. Nyt vuorossa on ollut Gerard Butler, joka on jäänyt ansaan b-luokan leffoihin pidemmäksi aikaa. Omat suosikkini herralta ovat ’Phantom of the Opera’, ’P.S. I Love You’ ja trilogia Mike Banningin roolissa eli ’Olympos/London/Angel Has Fallen’ -elokuvat. Noista päivistä ollaan kaukana vaikka ’Plane’ miellytti kriitikoitakin kohtalaisen hyvin. Butler ja vastanäyttelijänsä Mike Colter (Men in Black 3, The Good Wife) ovat eittämättä teräksisessä kunnossa ja vakuuttavat toimintakohtauksissa eikä dialogin osalta tarvitse ihmeitä tehdäkään. 

Elokuvassa vilisee käsittämättömän paljon epäuskottavuuksia, jopa siinä määrin, että se huvittaa. Esimerkkinä kohtaus lentokoneen kohdatessa myrskyn: Torrance kuuluttaa matkustajia istumaan paikallaan turvavyöt kiinni (ohje mitä ei noudateta, koska on tärkeämpää saada kännykkä takaisin käteen) ja hetken päästä kapteeni Torrance itse lähtee matkustamoon ja loukkaa itsensä sen sijaan, että olisi kuuluttanut ohjaamosta mikä on normikäytäntö. Torrancen hahmo on muutenkin kovin kaikkivoipa, jopa ärsyttävyyteen asti. 

’Plane’ iskee kenties paremmin mieskatsojiin. Tykkään kyllä toimintaleffoista, mutta tämä tuntui liian raa’alta ja juoneltaan hölmöltä ja vaikka pidän Gerard Butlerista niin tällä kertaa hän ei onnistunut säväyttämään yhtään. Elokuva tuntui ajanhaaskaukselta kohtalaisen lupaavan alun jälkeen. Jolon saari -osuus vei liian erilaisiin tunnelmiin ja kuin eri leffaan. 


                                        ⭐️

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Seinen syvyyksissä (2024)