Kreikkalainen naimakauppa 3 (2023)

                       


Vuonna 2002 ’Kreikkalainen naimakauppa’ oli yllätyshitti. Viime vuonna julkaistiin trilogian täydentävä kolmas osa, jossa Toula lähtee perheensä ja sukunsa kera Kreikkaan toimittamaan edesmenneen isänsä viimeistä toivetta. Elokuva on täyttä sähellystä ja vain kalpea aavistus nokkelasta ensimmäisestä osasta. 


Ohjaus: Nia Vardalos

Käsikirjoitus: Nia Vardalos

Näyttelijät: Nia Vardalos, John Corbett, Louis Mandylor, Elena Kampouris, Gia Carides, Joey Fatone, Lainie Kazan, Andrea Martin

Lajityyppi: romanttinen komedia

Kesto: 1 t 33 min


Nia Vardalos, joka näyttelee kreikkalaisesta perheestä ja kulttuurista Amerikassa kertovan trilogian pääosaa, on myös käsikirjoittanut kaikki kolme ja ohjannut viimeisimmän elokuvan. Vardalos, jonka vanhemmat ovat kreikkalaisia, osui kultasuoneen ’Kreikkalainen naimakauppa’ elokuvallaan vuonna 2002, jonka pieni budjetti oli noin viiden miljoonan dollarin luokkaa ja tuotti lähes 370 miljoonaa dollaria lipputuloja. 

Vardalos on näytellyt eniten television puolella ja elokuvien osalta merkittävin panostus on tämän kyseisen elokuvasarjan saralla. Eittämättä katsoessani viimeisintä osaa, joka ilmestyi viime vuoden syksyllä, tuntui vahvasti rahastuksen makua  ja että tarina olisi kannattanut jättää jo ensimmäiseen osaan, joka kertoi hauskasti ja parhaan käsikirjoituksen Oscar-ehdokkuuden arvoisesti Toula Portokaloksen ja Ian Millerin rakkaustarinan. Pariskunta kun joutui piilottelemaan rakkauttaan, koska Ian ei ole kreikkalainen ja Toulan perheen oli vaikeaa hyväksyä tätä. 

Kakkososassa, joka ilmestyi vuonna 2016, seurattiin Toulan ja Ianin 17-vuotiaan tyttären aikuistumista ja Toulan jo iäkkäiden vanhempien naimisiinmenoa, kun kävi ilmi, ettei heidän liittonsa ollutkaan virallinen. Käytännössä elokuva tuntui ensimmäisen toisinnolta ja menestyksen epätoivoiselta uusimisyritykseltä.  

’Kreikkalainen naimakauppa 3’ kuljettaa Toulan ja Ian tyttärensä ja sukunsa voimin Kreikkaan jonkinlaiseen sukukokoukseen viemään edesmenneen perheenpään Gus Portokalosin eli Toulan isän päiväkirjan tämän kolmelle lapsuudenystävälle. Matkasta muodostuu täysi sekasotku, jonka alkuperäinen tarkoitus häviää ja päädytään (yllätys yllätys) viettämään häitä. Tällä kertaa vihitään Toulan isän salatun lehtolapsen poika. 
Voi sanoa, että Nia Vardalos on lypsänyt kahden kulttuurin yhteentörmäyksestä huumoria ammentaneen lehmän viimeiseen pisaraan asti ja todella toivon, että tarinalle ei enää tehdä jatkoa. Ensimmäisen elokuvan mainio käsikirjoitus on kuin kaukainen muisto kolmanteen osaan verrattuna. Toisaalta on looginen veto, että tarina tapahtuu Kreikassa ja näin olisi voitu tehdä jo kakkososassa, mutta se ei tavoita samaa henkeä ja kulttuurieroille naureskelua kuin ykkösosa. Sääli, kun ei osata lopettaa ajoissa ja huipulla. 

On toki mukava nähdä tutut hahmot ja esimerkiksi Ian Milleriä näyttelevä John Corbett näyttää nuorentuneen sitten kakkososan. Vardaloksen esittämä Toula on täysin sivuroolissa muun suvun säheltäessä ympärillä, mutta lempihahmoni Voula-täti on sentään säilyttänyt otteensa. 

’Kreikkalainen naimakauppa 3’ meni meillä Suomessa suoraan Apple +-palveluun ymmärrettävistä syistä eikä sen menestys lippuluukuilla ollut mainittavaa. Parasta elokuvassa on Kreikan vehreät maisemat, joiden myötä pääsin muistelemaan omaa Ateenan reissuani 2000-luvun alussa. 


                                             ⭐️
   
            Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival