Emily The Criminal (2022)

                       


Opintolainaansa takaisin maksava Emily tarvitsee kipeästi töitä, mutta ongelmaksi muodostuu hänen aiempi rikosrekisterinsä. Rahapulassaan Emily ajautuu mukaan rikolliseen toimintaan. Netflixin tämän hetken suosituin elokuva on vetävän moderni Bonnie ja Clyde -versio, jossa Emilyn selviytymiskamppailu varastaa huomion. 


Ohjaus: John Patton Ford

Käsikirjoitus: John Patton Ford

Näyttelijät: Audrey Plaza, Theo Rossi, Megalyn Echikunwoke, Gina Gershon

Lajityyppi: rikos/trilleri

Kesto: 1 t 36 min


Emily Benetto on tuomittu törkeästä pahoinpitelystä mikä vaikeuttaa huomattavasti työnhakua ja sitä kautta kymmenien tuhansien dollareiden opintolainan takaisinmaksua. Hän saa tuttavaltaan numeron, joka johdattaa Emilyn tienaamaan nopeasti suuria summia rahaa, sillä kyseessä on luottokorttihuijaus. Rahanhimo kasvaa nopeasti ja elokuvassa toteutuu hyvin sanonta ”More Money, More Problems”. Emily saa toimeksiantonsa Yousefilta, jonka kanssa syntyy myös romanttista vipinää.

’Emily the Criminal’ on John Patton Fordin esikoiselokuva, jonka hän on paitsi ohjannut myös käsikirjoittanut. Se tuotti budjettinsa verran lipputuloja eli tekijät saivat niin sanotusti omansa takaisin. Elokuvan vahvinta antia on sen käsikirjoitus ja erityisesti päähenkilö. Emilyn epätoivoiseen tilanteeseen on helppo samaistua ja ymmärtää häneen valintojaan. Suorapuheinen nainen ei ole miellyttävä tai kovin pidettävä hahmo, mutta sisua tai pelottomuutta häneltä ei ainakaan puutu. Emilyn edesottamuksia seuraa kauhunsekaisin tuntein ja toivoen, ettei tälle käy huonosti ja toisaalta katsoja voi luottaa siihen, että Emily selviytyy mistä vaan. Hänessä piilee tietynlainen rikollisen identiteetti mikä vain vahvistuu matkan varrella. Sanoisin, että kyseessä on hyvin mielenkiintoinen ja poikkeava naishahmo.

Elokuva on selvästi Audrey Plazan show, joka nähdään pääroolissa. Plaza tunnetaan myös koomikkona, joka on ollut mukana ’Parks and Recreation’ -sarjassa, mutta tunnetuin tv-työ häneltä on ’White Lotus’ -sarjan toinen kausi, josta Audrey sai Emmy ja Golden Globes-ehdokkuudet. Plaza on sopivan ilmeetön ja kova Emilynä ja vakuuttava näin ollen roolissaan. Eittämättä hän oli tosin samantyylinen myös ’White Lotuksen’ Harperina, joten liekö Audreylle tyypillinen olemus? 
’Emily the Criminal’ on hurja tarina epätoivosta ja selviytymisestä. Mihin ihminen voikaan kyetä tavoitellessaan parempaa tulevaisuutta? Kuinka suuri merkitys yksilölle on taloudellisella tilanteella? Emily oli joutunut luopumaan unelmistaan, mutta periksiantamattomuutensa ja eittämättä kyseenalaisten valintojensa ansiosta hän raivaa tietään kohti toiveidensa elämää. Ihmissuhteet ovat matkaan varrella hyötytavaraa eikä Emily ole loppujen lopuksi riippuvainen kenestäkään.  

Elokuvan loppu herättää ristiriitaisia tunteita, mutta istuu toisaalta hyvin Emilyn persoonaan. Jäin pohtimaan oliko loppu Emilylle onnellinen vai ei ja päädyin siihen, että ainut oikea olematta liian siirappinen valinta. Itse asiassa virkistävän kiinnostava lopetus.  


                                     ⭐️⭐️⭐️

       Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival