Elämän polkuja (1999)

                       


Sigourney Weaver ja Julianne Moore tähdittävät draamaa, jossa kouluterveydenhoitajaa syytetään lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä traumaattisen tapaturman jälkeen. Yhteisön ulkopuolelle jääminen muuttaa Goodwinin perheen elämän totaalisesti. 


Ohjaus: Scott Elliott

Käsikirjoitus: Peter Hedges, Polly Platt

Näyttelijät: Sigourney Weaver, Julianne Moire, Chloë Sevigny, David Strathairn, Arliss Howard, Louise Fletcher

Lajityyppi: draama

Kesto: 2 t 7 min


Alice Goodwin, virkistävän rehellinen nainen, pyörittää kahden lapsen kotia maatilalla Wisconsinissa yhdessä miehensä Howardin kanssa. Lisäksi hän työskentelee paikallisen koulun terveydenhoitajana. Kesäloman alettua Alicen hyvä ystävä Theresa jättää tyttärensä tämän hoitoon, mutta kaksivuotias Lizzy hukkuu maatilan vieressä olevaan lampeen. 

Kukaan, etenkään Theresa, ei syytä Alicea tytön kuolemasta, mutta pian hän saa syytteen lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja yhteisö kääntyy Alicea vastaan hänen ja aviomiehensä seuratessa voimattomina vierestä. Alice pidätetään ja koska takuusumma on suuri hän joutuu odottamaan oikeudenkäyntiä vangittuna. Goodwinin perheen elämä muuttuu täysin olosuhteiden pakosta eikä palaa enää ennalleen.

Elämän polkuja (alkup. A Map of the World) perustuu samannimiseen Jane Hamiltonin romaaniin. Teos pohtii sitä miten merkityksettömältä tuntuva hetki voi muuttaa ihmisen elämän lopullisesti. Romaani oli Oprahin kirjakerhon valinta joulukuussa 1999 eli samoihin aikoihin, kun elokuva sai ensi-iltansa. Hauskana yksityiskohtana tähän liittyen mainittakoon, että elokuvassa vankilan naiset katsovat Oprahin ohjelmaa ja ainakin yksi vangeista haaveilee olevansa Oprah. 
Elokuva alkaa vahvasti ja mielenkiintoisesti, mutta Alicen jouduttua vankilaan focus katoaa ja hajoaa liian moneen suuntaan. Kyseessä on tekemätön paikka, kun tarina itsessään muuttuu melkoisen hölmöksi ja epäuskottavaksi. Alice toimii täysin holtittomasti rehellisyyden nimeen vannoen ja aviomiehensä Howard on vain seksinnälkäinen wannabe-farmari, joka ei kestä fyysisesti muutamaa kuukautta ilman vaimoaan. Alicen kertojana toimiminen sekä elokuvan alussa että lopussa on myös jotenkin halvanoloinen ja alleviivaava ratkaisu. Muuten ’Elämän polkuja’ saa kyllä pysymään kiinnostuneena hahmojen tilanteista ja kaksi tuntia kuluu huomaamatta. Se, että kyseessä on Scott Elliottin ainoaksi ohjaukseksi jäänyt teos selittää paljon elokuvan epätasaisuudesta. 

Näyttelijät tekevät mukiinmenevät suoritukset ja parhaiten onnistuu Sigourney Weaver, joka sai roolistaan Golden Globes-ehdokkuuden. Muut hahmot ovat lähinnä statisteja ja Alicen edesottamusten sivustakatsojia. Erityisesti Howardin karaktääri jää kovin ontoksi. 

Joskus musiikki eli score ei vain tunnu sopivalta tai onnistuneelta elokuvaan ja näin käy tällä kertaa. Pehmeä fiilistely kitaralla on aivan liian imelää ja kepeää. Oikeastaan Pat Methenyn sävellystyö sopisi paremmin romanttiseen komediaan. Musiikki suorastaan häiritsi katselukokemusta. 

’Elämän polkuja’ on katsottavissa Prime Video -suoratoistopalvelussa, mutta ilman suomennosta. Itse katsoin sen englanninkielisellä kuvailevalla tekstityksellä ja sillä pärjäsi vallan mainiosti. 


                                      ⭐️⭐️⭐️

      Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival