Yölento (2005)

                     


Huikeat Cillian Myrphy, Rachel McAdams ja Brian Cox Wes Cravenin jännityselokuvassa vuodelta 2005. Netflixin tarjonnasta löytyvä Yölento (alkup. Red Eye) on tiivistunnelmainen trilleri, jossa taistellaan aikaa ja salamurhaa vastaan. 


Ohjaus: Wes Craven

Käsikirjoitus: Carl Ellsworth

Näyttelijät: Rachel McAdams, Cillian Murphy, Brian Cox

Lajityyppi: jännitys/trilleri

Kesto: 1 t 26 min


Lisa Reisert on palaamassa Dallasista kotiin Miamiin isoäitinsä hautajaisista, kun hän kohtaa lentokentällä hurmaavan Jackson Rippnerin. Mies myös istuu Lisan vieressä yölennolla, mutta käy ilmi ettei kyseessä olekaan onnekas sattuma vaan Jackson paljastaa olevansa terroristi, jonka suunnitelmana on salamurhata Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuudesta vastaava Charles Keefe perheineen. Tähän hän tarvitsee Lux Atlantic-hotellissa päällikkönä työskentelevän Lisan apua, sillä tämän pitää vaihtaa Keefen huone terroristi-iskuun paremmin sopivaksi tai Lisan isä pääsee hengestään. Tästä asetelmasta käynnistyy henkeäsalpaava taistelu Lisan ja Jacksonin välillä. Onnistuuko Jackson julmissa aikeissaan vai pystyykö Lisa pysäyttämään salamurhan ja pitämään isänsä hengissä? 

Kauhuelokuvien konkariohjaaja Wes Craven, jonka käsialaa ovat muun muassa Painajainen Elm Streetillä ja neljä ensimmäistä osaa Scream-saagasta, vaihtoi välillä hieman kevyempään genreen eli trilleriin onnistuen mainiosti. Toki Craven toi Yölentoon pientä ekstraa eli mausteita kauhuelokuvista mikä on havaittavissa muun muassa Lisan ja Jacksonin yhteenotossa Lisan lapsuudenkodissa. Harvemmin olen jännittänyt niin paljon kuin tuota kohtausta katsoessani. 

Tehokkaasti hyödynnetty puolitoista tuntinen tarjoaa yllättävän herkullisia takaa-ajoja ja piinavia hetkiä lentokoneen ahtaissa tiloissa. Käsikirjoitukseen on onnistuttu rakentamaan ei niin ennalta-arvattavaa materiaalia vaikka tietyllä tapaa lopputulema on tiedettävissä hyvissä ajoin. Pitkästä aikaa nautin jännäristä, jossa hyvis eli tällä kertaa naispäähahmo on pahista kekseliäämpi ja voimakkaampi. Yleensä päävihollinen tuntuu voittamattomalta eikä vahingoitu mistään, mutta nyt on toisin. Tähän on myös tarinallinen syy, sillä Lisa on aiemmin kokenut järkyttävän henkeä uhkaavan tilanteen ja vannonut ettei se tule toistumaan ja siksi hän osaa pitää puolensa paremmin kuin hyvin. Minulla ja monella muulla on meneillään Cillian Murphyn aikakausi ja ilahduin huomatessani, että Netflix on ottanut ohjelmistoonsa elokuvan, jota en ollut mieheltä nähnyt. Olen myös Rachel McAdamsin fani, joten ilo oli vielä entistä suurempi. Cillian Murphy paljastaa tässä elokuvassa taas erilaisen puolen itsestään. Pistävät siniset silmät kätkevät tällä kertaa taakseen miellyttävän, mutta kylmäverisen terroristin ja Murphy pääsee näyttämään valkokankaalla osaamistaan myös toimintakohtausten osalta. Rachel McAdams on tehnyt myös aika laajalla otannalla eri genrejä, mutten ollut nähnyt häntä jännityselokuvassa. Hänessä on hurmaavaa herkkyyttä ja samalla päättäväistä voimaa. Succession -sarjan matriarkkaisänä tunnetuksi tullut Brian Cox, jonka työntäyteinen ura on kestänyt jo käsittämättömät seitsemän vuosikymmentä, tekee ’Yölennossa’ pienen ja vaatimattoman roolin Lisan isänä, mutta uhkuu siitä huolimatta auktoriteettia ja kokemusta.

’Yölento’ on livahtanut itseltäni täysin ohi aiemmin enkä tiedä onko elokuvaa nähty Suomen valkokankailla ilmestyessään vai onko se mennyt suoraan vuokrahyllyille, mutta onneksi se on nyt katsottavissa suoratoiston kautta. Elokuva on juuri sopivan mittainen, jotta jännite pysyy hyvin yllä loppuun saakka. Viihdyin mainiosti lippuluukuilla menestyneen Wes Cravenin tarjoileman trillerin äärellä ja tämän leffan voisin katsoa helposti uudestaan! 


                                     ⭐️⭐️⭐️


     Kuvat ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org      

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival