The Eternal Memory (2023)

                       


Paulina ja Augusto ovat olleet yhdessä 23 vuotta. Augusto sairastuu vähän yli 60-vuotiaana Alzheimerin tautiin ja Paulina hoitaa miestään uskomattomalla lämmöllä ja huumorilla. Parhaan dokumentin Oscar-ehdokas Chilestä on ennen kaikkea valoisa ja lempeä kuvaus pyyteettömästä rakkaudesta, joka kannattelee niin hyvinä kuin pahoina päivinä.

Toimittajana uransa tehnyt Augusto Góngora ja näyttelijä, kulttuuriministeri Paulina ”Pauli” Urrutia aloittivat seurustelun 1990-luvun lopulla. Pariskunta remontoi unelmiensa kodin ja asui siellä yhdessä Auguston kahden lapsen kanssa. Pari ehti olla kaksikymmentä vuotta yhdessä ennen avioitumistaan. Tässä vaiheessa Augusto oli jo sairastunut Alzheimeriin. Dokumentintekijä Maite Alberdi seurasi avioparin arkista elämää neljän vuoden ajan vuodesta 2018 vuoteen 2022 taltioiden sairauden etenemisen ja muun muassa koronan aiheuttaman eristäytyneisyyden.  

Dokumentti ei itsessään määrittele tarkkaa aikajanaa sairauden osalta, mutta on selvää, että Alzheimer etenee Auguston tapauksessa nopeasti ja vääjäämättömästi kohti vaikeampia aikoja. On surullista katsella Pauliinan valtavaa huolta, kun puoliso ei tunnista häntä moneen tuntiin tietäen, että nämä tilanteet varmasti toistuvat matkan varrella useasti vaikka Augusto itse kuinka vakuuttelee, ettei näin käy enää koskaan. Ymmärtääkseni dokumentti kertoo realistisesti sairauden tyypillisine oireineen ja sen miten ihmisen kokonaisvaltainen vointi vaikeutuu ajan saatossa. 

Elokuvan alkupuolella Augusto vaikuttaa vielä muistavan kohtalaisen hyvin asioita ja pariskunta saa monet mojovat naurut Alzheimerin kustannuksella, sillä Augusto ymmärtää itsekin miten sairaus vaikuttaa häneen. Loppupuolella dokumentti näyttää miten miehen fyysinen ja psyykkinen terveys rapistuu ja erilaiset pelkotilat saavat tämän ahdistumaan. 

Dokumentti välttää siirappisuuden esittäen pariskunnan kokemukset yksinkertaisen kauniisti ja silti rehellisesti. Kokonaisuus on hillitty ja jättää turhan dramaattisuuden pois. Katsoja saa ihastella millainen hurmaava pariskunta Paulina ja Augusto on ja miten Alzheimer vaikuttaa heidän molempien elämään. Päällimmäiseksi tunteeksi jää vahvasti ilo siitä, että pari on löytänyt toisensa ja miten suhteen selvästi vahva pohja ja rakkaus kantaa heitä. Jos joutuisin samaan tilanteeseen kuin Paulina voin vain toivoa, että olisin lähellekään yhtä pitkämielinen ja hellä kuin hän on.  

Ihmisen muisti ei ehkä ole ikuinen, mutta dokumentin taltioimat muistot säilyvät aina. Tämä lohtua tuova ’The Eternal Memory’ on vuokrattavissa tällä hetkellä Apple Storen kautta.


                                   ⭐️⭐️⭐️⭐️

      Kuva ja tiedot: imdb.com ja wikipedia.org

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myrskyluodon Maija (2024)

Irlantilainen toivomus (2024)

Harold Fryn toiveikas taival